Zou u van Scully houden, als u haar zou ontmoeten ?

Gillian Anderson : Waarschijnlijk wel. Maar ik denk dat ik nogal geïntimideerd zou zijn door haar intelligentie. Ik weet niet precies hoe de conversatie met haar zou verlopen. Ik vermoed dat ze veel naar Mozart luistert.

Wordt u de kleren van Scully in The X-files niet beu ?

Sommige van haar pakjes zijn prachtig hoor. Haar Armani is pure klasse, maar meestal zijn het inderdaad wat saaie, door de FBI voorgeschreven dingen.

Bent u tevreden met uw eigen fysiek ?

Dat zal u allicht verbazen, maar ik ben inderdaad tevreden met mezelf, al zevenentwintig jaar lang overigens. Ik ben op een niet klassieke manier aantrekkelijk, vind ik. Niet wat heet een commerciële schoonheid. Ik heb wel een gezicht dat aanspreekt.

U bent nu toch ook een beetje een sekssymbool, of niet ?

Toen ik dat voor het eerst hoorde, was ik heel verwonderd. Ik vind dat er in het televisieverhaal helemaal geen plaats is voor zo’n aura rond Scully. David Duchovny heeft dat naar mijn gevoel veel meer. Hij krijgt dan ook panty’s en andere frivole spulletjes toegestuurd. Bij mij zijn het huwelijksaanzoeken en dan nog voornamelijk van vijftienjarigen.

Waar komt u vandaan ?

Ik ben geboren in Chicago. Daarna verhuisden we naar Puerto Rico tot ik twee was. Van mijn tweede tot mijn elfde woonde ik in Londen. Daar gingen we weg in 1979.

Was u een braaf Engels meisje ?

Oh ja. Ik had een onvervalst Engels accent en ik voelde me ook echt British. Omdat mijn ouders Amerikanen waren, noemden ze mij natuurlijk de Yank, maar ik voelde me zo niet. Maar toen mijn ouders besloten opnieuw naar de States te verhuizen, was ik wel wild enthousiast. Dat leek voor mij een magische wereld.

Was het dat ook ?

Nee. Ik voelde me helemaal ontworteld. Ik voelde me nergens thuis. Niemand verstond me en ik paste ook nergens bij. Ik was enig kind, en ik had zelfs geen vrienden of vriendinnetjes.

Ik hoorde dat toen u naar Grand Rapids in Michigan verhuisde, u een soort rebel without a cause was.

Zeg dat wel. Ik verzeilde in het punk-milieu, liet mijn hoofd kaalscheren, en stak een ring door mijn neus. Mijn ouders beleefden de schrik van hun leven. Ze vroegen zich af waar dat zou eindigen, wisten niet of het iets te maken had met drugs en zagen bovendien hoe slecht ik scoorde op school.

Dweept u nog altijd met de Dead Kennedys enzo ?

Zoiets zit nog altijd in mij, ja, maar toch in mindere mate. Niet meer zo ‘hard’ als vroeger. Met een baby in huis kan je niet meer naar dergelijke dingen luisteren. In die muziek zit veel angst en stress. Ik vind er minder soelaas in dan vroeger. Nu luister ik dus naar zachtere klanken. Toen ik aan de unief studeerde nou ja, studeerde waren er periodes dat ik veel naar Brian Eno luisterde en naar pianosolo’s van Philip Glass.

Wie haat u eigenlijk ?

Neonazi’s en pilaarbijters. Kinderverkrachters en mensen die geloven dat het blanke ras superieur is…

En wie bewondert u ?

Ik ben onder de indruk van mensen die werkelijk goed zijn in wat ze doen. Mensen zoals Tim Robbins, Jodie Foster, Quentin Tarentino… En als ik oog in oog met Meryl Streep, Jessica Lange of Robert De Niro kwam te staan, dan zou ik werkelijk sprakeloos zijn.

Als u er zelf niet in optrad, zou u dan naar The X-Files kijken ?

Weet ik niet. Ik was nooit een fervente tv-kijkster en ik geloof niet dat ik door de X-Files geboeid zou zijn. Waarschijnlijk niet. Misschien zou ik toevallig wel eens gekeken hebben, maar zeker niet regelmatig.

Hoe komt David Duchovny over ?

Hmm… Hij kan, hoe zal ik het zeggen, ongelofelijk leuk zijn. Bijzonder sterk geconcentreerd op bepaalde momenten en relax in de omgang op andere tijden. Intieme vrienden zijn we niet. Maar toch. Ik kan op hem rekenen als ik in de rats zit met iets of als ik hem voor iets specifieks nodig heb.

Geruchten doen de ronde dat jullie genoeg hebben van de serie en dat het voor jullie beiden niet lang meer hoeft te duren.

Voor mij mag het net zo lang duren als ze de spanning erin kunnen houden. Het zesde of zevende jaar wordt het natuurlijk verschrikkelijk… als het al zo lang zal duren. Ik hoop alleen dat men er op het juiste ogenblik mee kan stoppen en niet wacht tot de kijkers afgehaakt hebben.

The X-files : iedere avond op Kanaal 2 en zaterdagavond op BBC 2.

Gillian Anderson : Ik vermoed dat Scully veel naar Mozart luistert.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content