BOEK

Fotograaf Sebastian Copeland is gespecialiseerd in afgelikte portretten van vedetten en tijdens zijn vrije tijd is hij milieuactivist. Hij zit in de raad van bestuur van Global Green, de Amerikaanse afdeling van Green Cross International, de door Mikhail Gorbatsjov opgerichte organisatie die ijvert voor duurzame ontwikkeling en vrede. Copeland reisde de voorbije twee jaar naar de Noordpool (in het gezelschap van Salma Hayek en Jake Gyllenhaal), en naar de Zuidpool (met zijn neefje, Orlando Bloom), telkens met de bedoeling het belang van de polen aan te kaarten. Tijdens een tweede reis naar Antarctica, in 2006, maakte hij een reeks foto’s voor het eerder dit jaar verschenen boek Antarctica : The Global Warming, waarvan zopas een Europese versie verscheen.

Wat wilt u bereiken met het boek ?

Ik wil informeren. Tonen hoe adembenemend en grandioos Antarctica is. De natuur is een deel van ons. Ik wil bewijzen dat de streek belangrijk is voor ons leven, dat we Antarctica moeten beschermen.

Vanwaar uw engagement voor het milieu ?

Mijn grootvader was een natuurliefhebber. Hij was een Ier, een dokter die in het midden van zijn loopbaan fotograaf is geworden. Hij heeft enorm veel gereisd, door India en Afrika. Ik ben opgegroeid met zijn foto’s. Later werd ik me bewust van de ecologische problemen waarmee de aarde heeft af te rekenen. De mensensoort voelt zich superieur. De aarde is miljoenen jaren duurzaam gebleven. Sinds zestig jaar is dat niet langer het geval. We kunnen zo niet verder. Er zijn voldoende alternatieven. Lucht, wind, geothermische energie, recyclagematerialen.

Bent u optimistisch of pessimistisch ?

Beide. Het is in feite al te laat, en ik denk dat we voor ons gedrag een hoge prijs zullen moeten betalen. We hebben de voorbije decennia geleefd met een fout gevoel van vrijheid. We gingen ervan uit dat de wetenschap wel met een oplossing zou komen. Anderzijds : de mens is een spiritueel wezen, in tegenstelling tot andere soorten. We zijn koppig, maar als het moet kunnen we onszelf heruitvinden.

Ik denk niet dat de mensheid een eeuwig leven is beschoren. Het is vijf voor twaalf. Er wordt voorspeld dat een derde van alle soorten het einde van de eeuw niet overleeft. Voor de mensensoort zal het niet zo’n vaart lopen. Ik ben optimistisch : ik denk dat we nog wel enkele duizenden jaren te gaan hebben. Enfin, dat hoop ik.

Antarctica : The Global Warming (37 euro), met voorwoord van Michail Gorbatsjov en Leonardo DiCaprio, is verkrijgbaar in de winkels van het outdoormerk Napapijri, partner van Copelands expeditie. Info : www.napapijri.com.

Jesse Brouns

Partner Content