Lene Kemps
Lene Kemps Lene Kemps is de hoofdredactrice van Knack Weekend.

Beyoncé haalde de cover van Time Magazine als meest invloedrijke persoon in Amerika. Facebookdirecteur Sheryl Sandberg schreef de bijbehorende argumentatie, waarin ze stelt : “Beyoncé doesn’t just sit at the table, she builds a better one.” Een mooie manier om te zeggen dat Beyoncé het spel niet alleen fantastisch speelt, maar ook nog de spelregels bepaalt. In de woorden van Mrs Carter zelve : “Ik ben niet bazig, ik ben gewoon de baas.”

Ik ben een groot bewonderaar van Beyoncé. Ik kan nog steeds met open mond naar de clip van All The Single Ladies kijken. Die danspasjes. Die lijven. Die discipline. Ik denk niet dat ze, zoals gefluisterd werd, een affaire zou hebben met Obama – “Ze is een perfect rolmodel voor mijn dochters”, zei hij -, maar ik zou het begrijpen. Michelle is fantastisch. Maar wie kan Beyoncé weerstaan ? “Meer dan Michelle en Oprah is zij het ultieme voorbeeld voor zwarte vrouwen”, schreef Newsweek in 2013. Misschien wel voor elke vrouw. “Wat zou je doen als je niet bang was ?”, vraagt ze haar fans in Time. “Watch me. I’m doing it. Maar jullie kunnen het ook.”

In onze perverse celebritycultuur is niets leuker dan mensen op een voetstuk te plaatsen om ze er vervolgens af te schieten. En uiteraard gebeurt dat nu met Queen Bey ook. “Waarom poseert ze in haar ondergoed op de cover van Time ?”, gonsde het op Twitter. En zouden de paus of Poetin poseren in een speedo ? Hoogstwaarschijnlijk niet, maar zij hebben dan ook helemaal niet zo hard gewerkt om er zo goed uit te zien. Is ze wel feministisch genoeg klonk het ? “Feministe, het is zo’n extreem woord”, zei Beyoncé in een Vogue-interview. Schreef ze nu niet de tekst Bow down bitches en eigenlijk, hoe geëmancipeerd zijn de dames uit All The Single Ladies als ze per se een trouwring aan hun vinger willen ? En dan verrast Beyoncé met een essay voor het Shriver Report waarin ze stelt : “Gelijkheid tussen mannen en vrouwen is een mythe”, en waarin ze het opneemt voor gelijk loon en gelijke kansen.

Het moet vermoeiend zijn om Beyoncé en echtgenoot Jay Z te wezen. Nog vermoeiender dan Brad en Angelina, die al begonnen in een poel van roddels en schandaal. Voor hen geldt : the only way is up. Bey en Jay hebben zichzelf altijd als onaantastbaar gepositioneerd. Ze zijn niet van vlees en bloed maar van zelfreinigend teflon. Wie houdt dat vol ? Als je grootste verkoopargument is dat je perfect bent, moet er niet veel gebeuren om je van de troon te stoten. Een gevechtje tussen je man en je zus in een lift is voldoende. Of wat onflatteuze foto’s van je optreden tijdens de Super Bowl.

Mijn bewondering voor Beyoncé zou niet afnemen als ze wat meer zoals ‘normale mensen’ zou zijn, en zou zeggen : “So what ? Ik hou van mijn familie, maar soms hebben we ruzie. Hardhandig zelfs.” Beyoncé heeft van zichzelf een ijzersterk merk gemaakt, grotendeels gebouwd op de absolute perfectie. En ze houdt dat prima vol. Ze noemt hard werken, eerlijkheid en authenticiteit haar kernwaarden. Ze mag van mij op dat voetstuk blijven staan. In haar ondergoed.

lene.kemps@knack.be

Lene Kemps

“Mijn bewondering voor Beyoncé zou niet afnemen als ze wat meer zoals ‘normale mensen’ zou zijn”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content