Rika Bauduin (35) ontwerpt kinder- en vrouwenkleding. In haar Antwerpse appartement versmelten reissouvernirs en handwerk met dozen vol herinneringen.

Wat inspireert je?

Reizen in Zuid-Amerika: Mexico, Ecuador, Guatemala, Puerto Rico. De kleuren, de mensen en de artesanĂ­a zijn er prachtig. Ook fotografie en architectuur inspireren, alles eigenlijk. Je moet voortdurend je ogen openhouden.

Heb je vliegangst?

Ik ben telkens blij als ik weer op de grond sta. Heel eng was de turbulentie tijdens een binnenlandse vlucht in Amerika. De spaghetti vloog in het rond en de hostesses doken op de grond.

Wat neem je altijd mee op reis?

Een fototoestel. Boeken laat ik thuis, ik kom toch niet tot lezen.

Heb je een talisman?

Nee, ik ben niet spiritueel of bijgelovig. Ik zou opzettelijk onder een ladder lopen, om er niet aan toe te geven.

Wie bewonder je?

Een chauvinistisch antwoord: de Belgische ontwerpers, om hun talent en gedrevenheid. Maar idolen heb ik nooit gehad.

Hoe omschrijf je de modescene?

Mode is m’n passie en m’n vak, maar het wereldje daaromheen leer je te relativeren. Ik wil dat mijn werk voor zich spreekt, mezelf verkopen kan ik niet goed.

Omschrijf je ideale vrije dag.

Een dag waarop ik kan uitslapen en niets gepland is. En al helemaal als er onverwacht plezante dingen uit de lucht vallen.

Kan je makkelijk weggooien?

Absoluut niet, ik bewaar alles. Ik heb zelfs nog alle brieven die ik op m’n twaalfde heb gekregen.

Wat is je belangrijkste bezit?

Bedlinnen met borduurwerk van mijn moeder en een beeldhouwwerk in ceramiek gemaakt door mijn grootvader. Het was een prototype voor het beeld op het graf van mijn oma. Dat heeft een grote emotionele waarde, het is een beetje triest.

Denk je na over ouder worden?

Toch wel, maar ik wil daar geen energie in stoppen. Ik probeer er van dag tot de dag iets van te maken en niet al te veel te plannen.

Heb je ergens spijt van?

Dat heeft weinig zin. Ik weet vooral waarvan ik geen spijt heb: mijn studies en de weg die ik gekozen heb. Ik had altijd de drang om mooie dingen te maken.

Wat is je mooiste herinnering?

In Costa Rica, ’s ochtends vroeg op het strand: de geboorte van reuzenschildpadden. Dan kruipen ze uit de eieren die diep onder het zand liggen, graven zich naar boven en trekken naar het water. Als ze niet opgepikt worden door roofvogels.

Wat maakt een man mooi?

Een positieve uitstraling, loyaliteit en authenticiteit.

Welke mensen ergeren je?

Enggeestige, agressieve en oneerlijke mensen, gierigaards en mensen die je niet kunt vertrouwen.

Is je uiterlijk belangrijk?

Ik zie er graag verzorgd uit. Maar alles in de juiste mate en in overeenstemming met wie ik ben: niet te veel, niet te weinig.

Geloof je in echte liefde?

… Ja.

Wat zou je graag veranderen aan jezelf?

Beter kunnen omgaan met tijd. Ik wil niets missen en alles doen, heel extreem. En toch wil ik niet opgejaagd worden. Het is telkens weer een uitdaging om de collectie tijdig af te krijgen.

Wat is je lievelingsgerecht?

Pasta en af en toe een portie frietjes.

Rika verzamelt reissouvenirs zoals popjes uit Latijns-Amerika en ze heeft massa’s reisfoto’s. Op het Ecuadoriaanse handwerk baseerde ze een reeks truien. Het beeldje van haar grootvader heeft een grote emotionele waarde. Weggooien is moeilijk: het linnengoed van moeder en haar studie-eindwerk zijn gekoesterde bezittingen.

Wim Denolf / Foto’s Catherine Lambermont

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content