Zevenurenlam met crumble van prei en verse geitenkaas

© Diane Hendrikx

Tijd is geld, maar gelukkig gelden in de keuken andere regels. Want hoe zouden we anders kunnen genieten van smaakvolle, succulente gerechten, zoals dit traag gegaarde lam dat je bijna met een lepel kunt eten?

Voor 6 personen:

Voor de crumble

1 biologische lamsbout van Prés d’Ardenne (1 à 1,5 kg), olijfolie, gedroogde tijm en rozemarijn, 10 teentjes knoflook, 4 wortelen, 50 cl groentebouillon, 15 cl droge witte wijn, takjes verse tijm en rozemarijn, 20 cl fond van lam (vragen aan de slager), 8 stronken prei, 100 g bloem, 75 g paneermeel, 100 g zachte boter, 70 g Parmezaanse kaas, gedroogde tijm, 30 g pijnboompitten

Voor de geitenkaasdressing

1 verse geitenkaas, 10 cl vloeibare room

1. Haal het lam uit de koelkast. Wrijf in met olijfolie. Bestrooi met tijm en rozemarijn. Voeg zout en peper toe. Laat 2 uur marineren in een braadpan (van gietijzer, bv. Le Creuset) in een koele ruimte (16-17 °C).

2. Verwarm de oven voor op 100°C. Bak ondertussen de lamsbout aan alle kanten bruin in de braadpan. Vergeet niet te besprenkelen met olijfolie.

3. Voeg vervolgens toe: 10 teentjes knoflook, 4 in plakjes gesneden wortelen, 50 cl groentebouillon, 15 cl droge witte wijn en enkele takjes verse tijm en rozemarijn.

4. Doe het deksel op de braadpan en zet 7 uur in de oven (eventueel in twee fases, bv. 4 uur op zaterdag en 3 uur op zondag).

5. Maak 30 minuten voor het einde van de gaartijd de crumble klaar. Was en snijd de prei in stukjes van 1 cm. Bak ze even in een wokpan. Voeg zout en peper toe.

6. Meng in een kom de bloem, het paneermeel, de zachte boter en de helft van de Parmezaanse kaas. Meng tot een consistente massa met grote korrels, een beetje zoals een granola. Zet opzij.

7. Leg de prei zodra hij gaar is in een ovenschaal. Dek toe met de crumble. Bestrooi met de resterende Parmezaanse kaas, pijnboompitten en tijm. Werk af met een scheutje olijfolie. Zet opzij.

8. Maak de geitenkaasdressing. Klop in een mengkom de room met een mixer stijf. Voeg de geitenkaas toe. Bewaar voor de dressing.

9. Haal de braadpan zodra de lamsbout gaar is uit de oven en laat enkele minuten rusten. Zet de crumble zo’n 20 à 25 minuten in de oven op 210°C.

10. Haal de lamsbout 10 minuten voor het einde van de gaartijd uit de pan en wikkel hem in aluminiumfolie.

11. Haal de saus door een zeef en voeg de lamsfond toe. Laat op hoog vuur inkoken tot de crumble klaar is.

12. Leg het lam, waarvan het vlees heel makkelijk loskomt, samen met de crumble en de geitenkaas op het bord.

Tip: later in het seizoen kun je de preicrumble vervangen door een tomatencrumble. Voor de wijn adviseren we een noordelijke Côtes-du-Rhône, bv. een Saint-Joseph van het domein Dard et Ribo.

Zevenurenlam met crumble van prei en verse geitenkaas
© Diane Hendrikx
1
1© Diane Hendrikx
3
3© Diane Hendrikx
5
5© Diane Hendrikx

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content