Zacht als een lammetje

© Diane Hendrikx

Dit gerecht is een mix van een traditionele Franse lamsnavarin en een recept geïnspireerd op een etentje in het Griekse dorpje Agios Nikolaos in een uithoek van de Peloponnesos (Laconië).

Zacht als een lammetje
© Diane Hendrikx

Lamsstoofpotje

Voor 6 PERSONEN

1 ontbeende lamsschouder van 1,8 kg

(door de slager in 12 stukken gesneden)

3 eetlepels olijfolie

20 cl droge witte wijn

100 g witte uien

200 g wortelen

200 g raapjes

4 teentjes fijngehakte knoflook

oe bosje verse (zeker niet gedroogde)

oregano

2 glazen warm water

500 g gepelde tomaten

300 g orzo (fijne Griekse pasta in de vorm van grote rijstkorrels)

30 g geraspte Parmezaanse kaas

Zeezout

Versgemalen peper

1. Haal het in stukken gesneden lamsvlees 1 uur vooraf uit de koelkast.

2. Bak het vlees met twee eetlepels olijfolie in een grote braadpan. Haal het eruit zodra het aan alle kanten goudbruin is en leg op een schotel. Giet de wijn in de pan om het vleessap op te nemen.

3. Schil de wortels en de rapen, pel de uien. Snijd de wortelen en de raapjes fijn. Fruit alles zo’n 10 minuten met de boter in een sauteerpan. Blijf roeren. Zet opzij.

4. Verwarm de oven voor op 220°C.

5. Doe de knoflookteentjes, de oregano, de gepelde tomaten, het goudbruin gebakken lamsvlees en het mengsel van vleessap en wijn in een ovenschotel. Meng en besprenkel met de resterende lepel olijfolie. Zet in de oven.

6. Verlaag na 10 minuten de temperatuur tot 140°C en haal uit de oven. Voeg twee glazen warm water en de pasta toe. Meng goed zodat de pasta en het vlees toegedekt zijn.

7. Zet weer 1 uur in de oven en roer af en toe zodat het vlees goed met de saus doordrenkt wordt. Voeg na 40 minuten de wortels, raapjes en uien toe.

8. Haal de schotel zodra het vlees gaar is uit de oven en bestrooi met geraspte Parmezaanse kaas. Breng op smaak met peper en zout en zet direct op tafel.

2
2© Diane Hendrikx
3
3© Diane Hendrikx
5
5© Diane Hendrikx

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content