Zijdezachte schimmel

© GF/ HERMES

Voor mode-, design- en architectuurpioniers is het schimmelproduct mycelium dé gamechanger van de toekomst. Nu grote merken als Hermès ermee beginnen te werken, lijken ze gelijk te krijgen.

Valt je iets op aan deze tas? Wellicht niet. Toch is er iets heel bijzonders aan deze Victoria-reistas uit de herfstcollectie van Hermès. Naast details in canvas en kalfsleer bestaat deze tas namelijk hoofdzakelijk uit schimmel. Even schrikken, niet? Maar je neus ophalen is niet nodig. Het materiaal – Sylvania genaamd – voelt zijdezacht aan en lijkt met zijn amberkleur en natuurlijke patina verrassend veel op leer. Het is dan ook ontwikkeld als ecologisch en ethisch alternatief.

De productie is een biotechnologisch hoogstandje en gebeurt in een laboratorium. Het magische woord is ‘mycelium’, zeg maar paddenstoelenwortels. Als je die laat groeien op bijvoorbeeld stro, ontstaat een stevig materiaal, doordat de myceliumdraden alles aan elkaar ‘breien’. Mycelium is de gedroomde plasticvervanger, want het is licht, sterk en bioafbreekbaar. Bovendien gaat de productie razendsnel en creëert het geen afval of CO2-uitstoot.

Het materiaal dat Hermès gebruikt, is de verfijndere variant ‘fine mycelium’. Drie jaar werkte Hermès aan de ontwikkeling, samen met het Californische bedrijf MycoWorks van Phil Ross, zeg maar de peetvader van het mycelium. Het materiaal wordt na de productie nog gelooid en verwerkt tot een plasticvrij imitatieleer door de Franse Hermès-ambachtslieden.

hermes.fr

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content