Zen en de kunst van het grillen

Yakitori & Korean BBQ, Jonas Cramby, uitg. Good Cook, 19,95 euro. © GF

De Nederlander Jonas Cramby schreef het kookboek Yakitori & Korean BBQ. Een boek boordevol recepten uit de Japanse en Koreaanse grillcultuur, waarbij er uitgebreid wordt getafeld met vrienden terwijl er continu vlees, bolletjes rijst of groente op de barbecue worden gelegd. Bij Koreaanse barbecue eet je de gegrilde stukjes vlees in kleine wraps: ssam. Deze ssam zijn vaak blaadjes sla of een ander pittig bladgroen. Maar ook mu ssam, een snel ingelegde Koreaanse rettich, die door een stuk rode biet mooi roze kleurt, is heel populair om het vlees mee in te pakken voor het in je mond verdwijnt.

Zen en de kunst van het grillen
© Roland Persson

Yakitori & Korean BBQ, Jonas Cramby, uitg. Good Cook, 19,95 euro.

Recept Mu Ssam

Ingrediënten: 150 ml water, 3 el kristalsuiker, 2 el appelazijn, oe rode biet in plakjes, sap van oe limoen, oe verse rettich, ramenas of daikon

Breng water, suiker en azijn in een pan aan de kook. Leg de plakjes geschilde rode biet erin voor de kleur en laat afkoelen. Als het vocht is afgekoeld, verwijder je de rode biet, voeg je het limoensap toen en leg je er flinterdun gesneden rettich in. Zet minstens 1 uur in de koelkast.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content