YOGI’S ALLER STIJLEN
21 juni is Internationale Dag van de Yoga. Wereldwijd zijn er events om de beoefening ervan te promoten. Ook bij ons. Er zijn zo veel vormen dat ‘any body’ wel een geschikte stijl vindt. Tot lessen in het museum toe.
Yogastudio’s schieten als paddenstoelen uit de grond en overal duiken nieuwe yogastijlen op. Na een eerste grote doorbraak in het Westen in de jaren zestig, begon de aloude Indiase leer rond de millenniumwissel aan een revival. De eerste golf kwam uit India, via de Beatles zeg maar ; de tweede kwam op in Amerika, met Madonna als boegbeeld. De rage waaide over naar onze contreien, waar yoga vooral gezien wordt als een wondermiddel tegen stress, of als een goede stretch of een intense training. Al dan niet met een spirituele dimensie. (Het is soms zoeken naar een evenwicht tussen mystiek gebrabbel en platte commerce, tussen zweverig gedoe en het registreren van handelsmerken.)
Als een geheel van ademhalings- en lichaamsoefeningen om tot bewuste ontspanning te komen en zo de gezondheid te bevorderen biedt yoga een waaier aan mogelijkheden. Net daarom komen er, naast de traditionele vormen en afgeleide stromingen (zie www.yogafederatie.be), almaar meer varianten bij. Heiligschennis voor de een, tof alternatief voor de ander. Maar hoe verschillend de methodes ook zijn, allemaal streven ze, in meerdere of mindere mate, naar eenheid van lichaam, adem en geest.
OP EEN PLANK
Een merkwaardige trend is SUP of Stand up Paddleboard Yoga, ook wel Paddle Board Yoga of Boga genoemd. In plaats van staand op een surfplank op het water te peddelen, zoals je Cameron Diaz, Jennifer Aniston of Matthew McConaughey dat in magazines ziet doen, ga je yoga oefenen op de plank. De nadruk ligt op kracht en balans. Het rustgevende natuurelement maakt voor velen de extra inspanning de moeite waard. In Knokke (www.surfersparadise.be) en elders aan de kust worden hier en daar in surfclubs lessen georganiseerd, maar ook in het binnenland, onder meer in Mechelen.
www.yogaflow.be
LACHEN
Lachyoga is eigenlijk ‘lachen zonder reden maar met redenen’. Meer bepaald om stress, pijn en angst te verminderen, het immuunsysteem te versterken, de bloeddruk te reguleren en, vooral, om goedgezind te worden. Het lichaam maakt immers geen verschil tussen spontaan of geforceerd lachen. Deze toepassing heeft eigenlijk weinig met yoga in enge zin te maken, behalve misschien de ademhalingsoefeningen en -technieken en (lach)meditatie die eraan te pas komen. Madan Kataria, het brein achter lachyoga, ziet deze oefening als een toegevoegde waarde en ideale afsluiter voor elke yogales of stressvolle dag.
www.laughteryoga.org en www.lachacademie.be
OP EEN FESTIVAL
Van 21 tot en met 23 augustus 2015 vindt op het domein rond het Diocesaan Centrum Groenhove in Torhout het Yogaland Festival plaats. Op de affiche staan yogaleraars uit binnen- en buitenland met een uitgebreid aanbod aan lessen, workshops, lezingen, concerten en yogastijlen. Met onder meer Aerial yoga, Acro-yoga en Hanging Belt-yoga. Er is ook een Kids Village en een workshop Start-to-Yoga voor yogi’s in spe.
www.yogaland.be
MET DE FIETS
Lessen zoals Yoga Ride of Cycle Yoga beginnen met een halfuur intens trappen op een spinningfiets of fietstrainer en eindigen met een sessie yoga om te stretchen maar ook om de spieren die tijdens het spinnen niet aan bod kwamen te versterken. Dat het om een fitnessaanpak gaat is duidelijk, zeker als je weet dat de Amerikaanse Kimberly Fowler, die met haar Yoga and Spinning®-sportscholen en -lessen het concept sinds 2001 verspreidt, ook auteur is van boeken als The No Om Zone en de New York Times-bestseller Flat Belly Yoga.
www.go2yas.com
WANDELEN
Wandelyoga kan gaan van een meditatieve vorm van lopen, tot het afstemmen van de ademhaling en het incorporeren van lichaamsoefeningen en yogatechnieken tijdens het wandelen. Sommigen gaan graag voor of na een yogasessie wandelen en nemen op die manier de yogapraktijk mee naar buiten. Ideaal voor wie liever in de openlucht vertoeft, zoals de Française Peggy Ménager. In haar studio ontwikkelde zij een eigen choreografie, Yogiwalkie®, om de weldaden van het stappen te combineren met de rustgevende effecten van yoga in beweging. Houding, adem en ritme zijn belangrijk. Maar ook balans, zoals tijdens het lopen met gesloten ogen meteen duidelijk wordt, of bij het loslaten van belastende emoties die je naar boven laat komen om ze dan (met behulp van een dennenappel) weg te gooien. Peggy is ook verbonden met het ecohotel en -spa van Yves Rocher, La Grée des Landes in Bretagne. Binnenkort lanceert ze een app, zodat je overal waar je bent met haar op stap kunt gaan.
www.beyogiwalkie.com
IN HET PARK
De tweede editie van Brussels Yoga Day valt dit jaar samen met de Internationale Dag van de Yoga. Met de leuze Any body. Anywhere. Anytime. Any Yoga willen de organisatoren zo veel mogelijk nieuwsgierigen en enthousiastelingen naar het Ter Kamerenbos lokken om er de voordelen van yoga te (her)ontdekken. Afspraak om 10 uur, in witte kledij, voor anderhalf uur gratis yoga met ademhalingsoefeningen, poses en ontspanning in de openlucht. Voor de gelegenheid wordt ook een exclusief T-shirt met Yoga Smurf van Peyo verkocht. De opbrengst gaat naar het Jules Bordet Instituut en zijn kankeronderzoek.
www.brusselsyogaday.eu
TRILLEN
TRE® (Tension & Trauma Release Exercise) zijn oefeningen die het lichaam doen trillen om opgekropte stress en emoties los te maken. Achtergrondgedachte is dat ons zenuwstelsel geprogrammeerd is om te gaan trillen als we stress ervaren en het lichaam zich opspant. Helaas leren we dat van kleins af aan te onderdrukken om ons niet kwetsbaar op te stellen. Maria Alfaro, een Amerikaanse met Italiaanse roots, inspireerde zich op de TRE-techniek van David Berceli voor de ontwikkeling van Neurogenic Yoga?, waarbij yogaposes en ademhalingsoefeningen het lichaam doen trillen. Een zachte vorm van yoga die vooral bedoeld is om de lage rug en heupen te ontspannen en stressontlading te stimuleren.
www.neurogenic-yoga.squarespace.com
MET DE STEM
Bij Vocal Yoga of Voice Yoga worden oosterse ademhalings- en stemtechnieken gecombineerd met westerse methodes om (beter) te leren zingen, zonder angst om zich in het openbaar te uiten, maar ook gewoon om je eigen stem te leren appreciëren of er tenminste even bij stil te staan. Sommigen zien een verband tussen stem en stemming, en zetten aan om de stem vrij te gebruiken om te laten horen wat er in je leeft. Anderen willen de stem gewoon gebruiken om dankzij haar trillingen te helpen relaxeren. Er komen vaak mantra’s aan te pas maar zingen hoeft niet per se. Zo kun je bijvoorbeeld bij traditionele yogaoefeningen tijdens het uitademen gewoon je stem op een ongedwongen manier laten meedoen : ahhh.
www.vocalyoga.com en www.theyogavoice.com
IN HET MUSEUM
In het Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen kun je elke tweede donderdag van de maand in het unieke kader van de tentoonstellingen een yogasessie met professionele begeleiding volgen. Van 19.30 tot 20.30 u., deelnameprijs 3 euro. Reserveren is verplicht via Lot.Wens@muhka.be. www.muhka.be.
In de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België in Brussel hangen zes monumentale werken van Gao Xingjian, een Franse kunstenaar van Chinese afkomst. De werken zijn speciaal gemaakt op maat van de Bernheimzaal waarin ze tentoongesteld worden. De schilder en Nobelprijswinnaar Literatuur 2000 beschouwt zich als een tussenpersoon tussen Oost en West en toont hier representaties van een ‘ontluikend bewustzijn’. De perfecte setting dus om het yogamatje uit te rollen. Voor de sessies is geen ervaring vereist, wel geduld : momenteel zijn de sessies uitverkocht, afwachten dus of er een nieuwe reeks komt.
In haar studio in Brussel doceert Laia Puig Escandell, de lerares van deze reeks, ook Yoga of the Hart®, een methode die speciaal ontworpen is voor onder meer hart- en kankerpatiënten of mensen met een verhoogd risico op hartkwalen.
www.fine-arts-museum.be en www.layakariyoga.be
DOOR DELPHINE STEFENS & ILLUSTRATIES SARAH VANBELLE
Hoe verschillend de methoden ook zijn, elke vorm van yoga betracht in mindere of meerdere mate een eenheid van lichaam en geest
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier