Keuken : 6 i Decor : 7 i Comfort : 7 i service : 6,5 i Prijs/kwaliteit : 6

Het historisch centrum van Mechelen onderging de laatste vijf jaar een ware metamorfose. Overheid en privé sloegen de handen ineen om de verkrotting een halt toe te roepen. Straten, pleinen en gebouwen werden opgeknapt en nu is het weer prettig toeven in deze mooie stad. Mechelaars die decennia terug op de vlucht gingen naar veiliger oorden, komen beetje bij beetje terug om zich te nestelen in een van de gerenoveerde oude gebouwen. De horeca van deze eens zo levendige stad flakkert weer op en nieuwe drank- en eetgelegenheden schieten als paddenstoelen uit de grond.

Puro ligt in het hart van Mechelen en kwam op de plaats waar vroeger de burelen van brouwerij Lamot waren. Het hedendaagse, grootschalige horecaconcept (er zijn 184 plaatsen) is opgezet als laagdrempelige ontmoetingsplaats, waar je iets kleins of groots kan eten of een drankje kan drinken op elk moment van de dag. Het eethuis wordt in het weekend druk bezocht door de betere middenklasse. Voor deze Mechelaars is Puro een verfrissende, trendy openbaring, voor snobs uit de grootstad is het geheel alweer een cliché van het kosmopolitische loungedesign. De achtergevel en de zware marmeren trap zijn beschermd en herinneren aan het verleden. De rest werd onder handen genomen. Voor de inrichting van dit stukje ‘New York aan de Dijle’ zorgden architect Jan Van den Berg, die de gevel inkapselde in metalen roosters, en het binnenhuisarchitectenbureau Pur Sang.

In de open ruimtes van Puro draait alles om zien en gezien worden. Op de benedenverdieping is de bar, waar men kan aanmeren voor een aperitief of een digestief. Aan tafel worden ’s middags pannenkoeken geserveerd. Eten doet men vooral in de grote, open ruimte op de eerste verdieping. Ook wij werden naar boven geloodst.

Om de honger te scherpen kwam in het glas een goedgemaakte Quinta do Carmo Blanc, Domaines Barons de Rothschild uit Portugal (4,10 euro per glas). Voorgerechten waren : tempura van sardines, ingepakt in deeg dat meer op oliebollenbeslag leek dan op bros tempuradeeg, opgediend met slamengeling en een potje met truffelmayonaise (14,60 euro) en twee met spinazie en parme-zaankaas gevulde ballonnetjes van gepocheerde inktvis met dezelfde slagarnituur als aan de overkant van de tafel (14,90 euro). Als hoofdgerechten verschenen : in de olie zwemmende zwaardvis van de grill met droog vlees, geserveerd met een ratatouille van gecutterde groenten en paprikacoulis (22,80 euro) en in tandoorikruiden gewentelde en vervolgens gebakken lamsfilet met rösti (gebakken aardappelsliertjes), beetgare bloemkool en kruidensaus (24,60 euro). Deze middelmatige maaltijd werd waardig begeleid door een Portugese Alentejo, Ervideira Lusitano 2004 met smaken van zongestoofd fruit (24,40 euro). Het nagerecht sloegen wij over.

KWALITEIT OVER DE HELE LIJN

Puro is een project

van Jo Derkinderen, Dirk Swartebroeckx, bekend van brasserie De Passant in Keerbergen, en Johan Verbrugghe van Blue’zt in Hove. Het trio koos voor kwaliteit over heel de lijn (verlichting, muziekinstallatie,

airco enz.). Chef in

de keuken is Gregory Lecomte. De kok

deed ervaring op in

De Bijgaarden (Groot-Bijgaarden), was

chef-patissier in

The Sea Grill (Brussel) en souschef in Hostellerie Lafarque (Pepinster). Info

Puro,

eet- en drankcultuur

a

Guldenstraat 20

2800 Mechelen

Info@puro-mechelen.be

015 33 68 22

Lunch drie gangen 21 euro.

Dagelijks open vanaf 10 uur, zaterdag

vanaf 9 uur,

zondag vanaf 11 uur.

Keuken doorlopend tot 23 uur, vrijdag en zaterdag tot 24 uur.

Pieter Van Doveren / foto’s Jan Caudron

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content