YSL tot de zesde macht

The Moon van Gary Hume, 1962. © gary hume

Op 29 januari 1962 begon het verhaal van Yves Saint Laurent. Hij gaf zijn eerste defilé en lanceerde daarmee zijn couturehuis. Zestig jaar later krijgt de Franse ontwerper een tentoonstelling, verspreid over maar liefst zes prestigieuze musea, van het Centre Pompidou tot het Louvre.

Yves Saint Laurent aux musées, een initiatief van de Fondation Pierre Bergé – Yves Saint Laurent (zie ook p. 12), is opgevat als een dialoog tussen mode en kunst. “Ik geloof dat het oeuvre van een modeontwerper heel dicht bij dat van een kunstenaar ligt”, vond Saint Laurent. “Door de frisse stijl van Poliakoff en Mondriaan leerde ik hoe belangrijk het is om puur te blijven, om voor balans te zorgen. Maar ik heb ook inspiratie gehaald uit het werk van Matisse, Braque, Picasso, Bonnard, Léger. En hoe had ik kunnen weerstaan aan de popart uit mijn jeugd?”

In 1965 wijdde YSL zijn wintercollectie aan Piet Mondriaan. De Nederlandse modernist werd op dat moment in Parijs nog niet helemaal naar waarde geschat, zijn eerste grote retrospectieve volgde pas vier jaar later. Later liet Saint Laurent zich inspireren door o.a. Tom Wesselmann en Roy Lichtenstein (zomer 1966), Pablo Picasso (winter 1979) en Vincent van Gogh (zomer 1988). Hij verwierf ook een opzienbarende collectie, samen met partner Pierre Bergé, en was op zijn beurt de eerste ontwerper die nog bij leven een overzichtstentoonstelling kreeg in het Metropolitan Museum van New York in 1983.

Yves Saint Laurent aux musées is te zien in het Centre Pompidou, het Musée d’Art Moderne de Paris, het Louvre en het Musée d’Orsay tot 15 mei, in het Picassomuseum tot 15 april, en in de Parijse zalen van het Musée Yves Saint Laurent tot 18 september. Elk museum focust op een specifiek thema. Zo kijkt Orsay naar de invloed van schrijver Marcel Proust en verdiept het Louvre zich in de door licht en goud geobsedeerde Saint Laurent. Het Musée Yves Saint Laurent Paris, gevestigd in het gebouw dat vanaf 1974 hoofdkwartier was van het couturehuis, brengt een grotendeels ongeziene selectie uit de archieven en een blik op het bureau en de boekenkast van Saint Laurent, onaangetast sinds zijn dood in 2008.

Jurk geïnspireerd door Gary Hume.
Jurk geïnspireerd door Gary Hume.© silhouettes: Yves Saint Laurent @ Nicolas Mathéus
Jurk als hommage aan Piet Mondriaan, herfst-winter 1965.
Jurk als hommage aan Piet Mondriaan, herfst-winter 1965.© silhouettes: Yves Saint Laurent @ Nicolas Mathéus
Compositie in rood, blauw en wit II, 1937, Piet Mondriaan
Compositie in rood, blauw en wit II, 1937, Piet Mondriaan© Centre Pompidou, MNAM-CCI, Dist. RMN-Grand Palais / Jacques Faujour
Jasje als hommage aan Pablo Picasso, herfst-winter 1979.
Jasje als hommage aan Pablo Picasso, herfst-winter 1979.© silhouettes: Yves Saint Laurent @ Nicolas Mathéus
Portret van Nusch Eluard, Pablo Picasso, herfst 1937.
Portret van Nusch Eluard, Pablo Picasso, herfst 1937.© RMN-Grand Palais (Musée national Picasso-Paris) / Adrien Didierjean

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content