TEKST EN FOTO’S PIERRE DARGE

Vanavond logeren we in een monument uit 1768 waar zeven generaties van de familie Bonhomme elkaar zonder onderbreking hebben opgevolgd. Het gebouw was aanvankelijk een poststation, waar paarden werden gewisseld en de ruiters de nacht doorbrachten. Later werd het een echt luxehotel waar koning Albert I het hoofd te ruste legde, maar ook de acteur Fernandel en de vijfvoudige wereldkampioen Juan Manuel Fangio, die op het circuit van Francorchamps kwam ‘werken’. Vijf jaar geleden voerde de brandweer strengere normen in, en dat was de gelegenheid voor Bernard en Nathalie Bonhomme om de nodige aanpassingswerken door te voeren en de zaak van de ouders over te nemen. In de praktijk werden van twee kamers één gemaakt, dan wel voorzien van het nodige moderne comfort, waardoor het hotel een nieuwe elan kreeg en van één naar drie sterren sprong, een unicum in het Franstalige landsgedeelte. Maar het karakter, waarbij huiselijkheid vooropstaat, bleef overeind.

Wie er voor het eerst komt, raakt niet meteen wijs uit het geheel van trappen en gangen en ontdekt bovendien dat alle kamers verschillend zijn. Sommige kregen een wat lichter, bijna modern tintje, zoals kamer 22, waar we verblijven en rechtop lezend in bed een blik werpen op de Amblève. Andere kamers zijn meer in grootmoeders stijl met aardige meubels en ouderwets behang. En op de derde verdieping, onder het dak, werd zelfs een heus appartement ingericht met kitchenette.

We komen op een regenachtige dag in april in Remouchamps op bezoek, en dat is niet het ideale tijdstip. ’s Zomers, als de gasten onder het glazen afdak in de schaduw van de twee geklasseerde olmen van hun biertje genieten en op de vensterbanken de geraniums van de variëteit roi du balcon in bloei staan, is het Royal Hotel op zijn best. In de lente is het dan weer goed zitten in de fauteuiltjes in plataan uit de jaren veertig die een uniek uitzicht geven aan het salon met de schilderijen van snelstromende riviertjes en jachthonden met het wild in de bek. In de kleine ontbijtzaal, met vijftig jaar oude maar prachtig bewaarde gobelins, wordt ’s avonds een truite au bleu geserveerd, verser dan vers. Dat kan doordat de forellen in een kleine visvijver worden gehouden waar het stromend water van de Rubicon, een zijrivier van de Amblève, doorheen stroomt.

Het Royal Hotel Restaurant Bonhomme telt veertien kamers waarvoor tussen 49 euro (éénpersoons standaard) tot 87 euro (tweepersoons luxe) wordt gevraagd, ontbijten inbegrepen.

Royal Hotel Restaurant Bonhomme, 26 rue de la Reffe, 4920 Remouchamps, 04-384 40 06, fax 04-384 59 46, info@hotelbonhomme.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content