Supermodel Cindy Crawford en super-make-up artist Bobbi Brown schreven elk een boek. ?Basic Face? en ?Beauty? zijn nuchtere en interessante handboeken over make-up. Met ideeën en tips van insiders.

Trui Moerkerke / Foto Diane Hendrickx

Dat topmodel Cindy Crawford een beautyboek geschreven had, impressioneerde mij niet a priori. Topmodellen zijn tegenwoordig zo beroemd dat ze overal voor gevraagd worden : om programma’s te presenteren, in films te acteren, en waarom dus niet om boeken te schrijven. ?Ik ben al verschillende keren benaderd voor een autobiografie, for God’s sake, ik ben pas dertig?, vertelt Crawford in de inleiding van haar Basic Face. Want in de plaats van de autobiografie schreef ze een beautyboek, en dat deed ze goed. Helder en gestructureerd, soms geestig, gaat het boek precies over wat de titel al aangeeft : hoe breng ik foutloos een basismake-up aan ? Crawford vergelijkt het basisgezicht met het onmisbare witte hemd en de zwarte rolkraagpull in de garderobe. Een gezicht waar je hooguit 5 minuten en voor een avondfeest een kwartier moet aan werken om daarna vol vertrouwen de deur uit te kunnen stappen.

Lezers die zich nu chagrijnig of moedeloos de bedenking maken dat ze ook maar 5 minuten nodig zouden hebben als ze Cindy Crawford waren, leggen het boek beter terzijde.

Wie verder leest, neemt Crawfords uitgangspunt schoonheid is een houding voor waar aan. Je kan het afdoen als typisch Amerikaanse peptalk, maar een positieve ingesteldheid tegenover eigen lijf en leden lijkt me een redelijk begin.

Niet dat Crawford erover doordramt : haar beautybelijdenis vat ze samen in zeven geboden minder is mooier bijvoorbeeld en even herinnert ze aan de basisvoorwaarden voor een mooie huid : veel slaap, veel water, een goede reiniging, geen zon en geen sigaretten. Waarna het echte werk kan beginnen. In hoofdstukken die zeer ad rem-titels dragen als ?foundation?, ?concealer?, ?blush?… legt ze schematisch de verschillende make-upstappen uit. Korte teksten, in een heldere lay-out, en doorspekt met beautygeheimpjes en Crawfords favoriete tips. Niets wereldschokkend of gloednieuw, maar allemaal mooi op een rij gezet.

In het hoofdstuk over de voorbereiding op de make-up neemt Crawford wel een originele stelling in. Hydrateren is volgens haar huidspecialist niet voor alle vrouwen elke dag een must (bijvoorbeeld alleen tijdens de winter). Je moet het zelf evalueren. Als je een half uur wacht nadat je je gezicht gewassen hebt, dan geef je de natuurlijke oliën van de huid de tijd om terug te keren. Voelt je gezicht zacht aan, dan heb je geen moisturizer nodig (en zal je make-up minder snel uitlopen). Je hebt wel hydratatie nodig als je huid dan droog en trekkerig aanvoelt. Crawfords filosofie : geef je huid wat ze nodig heeft, niets minder, niets meer. Zo wijst ze er ook op dat fond de teint niet per se op het hele gezicht moet komen. Alleen waar nodig (om oneffenheden of vlekjes te camoufleren). En als de foundation op je gezicht verdwijnt, weet je dat het de juiste kleur is.

Concealer en ook poeder zijn voor Crawford twee onmisbare schoonheidsproducten. Wat niet betekent dat ze er een pleidooi voor houdt om zoveel mogelijk cosmetica te kopen, integendeel. Wie de verschillende stappen van Basic Face volgt en leert te zien welke kleuren het wel of niet doen op het eigen gezicht, zal het beautyshoppinglijstje kunnen beperken. Want hoeveel nauwelijks gebruikte make-upproducten staan er niet in badkamers ?

Als Basic Face het superpraktische beautyboek is om in de badkamer bij de hand te hebben, dan is Beauty, the ultimate beautyresource van make-up artist Bobbi Brown het complete schoonheidsnaslagwerk om eerst rustig in de zetel te lezen. In wezen verschilt Browns opzet niet van dat van Crawford : praktische make-uplessen voor alle vrouwen. Maar Brown werkt het gegeven verder uit : met hoofdstukken gewijd aan tieners, veertigers, aan bruiden, aan zwarte, Aziatische of Latino-vrouwen, aan make-up voor op reis, voor een jobinterview, en zelfs een addendum met informatie over make-up voor vrouwen die chemotherapie ondergingen. Brown besteedt ook aandacht aan lichaamsverzorging, aan het ontdekken van je eigen schoonheidstype, aan de meest gestelde beautyvragen. En aan het verschil tussen fotomake-up ( don’t try this at home !) en make-up voor elke dag. Want dat is de rode draad door Browns betoog : hou het eenvoudig, echt en bereikbaar. Retromake-up, te moeilijke, gestileerde of glamoureuze make-up vindt ze niet modern. ?Wie heeft er tijd voor en wie wil er nu geschilderd en onbereikbaar uitzien ?? Alsmake-up artist werkt Brown voor de beroemdste modemagazines en met de bekendste modellen. Ze staat bekend om haar natuurlijke stijl, maar experimenteert even graag met een doorgedreven, creatieve make-up. ?Zwart-witlippen bijvoorbeeld, een glimmende huid of zeer zwarte ogen : interessant. Maar in het dagelijks leven zou ik het niemand aanraden.?

Net als Cindy Crawford wijdt Bobbi Brown een hoofdstuk aan intelligent winkelen. Met onder meer advies om je niet ten onrechte te laten overhalen door de verkoopsmensen in parfumerieën. (Het siert Brown overigens, die in de States een eigen verzorgings- en cosmeticalijn heeft, dat ze nauwelijks naar die producten verwijst.)

De boodschap die Crawford en Brown in hun boeken brengen, loopt vrijwel gelijk : er bestaan geen mirakels, en zelfvertrouwen is net zo belangrijk als de potjes en tubes in de badkamer. Waarom de boeken dan lezen ? Omdat de potjes, tubes en trucjes wel kunnen helpen. Als ze maar juist aangebracht worden en de juiste kleur hebben. Noch Basic Face noch Beauty zullen snel gedateerd zijn : het gaat niet om de nieuwste trends, maar om basistechnieken. Wie de tijd neemt om die te leren make-up is een kwestie van oefening, dat wordt te vaak vergeten , zal zonder problemen ook kunnen experimenteren met nieuwe kleuren of texturen.

Als grote make-upfan ben ik blij met de boeken. Want make-upfans krijgen nooit genoeg van beautytips. Zeker als die tips nuchter en niet-betuttelend neergeschreven zijn niet zo gebruikelijk in deze sector en ruimte laten voor interpretatie. En als je op een ochtend wakker wordt, in de spiegel kijkt en denkt : ?Help, daar is helemaal niets aan te doen?, dan is er nog de tip van Bobbi Brown : verberg je achter een zonnebril en een baseballpet. Want iedereen heeft recht op een bad beauty day.

Basic Face van Cindy Crawford is vanaf deze maand te koop in Nederlandse vertaling (Cindy Crawford, Make-up Boek, Bosch en Keuning, 915 fr.). Beauty van Bobbi Brown en Annemarie Iverson (Collins Publishers, 30 $) ligt vanaf eind mei bij WH Smith.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content