:: D’Oude Herbergh, Utbuorren 15, NL-8493 MA Terherne, Nederland, +31 566 68 88 46, www.deoude- herbergh.nl

Zowel rustzoekers als zeilfanaten vinden hun gading in deze Friese stolpboerderij, gelegen in een landschap waar het water alomtegenwoordig is.Niemand bij ons kent Terherne, en toch gaat het om een verrukkelijk Fries plaatsje, omarmd door plassen en meren, op precies drie uur rijden van Brussel. Daar begonnen Eelke en Agnes Dykstra in de zomer van 2002 een b&b in, of beter onder, een karakteristieke stolpboerderij uit het begin van de negentiende eeuw. Eelke, die sinds zijn achttiende zeilt, had gedurende twintig jaar met een driemastklipper zeiltochten georganiseerd vanuit Harlingen. Agnes werkte als styliste in Groningen, maar beiden waren dol op stijlen en woninginrichting. Toen de kroost er aankwam, gingen ze op zoek naar vaste grond onder de voeten en die zoektocht leidde naar Terherne, in Nederland een beroemd nest omdat de literaire helden Hielke en Sietse Klinkhamer er hun maritieme avonturen beleven.

De boerderij heeft vele levens gekend, als landbouwbedrijf, als woonhuis en ten slotte als basis voor een zeilschool, maar toen het stel er langskwam, had het pand zeven jaar leeggestaan. Aan twee zijden wordt de boerderij omringd door smalle kanalen die in verbinding staan met de omliggende plassen : een unieke plek voor wie van zeilen houdt. “We braken het hele interieur weg, lieten een betonnen vloer gieten en zorgden voor een nieuwe indeling van de benedenverdieping, zodat daar drie appartementen konden ontstaan. Op de eerste verdieping bouwden we vier kamers die we als een b&b-hotel omschrijven, omdat we er voor een hotelservice zorgen”, zegt Eelke.

De kamers zijn sober, modern en wit met enkele zeilfoto’s tegen de muur en twins die gescheiden kunnen worden. Groot zijn de kamers niet en de helling van het dak lijkt op het eerste gezicht de ruimte nog meer te beperken, maar alle comfort is aanwezig, inclusief een kleine televisie. De gelagzaal beneden oogt heerlijk en het ontbijt, met het Friese suikerbrood, een gekookt eitje en een versgeperste suderans, kan een superlatief gebruiken. Er heerst bovendien een ontspannen bedrijvigheid van gasten die maritieme kaarten openplooien en hun dagkoers uitzetten voor hun skiff of zeilboot.

Na het ontbijt neemt Eelke, die wereldkampioen sk├╗tsjesilen is, ons even mee op het water, de hoek om naar de wijde plassen. Neofieten uit het zuiden kunnen er arrangementen boeken met de Oude Zeug, twintig meter lang en twintig ton zwaar en het schip waarmee Eelke zijn titels binnenhaalde, en lunchen dan onderweg op een heus eilandje. Avondeten wordt er bij de Dykstra’s niet geserveerd, maar in het dorp kunnen we uit eigen ervaring De Gouden Leeuw aanraden.

D’Oude Herbergh telt vier kamers die tegen 89 euro per nacht worden verhuurd, inclusief ontbijten. Twee nachten kosten 159 euro, een week 529 euro.

Tekst en foto’s Pierre Darge

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content