Griet Schrauwen / Foto’s Lieve Blancquaert

Aanbod

Marie-Christine Verloo werkte twaalf jaar in een traditioneel schoonheidssalon, tot ze in juni 2001 haar eigen zaak begon: Yoaké (Japans voor ‘ochtendgloren’), een beauty-verwenspa voor de actieve vrouw en man. Door een combinatie van traditionele oosterse technieken en innovatieve westerse behandelingen ontstaat er een uniek concept waarbij lichaam en geest betrokken zijn. “Yoaké voldoet als eerste in de schoonheidsbranche aan de Iso 9002-norm, een garantie voor professionalisme en klantentevredenheid”, zegt Marie-Christine. “Stress verdwijnt en schoonheid verschijnt”, belooft de folder.

Onze bevindingen

Zodra je haar ruimte betreedt, daalt de rust over je neer. Vogeltjes fluiten en water klatert. Met een kop groene thee in de hand zie ik hoe alles perfect (en trendy) is ingericht volgens de feng shui-regels. Spiegels, planten en een fonteintje op de juiste plaats. Een en al rust en harmonie, zelfs de zon schijnt in het zentuintje.

Tijd voor een wisselvoetbad: drie minuten in warm water met grof zeezout, daarna 45 seconden in een koud badje met groene klei. Drie keer opnieuw prikt het zeezout in mijn voeten. Dan maakt Marie-Christine een praatje met me over mijn voedings- en verzorgingsgewoonten terwijl ik mijn voetzolen over een soort telraam moet rollen ter voorbereiding van ‘de magische voetmassage met de koperen bol’. Nadat Marie-Christine een naar lavendel geurend kussentje op mijn ogen heeft gelegd, is het gedaan met praten. En ja, op deze manier mag men met mijn voeten spelen, urenlang zelfs.

Daarop volgt Go with the Flow of Shirodhara. Ik hoor Marie-Christine rondscharrelen, maar zie niks vanwege dat lavendelkussentje. En dan voel ik op mijn voorhoofd, heel zachtjes, een overvloedige straal warme olie waarvan ik niet weet waar die blijft. Maar dat kan me ook niets schelen: het is alsof mijn hoofd opengaat en alles eruit verdwijnt, elke vraag, elke gedachte.

Voordat ze in de keuken de lunch gaat klaarmaken (verse courgettesoep en een quiche), installeert ze me in een chaise longue met plaid voor de lichttherapie. Ik krijg een bril op die duizenden lichtflitsen in alle kleuren van de regenboog door mijn gesloten oogleden op mijn netvlies projecteert, en een koptelefoon waarin vreemde muziek weerklinkt. Even ervaar ik een rapid eye movement, zoals wanneer je droomt, maar spoedig wordt het zoals ik me het LSD-effect voorstel: het is alsof ik de muziek zié en ik elk gevoel van ruimte en tijd verlies. Maar dat was toch al een beetje het geval.

’s Middags krijg ik een Oxygen Experience. Na een grondige gelaatsreiniging verstuift Marie-Christine medicinale zuurstof, bijna porie per porie. Eén kant van mijn gezicht laat ze ongemoeid zodat ik het resultaat kan zien. Het is verbazingwekkend: aan de behandelde kant zijn rimpeltjes verdwenen en plooitjes vervaagd, ik ben dus ook al half opgetogen. Nu de andere helft nog.

Dan komt waar ik het meest naar uitkeek: de Lava Stone Therapy, een typische Indiase ayurvedische massage met aromatische olie. Marie-Christine masseert niet met haar handen maar met hete, gladde stenen van basalt. Eén strijkbeweging met de stenen heeft volgens haar hetzelfde resultaat als vier strijkbewegingen met de hand. Terwijl ze warme stenen in mijn handpalmen legt, hoor ik haar nog zeggen: “De behandeling werkt op lichaam en geest en leidt tot een diepe relaxatie.” En verder weet ik niets meer: de relaxatie is werkelijk zo diep dat ik het niet eens kan navertellen. Ik ben volledig van de wereld af en in een diepe, diepe slaap. Als ik thuiskom, wil ik meteen naar bed, hondsmoe, afgepeigerd. De volgende dag ben ik energiek en als herboren en schaf ik me ook fluitende vogeltjes en een klaterend beekje aan.

Prijs

Bio-facial Yoalift, diep zuiverende, biodynamische reiniging (68 euro), Ogygen Experience (101 euro), Go with the Flow (65 euro), voetmassage met koperen bol (25 euro), hoofdhuidmassage met warme olie (25 euro), lichttherapie (16 euro), Lava Stone Therapy (65 euro). U kunt ook een halve dag of een dagarrangement samenstellen, waarin een gezonde biomaaltijd is inbegrepen.

Yoaké, Avondzonweg 28, 8500 Kortrijk, tel. 056-44 05 88. Uitsluitend na afspraak.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content