Filmdistributeur in loopbaanonderbreking, regisseur en gegeerd tv-panellid Jan Verheyen heeft net een punt gezet achter de draaiperiode van “Team Spirit” (uit in oktober). Vervelende dingen afstotend, is de behoefte aan rust hem vreemd.

Wat is het boeiendste aan filmen?

Ik vind de verschillende facetten van het wordingsproces spannend: vooral de casting, de discussies met de scenarist, het draaien zelf en ook de release.

Met welke internationale acteurs zou je willen werken?

Er is met Scream en I Know What You Did Last Summer een opwindende, jonge generatie gekomen. Ik vermoed ook dat iemand als Jennifer Love Hewitt meer in haar mars heeft dan dat soort films.

Wat verzamel je?

Ik probeer een soort videotheek aan te leggen, met aardig wat curiosa. Verder is er mijn animation en pop-art galerijtje en een collectie foto’s waar veel herinneringen aan vastzitten.

Aan welke voorwerpen in huis ben je gehecht?

De zetel waarin ik tv kijk, mijn ruim bed en de vele kaarsen en bloemen die sfeer in huis brengen.

Hoe ziet je ideale dag eruit?

Een dag is voor mij al ideaal als ik vervelende dingen kan afstoten en me kan concentreren op wat ik graag doe: een film maken, oneliners spuwen in een panel, vrijen met m’n lief of naar een matinee gaan en nadien een hapje eten bij mijn favoriete Thai.

Wat is je fijnste jeugdherinnering?

In het vijfde jaar van de humaniora maakten we met een bende een Monty Python-achtige film. We kregen twee leraars wiskunde zo ver om een parodie op Bonnie & Clyde te spelen, en een leerkracht Frans lieten we in duikerspak uit een vuilniscontainer komen.

Wat brengt je tot rust?

De behoefte aan rust is mij vreemd door mijn hoge energielevel. Al kom ik soms gejaagd over, ik voel zelden stress.

Waar erger je je blauw aan?

Aan het mobiliteitsprobleem dat maar niet aangepakt wordt, aan bureaucratie, het elitarisme van zelfuitgeroepen cultuurpausen, bot egoïsme, verkeersagressie en de overdreven aandacht voor koning voetbal.

Met wie zou je een week willen ruilen?

Met Guy Verhofstadt. Is het echt zo vervelend om een machtig politicus te zijn? Of met een mooie vrouw, om te zien of die daadwerkelijk zoveel last heeft van mannen.

Wat is de beste raad die je ooit kreeg?

“Wat je niet kapot maakt, maakt je sterker” van Nietzsche en het Vlaamse gezegde “Doe wel en zie niet om”.

Wat is je grootste angst?

Omdat ik actief oud wil worden, vrees ik het moment dat ik fysiek aftakel.

Waar heb je het lekkerst gegeten?

Na een uitputtende tocht van zeven uur te paard in Montana heeft een omelet met gebakken aardappelen en veel ketchup mij enorm gesmaakt.

Wat zou je aan jezelf willen veranderen?

Ik zou graag wat minder gevoelig zijn voor gewichtstoename en een kleinere neus hebben.

Naar wie kijk je op?

Naar mensen die evenwicht gevonden hebben, die iets betekenen en toch normaal blijven. Zoals Paul Verhoeven, de gebroeders Coen, Bart Peeters, Youp van ’t Hek en Luc Van Lierde.

Peter Van Dyck / Foto’s Lies Willaert

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content