Er staat geen kerk in Schuddebeurs, er woont geen bakker en er is zelfs geen winkel. Het gehucht telt één straat, de Donkere Weg. Daar woonde sinds eeuwen de herbergier annex kruidenier, en daar ligt nu de Hostellerie Schuddebeurs die een paar jaar geleden door Luit en Marjan Ezinga nieuw leven werd ingeblazen. Eigenlijk gaat dat blazen nog steeds door want het echtpaar heeft veel oog voor detail en werkt voortdurend aan de opwaardering van het pand. In het oudste gedeelte van de hostellerie dat aan de straat grenst, liggen nog steeds de oude vloertegels en er hangt een warme huiselijkheid.

Luit was voorbestemd om gymnastiekleraar te worden, maar kwam toevallig in de horeca terecht. Hij runde een half dozijn eetcafés in Groningen en bracht het uiteindelijk tot voorzitter van Horeca Nederland. Maar hij miste het contact met de gasten, en hij droomde van een mooie plek met sfeer en ambiance, waar: dat deed er niet toe. Zes jaar geleden vonden de Ezinga’s die plek, bij hem was ’t liefde op het eerste gezicht, zij – inmiddels gediplomeerd tuinder – raakte in vervoering door de tuin.

We brengen de nacht door in kamer nummer 5, een van de vier die zich in het oudste gedeelte van het huis bevinden, die uitzicht biedt op de weelderige tuin. We slapen er in het zachtgeel onder het dak, beschikken over twee aardige fauteuils en een bureautje met een rieten stoel. We stellen met tevredenheid vast dat er naar Engelse gewoonte een elektrische waterketel staat met theebuiltjes ernaast. De kamer is kraaknet, de badkamer meer dan volledig uitgerust zodat het geheel er bijna te nieuw uitziet: de renovatie is grondig aangepakt. In een aangebouwde vleugel liggen nog eens negen kamers in terracotta, geel of blauw. In de tuin bevinden zich vier aaneengesloten kamers die op 1 maart helemaal klaar zijn, met daarboven telkens een kamer met balkon. En dan is er het bruidshuisje, vermoedelijk de vroegere theekoepel van het landgoed, waar een imposante metalen kroon boven het bed hangt.

De avond brengen we door in het gezellige restaurant, dat terecht faam heeft verworven, proeven er van de verrukkelijke ganzenleverterrine en de kabeljauw. In een hoek staat een ouderwetse bar met een houten buffet met marmeren blad, en daarboven prijken de woorden Wie weet of ’t waer is. Aan de tuinkant is nog een lounge met een leestafel en leesvoer. Daar vernemen we dat Marjan met een natuurlijke plantenextracten het onkruid en ongedierte in haar tuin op biologische wijze te lijf gaat.

Hostellerie Schuddebeurs telt negentien kamers en een bruidshuisje. Een kamer kost per overnachting tussen 250 en 285 gulden, inclusief ontbijt. Voor de suites wordt 375 gulden gevraagd. Op zaterdagavond wordt verwacht dat de hotelgasten er ook dineren – op andere avonden is dat niet verplicht. Romantik Hotel Hostellerie Schuddebeurs, Donkereweg 35, NL-4317 Schuddebeurs, Tel. +31-111-41 56 51, www.romantikhotels.com/Schuddebeurs

PIERRE DARGE / FOTO’S JAN VERLINDE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content