Fotografe Liliane Vertessen maakt vooral zelfportretten, verzamelt brillen en schoenen en koestert extravagantie.

Hoe ziet je ideale dag eruit?

Wakker worden zonder wekker. Op mijn gemak een boterhammetje eten, de post bekijken, telefoneren, lezen. En dan in mijn eentje thuis met mijn werken bezig zijn.

Wat zou je aan jezelf willen veranderen?

Ik zeg altijd spontaan mijn mening. Sommige mensen kunnen dat niet appreciëren. Maar als ik zou zwijgen, zou ik mezelf niet meer zijn, dus ik denk toch niet dat ik dat zou veranderen.

Waarmee kan iemand je blij maken?

Op de opening van een tentoonstelling krijg ik soms een groot boeket bloemen. Het klinkt misschien onnozel, maar dan krijg ik tranen in mijn ogen.

Waarover kan je je boos maken?

Over mensen die zich anders gedragen dan ze echt zijn. Mensen die ik ken maar op straat doen alsof ze me nooit gezien hebben…

Wat neem je altijd mee als je het huis uitgaat?

Ik zorg altijd dat ik de juiste bril en schoenen aanheb. Ze moeten bij elkaar en bij mijn outfit passen. Die brillen draag ik niet alleen voor de show, maar ook omdat ik anders niets zie. En als ik schoenen kies, denk ik: moet ik stappen of alleen maar staan?

Kook je graag?

Ja, ik kook elke dag. Kant-en-klare maaltijden zijn gemakkelijk, maar voor mij moet het ook gezond zijn. Ik maak graag capellini met oesterzwammen, pesto en zwarte olijven.

Wat is het vreemdste dat je ooit gegeten hebt?

Vorige week heb ik struisvogel, kangoeroe en krokodil meegebracht uit de supermarkt. Dat moet je minstens één keer in je leven geproefd hebben.

Hecht je veel belang aan kledij en uiterlijk?

Ik ben er veel mee bezig omdat ik me goed wil voelen. Het is tof voor de spiegel te staan en te zien hoe je je nog kan transformeren en wat je nog van jezelf kan maken.

Wie zijn je favoriete ontwerpers?

Walter Van Beirendonk en Vivienne Westwood. Die zijn extravagant en doen meer dan alleen de modetrends volgen.

Heb je een lievelingsplekje in of om het huis?

Het terras. Op een zonnige dag kan ik er genieten van de stilte en van de geluiden van de insecten en de vogels.

Verzamel je iets?

Zonnebrillen, omdat ik bij de gewone monturen nooit iets mooi vind. Schoenen verzamel ik ook. Ik vind ze mooi om naar te kijken, als sculptuur. En colablikjes, daar staan soms ook leuke ontwerpen op.

Heb je een levensmotto?

Maak van elke dag een gezonde en gelukkige dag. Als ik mezelf wat laat hangen, zeg ik altijd: je bent gezond, dus je moet niet klagen.

Als je na de dood zou terugkomen als een dier, welk dier zou dat dan zijn?

Een duiveltje, om al die god-de-vaders een lesje te leren.

Naar welk land ga je graag op reis?

Amerika, vooral voor de mensen. Ze zijn spontaan. Als je alleen in een motel zit, nodigen ze je uit om bij hen iets te komen drinken. En in winkels geven verkopers je alle vrijheid om rond te snuffelen, zonder dat ze zich komen moeien.

Breng je souvenirs mee als je op reis gaat?

Ja, en ik weet dat op voorhand. Ik neem altijd twee lege zakken mee in mijn bagage. Onlangs heb ik een prachtig beeld van een indiaan uit Amerika meegebracht. En ik werk ook altijd mijn lijstje tweedehands winkels af.

Welke muziek hoor je graag?

Studio Brussel staat hier altijd op. En dat soort cd’s beluister ik ook graag.

Wat is het leukste dat je tot nu toe hebt meegemaakt?

De ontmoeting met mijn vriend. We zijn al samen van toen ik 14 was en het houdt nog altijd stand.

Liesbeth Van Braeckel / Foto’s Kristien Buyse

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content