Terwijl er steeds meer doe-het-zelfkits voor geconcentreerde peelings en agressieve microdermabrasie beschikbaar zijn, varen een paar fabrikanten tegen de stroom in met mildere alternatieven. Zachtjesaan is de boodschap.

Ik zie huidverzorging steeds meer evolueren in de richting van zelfherstel en -bescherming. Door de eigen mechanismen van de cellen aan te moedigen, eerder dan door natuurlijke huidprocessen te forceren met kunstmatige interventies”, zegt dokter Daniel Maes, vicepresident onderzoek & ontwikkeling bij Estée Lauder. “We willen immers geen ontstekingen veroorzaken, want dat resulteert in huidveroudering. Toen ik dat vijftien jaar geleden verkondigde, verklaarde iedereen mij voor gek. Nu krijg ik gelijk : als je agressieve producten maakt, versnel je het verouderingsproces. Dat kan niet de bedoeling zijn.” “Het is absoluut essentieel dat producten milder worden”, voegt hij eraan toe. “Want de huid is gevoeliger geworden. Dus maken we onze producten nog zachter zodat zelfs een delicate huid geen reacties geeft.”

Beth Mumm, internationaal directeur productontwikkeling make-up bij Clinique, deelt die visie. “Het milieu, onze hectische levensstijl en stress zijn factoren die niet plots spectaculair zullen verbeteren. Daar moeten we rekening mee houden als we onze producten testen, om te kunnen garanderen dat ze geen problemen zullen geven. Zelfs al weten we niet wat de klanten allemaal met hun huid doen.”

Niemand zal uit zichzelf om mildere producten vragen, maar ze zullen wel nodig zijn, volgens Mumm. “In de ijdele hoop er achteraf beter uit te zien, doen mensen hun huid heel wat aan. Velen denken : ‘Als dit goed is voor de huid, zal ietsje meer nog beter zijn.’ Dat misbruik maakt verzachtende, verzorgende producten onontbeerlijk. We zoeken actief naar mildere manieren om onze verzorgingsproducten hun werk te laten doen en zullen de allergietesten en parfumvrije claims in de toekomst nog opvoeren. Het aantal allergieën neemt nu al de vorm aan van een heuse epidemie.”

Exfoliëren is de basis van Clinique, dat de wereld veroverde met zijn driestappensysteem : een verzorgingsritueel dat bestaat uit reiniging, exfoliatie en hydratatie. Maar Beth Mumm stelde zich hierbij de vraag of er geen gevaar bestond voor ‘overexfoliatie’, als steeds meer consumenten zich wagen aan geconcentreerde peelings en agressieve producten, naast deze basishandelingen. Zij legde de vraag voor aan dokter David Ohrentreich, adviserend dermatoloog van het huis. “Volgens dokter Ohrentreich is celvernieuwing een biologisch proces dat wel gebaat is bij de werking van een mild product als de Clarifying Lotion, maar niet bij een schokkuur van een dertig procent glycolpeeling”, zegt Mumm. “We moeten mensen duidelijk maken dat er wel behoefte is aan exfoliatie, maar dan in een juist perspectief.”

Het succes van peelings en microdermabrasieproducten doet haar denken aan de fruitzurenrage in de jaren negentig. “Niet alleen de internationale reuzen deden eraan mee, maar ook kleine bedrijfjes die hoge concentraties aanboden om de andere te overtroeven. Er barstte een enorme discussie los en het liep zo uit de hand, dat de Food & Drug Administration ermee dreigde om fruitzuren te verbieden. Ik hoop dat we nu niet in hetzelfde straatje belanden.”

Estée Lauder besloot toen om het over een andere boeg te gooien en lanceerde in 2000 Idealist, een exfoliërende verzorging zonder zuurtechnologie. Hoofdrolspeler is glucosamine, een suikerderivaat dat de verbindingen tussen dode huidcellen losser maakt, zodat ze sneller afschilferen, wat de huid zachter en gladder maakt. Het voordeel van glucosamine is dat het van nature in de huid aanwezig is en geen irritaties geeft.

Op korte en op lange termijn

Maar vrouwen worden steeds veeleisender en producten bijgevolg performanter. Om beter aan hun verwachtingen te voldoen, ondervroeg Lauder zeshonderd vrouwen over de belangrijkste criteria om de leeftijd van een gezicht in te schatten. Dat bleek, na lijntjes en rimpels (35 %), vooral een ruwe huidtextuur (30 %), kleuroneffenheden (18 %) en verwijde poriën (17 %). Allemaal elementen die Idealist, in een gemoderniseerde, verbeterde versie, perfect kan aanpakken, volgens Daniel Maes.

Voor Idealist Pore Minimizing Skin Refinisher verdrievoudigde hij het gehalte aan glucosamine en voegde hij kastanje-extract toe, dat de afschilferende werking versterkt en ook de inhoud van verstopte poriën losser maakt. Een complex met onder andere zeealgen absorbeert de overtollige talg, zodat poriën minder snel verstoppen en uitzetten. Na twee weken zou de huidtextuur zichtbaar beter zijn, na een maand zou de teint er egaler uitzien. Maar mensen hebben weinig geduld, weet dokter Maes, dus denkt hij ook aan resultaten op korte termijn. Een speciaal polymeer doet de huid zachter aanvoelen en egaler lijken, door oneffenheden zoals lijntjes en vergrote poriën op te vullen. Maes zweert bij optische technologie om efficiëntie met zachtheid te verzoenen : “Je hebt iets nodig dat meteen zichtbaar effect geeft, zodat de klant het blijft gebruiken en de echte effecten zich kunnen ontplooien op een zachte, niet overhaaste manier.” Geduld is letterlijk een mooie deugd.

Door Sofie Albrecht I Foto Diane Hendrikx

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content