TENTOONSTELLING EN BOEK

Industrieel vormgever is een term die zeker toepasbaar is op de Brusselse ontwerper Xavier Lust. Hij zoekt als geen ander de onbenutte mogelijkheden van materialen. Zijn flinterdun geplooide, metalen meubelen werden zijn internationaal handelsmerk. Vorig jaar nog goot hij bij Spullenhulp in een mal oude boeken in een doorzichtige kunststof, waardoor een kast uit zwevende boeken ontstond. Het was een van de populairste en dus duurste stukken van de veiling. Op zijn 37 is Xavier Lust een van die Belgische ontwerpers die internationaal een belletje doen rinkelen. Dit voorjaar presenteerde hij een knap staaltje vakmanschap met zijn S-tafel voor MDF Italia. Een boek en een expo verzamelen deze zomer zijn oeuvre. Experts hebben het in het boek over hun ervaringen met het werk van Lust. Hier alvast drie professionele meningen op een rij.

(de)formations, van 24 juni tot 14 oktober, Grand-Hornu Images, Noordvleugel, Rue Ste Louise 82, Hornu, 065 65 21 21, www.grand-hornu.be, 6 euro. Xavier Lust, (De)formations, Cristina Morozzi, Bruno Fattorini, Nick Vinson, Dirk Wynants, Elisa Astori, Olga Bozhko, Luca De Padova, Lise Coirier, isbn 978-90-5856-211-1, 160 p., 49 euro.

Weekend Knack geeft 3 boeken weg. Surf snel naar weekend.be

Luca De Padova over de Crédence

(directeur Productontwikkeling voor DePadova)

“Zijn diepgaande kennis van industriële methodes maakt het Xavier mogelijk om de stijlcodes te verfijnen, daarbij hoogst originele vormen creërend, door te plooien, rollen of buigen. Vormen die je je kunt inbeelden in andere materialen, maar zeker niet in metaal. En zeker niet zonder te lassen.”

Dirk Wijnants over de PicNiktafel

(ontwerper en zaakvoerder van Extremis)

“Zijn plaatvervormende techniek is verrassend eenvoudig en eigenlijk kent iedereen het principe wel. Goede creaties zijn nog beter als ze eenvoudig zijn. Het meest voor de hand liggende is vaak het moeilijkst te vinden. Ik zou het duurzame vormgeving durven noemen : zuiver tijdloos, niets is overbodig.”

Bruno Fattorini over de S-tafel

(ontwerper en directeur van MDF Italia)

“Toen ik Lust in 1999 ontmoette was mijn eerste indruk dat ik met een waar talent te maken had. Hij was de eerste ontwerper – naast mezelf – die voor MDF mocht ontwerpen. Nu creëerde hij de S-table, een ronde tafel met een ongelooflijke voet. Elk van zijn creaties heeft een unieke charme en esthetica die evenwel functioneel is, volledig rekening houdend met technische en productionele beperkingen.”

door Leen Creve

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content