Hij werd door het blad People uitgeroepen tot The Sexiest Man Alive. Dit soort aandacht krijgt Brad Pitt tegenwoordig wel meer. Onder meer door zijn rol in de thriller Seven.

BARBARA TUCKER

De 31-jarige akteur heeft altijd geprobeerd om zijn Hollywood-allure te milderen. Toch zal hij moeten wennen aan het feit dat hij in het midden van de belangstelling staat, want Hollywood heeft sexy idolen nodig en Pitt heeft de nieuwe generatie blijkbaar voor zich gewonnen. Een deel van zijn aantrekkingskracht is toe te schrijven aan zijn onbeschaamde glimlach en zijn lef. Sinds hij drie jaar geleden in de kijker liep met zijn kort maar opvallend optreden als zwerver in Thelma and Louise, is hij een topakteur, die vorig jaar naast Tom Cruise de show stal in Interview with the Vampire. Daarnaast speelde hij ook rollen die om diepte vragen en rollen in kleine, onafhankelijke produkties. Zijn vertolking van de wilde en aardse Tristan in Legends of the Fall en de charismatische, maar ten dode opgeschreven Paul in het bitterzoete A River Runs Through It van Robert Redford waren voorlopig zijn artistieke hoogtepunten.

Scenarist Andrew Walker schreef Seven in New York toen daar de beruchte Zodiac-moorden gebeurden. Het verhaal speelt zich af rond twee detectives (Pitt is er een van) die een seriemoordenaar proberen te pakken die elk van zijn slachtoffers een van de zeven hoofdzonden laat bedrijven : gulzigheid, hebzucht, begeerte, afgunst, gramschap, hoogmoed en luiheid. Voor regisseur David Pincher is Seven meer dan een horrorfilm. ?Het gaat over mensen die denken dat ze alles netjes onder kontrole hebben, maar vaststellen dat ze zich vergissen. In dit soort verhalen is het kwaad vindingrijk en moeilijk uit te roeien.”

?Je moet het systeem vóór zijn en in elke film iets anders uitproberen, voor ze je een etiket opplakken”, zegt Pitt. Met als decor de viezigheid en morele aftakeling van een niet geïdentificeerde hedendaagse grootstad, gaat Seven een heel andere kant op dan zijn andere recente films. Eén ding heeft Pitt er alvast aan overgehouden : een amoureuze relatie met de aktrice die in de film zijn vrouw speelt, de 22-jarige Gwyneth Paltrow.

Hij maakt kans op een rol in Jean-Jacques Annaud’s Seven Years in Tibet, een film over een Duitse soldaat die in de Tweede Wereldoorlog naar Tibet ontsnapt en de dalai lama ontmoet. En hij maakt kans voor Devil’s Own, over een jonge Ier die door een Iers-Amerikaanse politieagent in huis wordt gehaald en zijn terroristisch verleden niet kan verbergen. Zeker is een titelrol in de thriller Twelve Monkeys, waarin hij door de tijd reist naast Bruce Willis en Madeleine Stowe.

Brad Pitt strijkt miljoenen dollars op voor zijn werk, en na Tom Cruise is hij waarschijnlijk een van de meestgevraagde topakteurs in Hollywood. Bovendien heeft hij de vereiste villa in de heuvels rond het filmparadijs. Ooit kwam hij in Los Angeles aan de kost als bezorger van koelkasten. Hij werkte in de telefonische verkoop en dartelde rond in een kippekostuum op de stoep voor een fast-foodrestaurant. Hij heeft dus ook de minder groene kant van de heuvels gezien. Voorts doorkruiste hij de stad om strippers aan huis te bezorgen, en op een van die rondritten ontmoette hij zijn agent. Aanvankelijk dacht hij helemaal niet aan akteren. Twee weken voor hij aan de Universiteit van Missouri zou afstuderen als journalist, hield hij het voor bekeken en begon hij met akteerlessen in Los Angeles. Dat was in 1987. Zijn eerste rol was die van het vriendje van de dochter van Priscilla Presley in de televisieserie Dallas, waarna hij in 21 Jump Street mocht verschijnen.

De rol waarvan Brad Pitt zelf het meest tevreden is, is die van Tristan in Legends of the Fall. ?Het is de enige rol waarvan ik denk dat niemand anders hem beter kon spelen.”

In avant-première op het Brusselse Filmfestival, en in de bioskoop vanaf 31 januari.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content