Zilver

© OSSIP VAN DUIVENBODE

Met zijn 75 bomen op het dakterras, 304 m2 aan zonnepanelen en 1664 spiegelende panelen is het nieuwe depot van het Rotterdamse Museum Boijmans Van Beuningen bijna klaar om een thuis te bieden aan maar liefst 151.000 objecten. Hoewel ’s werelds eerste publiek toegankelijke kunstdepot pas volgend jaar officieel de deuren opent, kunnen nieuwsgierige kunstminnaars er eind september al terecht voor een opendeurweekend.

Tijdens de zogenaamde Zilveren Opening krijg je de kans om het unieke ontwerp van architect Winy Maas van bureau MVRDV te ontdekken. In het nieuwe gebouw zullen bezoekers een blik achter de schermen krijgen. Hoe wordt de kunst geconserveerd en gerestaureerd? Wat voor onderzoek is daarbij noodzakelijk? Met maar liefst zes verdiepingen vol opslag- en exporuimten toont het gebouw het reilen en zeilen van een museum. Een daktuin met uitzicht over de stad vormt daarbij de kers op de taart.

“Het is een genoegen om te zien hoe de laatste hand aan het depot wordt gelegd”, glimlachen museumdirecteuren Sjarel Ex en Ina Klaassen. “Als je nu naar het depot kijkt, zie je de vogels, blauwe lucht en de bladeren aan de bomen in het park naar je terugkaatsen. Het is alsof het gebouw opgaat in de omgeving.” Het volledig met kunst gevulde depot opent in het najaar van 2021.

Van vrijdag 25 tot zondag 27 september, boijmans.nl

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content