Radiovrouwe Krista Bracke (De Zuidkant) danst gepassioneerd de tango, koestert haar reissouvenirs en citeert Oscar Wilde.

Ben je verknocht aan de radio?

Ja. Een leven zonder radio zou ik mij niet kunnen voorstellen. Zonder televisie wel.

Wat boeit je in het radio maken?

Dat je zoveel mensen ontmoet, dat je ziet wat hen boeit en bezighoudt. Zeker bij De Zuidkant, waar we proberen te zoeken naar het persoonlijke verhaal van mensen.

Je hebt veel gereisd voor Radio 1, welk land is je bijgebleven?

Indonesië. Elk eiland heeft een totaal andere cultuur. Maar vooral Bali en zijn hindoecultuur waren een openbaring.

Breng je reissouvenirs mee?

Altijd. Vaak kleine dingen, die waardeloos lijken maar voor mij een betekenis hebben. Een schaakspel uit Mexico, Cubaanse sambaballen, twee steentjes van Jordanië en uit Hongkong een klein opiumflesje met daarop een kat geschilderd. Omdat ik van katten houd.

Wat doe je om te ontspannen?

Tango is mijn grote passie. Zeven jaar geleden ontdekt – eerst met de film Scent of a Woman, daarna op de Noche de la Pasión. Er ging een nieuwe wereld voor mij open. Zo mooi, zoveel emotie. Als je je volledig laat gaan op de muziek, ben je eventjes van de wereld.

Hou je van shoppen?

Ja, maar het meest als ik niets nodig heb. Dan vind je altijd wel iets verrassends.

Wie is je lievelingsontwerper?

Strelli. Af en toe probeer ik iets betaalbaars op de kop te tikken. En verder koop ik alleen wat ik mooi vind.

Welk voorwerp in huis heeft een speciale betekenis voor je?

De bloemstukjes van mijn moeder. Zij kan heel veel met haar handen – aan mij is dat absoluut niet besteed. Maar misschien zou ik het bloemschikken van haar kunnen leren.

Waar heb je een zwak voor?

Juwelen en vooral oorringen. De ontwerpen van Nadine Wijnants vind ik heel mooi. Ik kan ze ook moeilijk missen. Als ik ze toevallig vergeet en ik heb voldoende tijd, keer ik terug naar huis om oorringen aan te doen.

Hecht je belang aan uiterlijk?

Ja. Ik vind dat je er verzorgd moet uitzien. Ik ga ook nooit weg zonder make-up, want dan voel ik me naakt.

Welke schrijver heeft je beïnvloed?

Een van mijn favorieten is Oscar Wilde. Ik houd enorm van die Britse, onderkoelde humor. Ik citeer hem ook vaak: There is one thing worse than to being talked about: not being talked about. Dat vat gewoon heel veel van het leven samen. Maar ik heb geen enkele behoefte om bekend te zijn.

Welke eigenschappen waardeer je in anderen?

Verscheidene, maar eerlijkheid en oprechtheid zijn de belangrijkste.

Wat maakt iemand aantrekkelijk?

Ik let altijd op iemands ogen, die fascineren mij. De mooiste ogen heb ik gezien in Cuba: een kleur die zweefde tussen groen en bruin, ogen waarin je de diepten van de zee zag.

Waarmee speelde je als kind het liefst?

Geen voorwerpen, maar ik had wel favoriete spelletjes. Lange tijd was ik schooljuffrouw en daarna hield ik een winkel open met kleren van mijn moeder en grootmoeder. En toen ik ouder werd, had ik een reisbureau, compleet met brochures en uitgewerkte reisprogramma’s.

Wat is je grootste angst?

Om een eenzaam, oud vrouwtje te worden.

Waarmee kan iemand je blij maken?

Met om het even welke verrassing.

Met wie zou je een week willen ruilen?

Ik heb niet meteen de behoefte om te ruilen. Maar ik zou wel eens in een Engels landhuis terecht willen komen en de Lady of the House zijn – zonder de financiële zorgen natuurlijk. Dan zou ik een groots tangofeest organiseren en zeer veel mensen ontvangen.

Hilde Verbiest / Foto’s Kristien Buyse

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content