Zes designers van morgen

D&K

De zeskoppige jury van The Future of Fashion is Now (Viktor & Rolf, hoofdredacteur Karin Swerink van de Nederlandse Vogue, kunstenaar en curator Vassilis Zidianakis, Han Nefkens en José Theunissen) liet een half dozijn ontwerpers elk een bijzonder project uitwerken voor de tentoonstelling.

D&K

Ricarda Bigolin is een designer, lesgever en researcher aan het modedepartement van de RMIT universiteit en Nella Themelios is een curator, schrijver en creatief producer aan de RMIT Design Hub. Als Dolci & Kabana onderzoekt het Australische duo de strategieën van branding in de mode. “De aard van de mode wordt blootgelegd zodat ontwerpers gedwongen worden om keuzes te maken voor de toekomst van de mode.” In Rotterdam presenteren D&K hun eerste eigen merk, D&K 101.

www.ricardabigolin.com

Digest Design

De Chinese, van Central Saint Martins afgestudeerde ontwerpster Dooling Jiang kijkt naar mode vanuit een conceptueel standpunt. Haar ontwerpen dienen als commentaar op de wereld, en het hedendaagse China in het bijzonder. Jiang lanceerde haar project DigestDesign in 2010, gevolgd door de prêt-à-porter lijn Xiao en een artistieker label, Hua. Haar project voor de tentoonstelling in Rotterdam is gebaseerd op traditioneel snijwerk, dat zij als een nieuwe technologie beschouwt.

www.digest-design.com

Iris van Herpen

De enige (relatieve) superster in het rijtje. Van Herpen, die studeerde aan ArtEZ en naam maakte met haar 3D-printmode, showt sinds 2011 in Parijs (eerst tijdens de coutureweek, sinds enkele seizoenen ook tijdens de reguliere modeweek), en werd zopas bekroond met de grote prijs van Andam, een van de belangrijkste Franse modeprijzen. Haar project voor de tentoonstelling is tegelijk haar komende zomercollectie, en wordt ook in Parijs getoond.

www.irisvanherpen.com

Craig Green

De Britse mannenontwerper studeerde aan Central Saint Martins, werkte voor Walter Van Beirendonck en Henrik Vibskov, en heeft intussen zijn eigen label. Met zijn werk protesteert hij tegen tradities in mode (en daarvoor doet hij veelvuldig een beroep op handwerk en doe-het-zelvers). Voor The Future of Fashion is Now schilderde hij onder meer tapijten. “Met veel kleur en een psychedelische maar tegelijk toch ook klassieke feel”, aldus de ontwerper.

www.craig-green.com

Lucia Cuba

Lucia Cuba, uit Peru, zoomt in op mensenrechten en politiek bewustzijn. Ze is zowel modeontwerper als sociale wetenschapper. Met haar activistisch designproject Articulo 6 wil ze de aandacht vestigen op de gedwongen sterilisaties van vrouwen onder de regering van Alberto Fujimori in Peru (tussen 1996 en 2000). “Ze creëert kleren die herinterpreteren, transformeren en onafhankelijkheid geven.” Voor The Future of Fashion Is Now ontwikkelt ze haar project Exercises on Health – bedoeld als een brug tussen mode en gezondheid.

www.luciacuba.com

Olek

De Poolse Agata Olek begon haar studio Olek in New York. Ze gebruikt crochet om mensen en voorwerpen te bedekken. Ze gebruikt veel kleur, en zoekt zo de grens op tussen protest en optimisme.

www.oleknyc.com

Deze foto’s zijn momentopnamen tijdens het work in progress

Een naar aanleiding van de tentoonstelling gecreëerd onlineplatform volgt de projecten.

www.futureoffashion.nl

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content