YANN ARTHUS-BERTRAND

FOTOGRAAF

IK GRUW VAN AUTORITEIT. Veertien keer werd ik van school getrapt. Ik revolteerde tegen de manier waarop het onderwijs functioneerde en jongeren met schuldgevoelens opzadelde. Op mijn zeventiende liep ik van huis weg, ik sliep in bioscopen en werd een onmogelijke adolescent die slecht in zijn vel zat, die geen dromen had en die erg gewelddadig was.

MIJN EERSTE VROUW ZETTE ME OP WEG. Ze nam me mee naar een natuurreservaat, waar ik dieren verzorgde en waar mijn passie voor de natuur gestalte kreeg.

OBSERVATIE VAN LEEUWEN IN KENIA OPENDE MIJN OGEN VOOR FOTOGRAFIE. Ik keek uren naar die leeuwen. Ik voelde me een met hen. Ik geraakte gehecht aan hun kleintjes en volgde hen als ze tegen zonsondergang in tegenlicht gingen jagen. Er bestaat niets mooiers ! Dat moment wilde ik in beeld brengen.

ALS BALLONVAARDER ONTDEKTE IK DE WERELD. Vanuit mijn werk als fotojournalist groeide de behoefte om al dat moois vast te leggen in een archief. Van mijn boek La terre vue du ciel werden drieƫnhalf miljoen exemplaren verkocht. Wereldwijd kwamen er honderdvijftig tentoonstellingen van. Met de opgebrachte centen richtte ik de stichting GoodPlanet op.

WE VERGETEN DAT TWEE MILJARD MENSEN LEVEN VAN HET LAND. Elke dag bewerken ze de aarde en verzamelen haar vruchten, met als enige doel hun kinderen te eten te geven. Daarbij zijn ze afhankelijk van het klimaat, van de politiek, van een economisch systeem. Ik heb daar veel over nagedacht, niet uit schuldgevoel als rijke westerling, wel als medeverantwoordelijke.

IK BEN EEN BOFKONT. Omdat mijn werk zin geeft aan mijn leven en ook nuttig is voor anderen.

‘6 MILJARD MENSEN’ MAAKTE VERRASSENDE REACTIES LOS. Het audiovisueel project doorbrak bij sommige bezoekers een jarenlang stilzwijgen. Zo bekende een vader aan zijn zoon dat hij tijdens de Algerijnse oorlog een dorp had gebombardeerd, waarbij tientallen slachtoffers vielen. Een vrouw omhelsde me omdat haar dochter met wie ze twintig jaar in onmin leefde, na haar bezoek aan de tentoonstelling opnieuw contact had gezocht.

DRANG OM TE CONSUMEREN BEHEERST DE WERELD. Iedereen wil altijd meer. Volgens de Verenigde Naties zal er in 2050 geen vis meer zijn, maar iedereen verdringt die realiteit en gaat door alsof er niets aan de hand is.

DE VOLGENDE REVOLUTIE ZAL EEN SPIRITUELE REVOLUTIE ZIJN. Omdat we zullen beseffen dat we alleen samen, en met zijn allen, ons voortbestaan kunnen garanderen. Die omwenteling blijft voorlopig uit omdat we ons niet kunnen voorstellen hoe anders ons leven er over twintig, dertig jaar zal uitzien.

HET ONTBREEKT DE POLITIEKE WERELD AAN GROTE GEESTEN. Die grote geesten krijgen in een democratisch systeem geen kans. Het ontbreekt de politiek ook aan liefde, aan mededogen, aan intelligentie, aan eerlijkheid, aan ethiek.

ECHTE HELDEN BESTAAN. Ik ontmoette een Franse zuster in een leprozerie in India, verstopt achter hoge muren. Daar stond ze een stervende man zonder neus en zonder vingers bij in zijn laatste uren. Ze knuffelde hem, troostte hem in zijn onmacht en angst. En ik, een ambitieuze jongere, stond erbij en was in shock.

Yann Arthus-Bertrand (66) stichtte GoodPlanet en zette het project ‘6 Miljard Mensen’ op, een rondreizende videotentoonstelling die loopt tot 3 april op de site van Tour & Taxis in Brussel. www.tourtaxis.be.

DOOR PIERRE DARGE – FOTO CHARLIE DE KEERSMAECKER

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content