Deze drie jonge stadsbewoners hebben maar enkele vierkante meter nodig om de natuur dichtbij te halen. Elk op zijn manier.

Een terras om te dromen De starter : Bart Francken, 38 jaar, woont alleen in een penthouse in Antwerpen.

“Net voor de winter ben ik verhuisd naar een penthouse op de derde en vierde verdieping van een nieuwbouwblok. Ik heb twee terrassen : een vlakbij mijn woonkamer en een groot bovenaan. Vanop allebei heb ik een mooi uitzicht over de stad. Maar nu moet ik dringend nadenken hoe ik ze zal inrichten. Overal potten, of beter in grote bakken ? Decoratieve planten en kleur ? Of grote struiken vaste planten ? Ik droom van een grote jungledaktuin, maar ik vrees dat ik geen tijd heb om die te onderhouden. En hoewel ik bio-ingenieur ben, ken ik er eigenlijk niet zoveel van. Misschien moet ik beginnen met een klein kruidentuintje ?”

Een terras om te eten de Bloempottuinier : Kathleen Bervoets, 30 jaar, woont samen met haar echtgenoot in een rijhuisje in Gentbrugge.

“Twaalf vierkante meter ingesloten terras heb ik. Daarop komen in principe enkel eetbare planten. Vorig jaar oogstte ik boontjes, sla, aardbeien, allerlei kruiden, koolrabi, warmoes. Dit jaar zal ik voor het eerst frambozen kunnen plukken. Ik heb eetbare bloemen staan (Oost-Indische kers, goudsbloemen en viooltjes) en ook enkele niet-eetbare : die moeten bijen aantrekken die de planten bevruchten. Het is erg belangrijk om de geschikte potgrond samen te stellen. Sommige planten hebben extra zure grond nodig. Of extra luchtige. Ik zet ook verschillende soorten in één pot samen. Zo win ik plaats en bovendien profiteren sommige planten van elkaars nabijheid. Look en sla bijvoorbeeld doen het beter als ze samen staan. Dit jaar probeer ik voor het eerst paddenstoelen te enten op een boomstam, die komen dan in de herfst uit. Het meeste werk heb ik nu, in de lente, omdat ik alles moet zaaien en planten.”

Kathleen geeft in samenwerking met Velt op 29 mei in de voormiddag een workshop ‘Tuinieren in potten’ in het Gec aan het Sint-Pietersstation in Gent. Inschrijven kan via gent@transitie.be

Een terras om te kijken De afstandstuinier : Stefanie Everaert, 34 jaar, woont samen met man en dochter in Gent-centrum.

“In het centrum van Gent zijn er weinig hoogbouwblokken. Negen jaar geleden ben ik hier beginnen huren en toen ik de kans zag om een appartement te kopen, heb ik niet getwijfeld. Ons balkon is piepklein, maar we genieten er optimaal van. Zodra het warm genoeg is, staan de vouwramen dagen aan een stuk open. Het regent hier toch nooit binnen. Planten heb ik amper, vogels wel. In de winter komen hier meesjes op bezoek en ook de meeuwen zijn altijd van de partij. We kijken kilometers ver tot aan de haven en onder ons loopt de Lieve. Daarnaast is een klein parkje. In de zomer is dat de tuin waar we met onze dochter Miou Miou naartoe gaan.”

Portretten Fien Muller

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content