Herr Seele bewaart op zolder 5000 boeken in kartonnen dozen, ziet zijn hoofd als een Philips-lamp en wil liever niet te veel werken.

Koop je je boeken nieuw of tweedehands?

Beide. Het kringloopcentrum is mijn leverancier van boeken. Voor twintig frank kan je er schatten kopen. Dit boek van Van Eyck heb ik nieuw gekocht. Het gaat over oude schildertechnieken. En daarin ben ik uitermate geïnteresseerd, natuurlijk. Die boeken verzamel ik al mijn hele leven.

Bewaar je je boeken in een speciale kast?

Ik bewaar mijn boeken in kartonnen dozen, boven op zolder. Ik heb zeker 5000 boeken.

Welke literatuur heb je het liefst?

Alles interesseert me. Ik ben maar tot mijn zestien jaar naar school geweest, en het is alsof ik dat wil goedmaken door zoveel mogelijk te lezen.

Wat kies je, een tekenpen of een solsleutel?

Een tekenpen. Zeer zeker. Het pianostemmen is voor mij maar een middel om een onafhankelijke kunstenaar te zijn. Kunst moét er zijn in mijn leven.

Ben je bezig met je uiterlijk?

Ik vind het fijn om er een beetje expressionistisch uit te zien, een beetje lelijk, zeg maar. Ik zie eruit als een lamp, eigenlijk. Mijn hoofd heeft de vorm van een Philips-lamp.

Ben je een gebruiker van het openbaar vervoer?

Nee. En dat is vooral een probleem van schuchterheid. Als ik de trein neem, dan reis ik eerste klas. Omwille van mijn uiterlijk word ik herkend. Mensen noemen mij soms ook Kama.

Welk zintuig is bij jou het best ontwikkeld?

Je zou denken mijn gehoor omdat ik piano’s stem, maar dat is niet zo. Mijn vrouw bijvoorbeeld heeft een veel scherper gehoor dan ik. Mijn zicht is redelijk goed. Ik observeer dan ook graag.

Ken je namen van parfums?

Ik ga niet zo voor synthetische parfums. Tijdens de seksuele daad vind ik het wel een pluspuntje, een goeie geur. Echte rozengeur, daarboven gaat niks.

Wat heb je bewaard uit je jeugd?

Ik ben beginnen te schilderen en componeren als twaalf-, dertienjarige. En die stukjes bewaar ik erg zorgvuldig. Daarom ben ik ook zo verschrikkelijk bang voor brand.

Welke keuken geniet je voorkeur?

We zijn getrouwd in een Japans restaurant. Heerlijke maaltijd. Maar het allerliefste eet ik choucroute, zuurkool, de Duitse keuken. Normaal eet ik macrobiotisch en geen vlees. Maar drie of vier keer per jaar wil ik een worst bij de zuurkool.

Wat kan jou de tijd doen vergeten?

Roken. Een sigaar roken, dat vind ik heerlijk. Meestal ga ik dan ook in de tuin zitten.

Ben je makkelijk te verleiden om spullen te kopen?

Moest ik goed verdienen, zoals Kama bijvoorbeeld, dan zou ik veel kleren kopen. Armani, Dries Van Noten… Twee kostuums per jaar, op zijn minst. Ik koop nu tweedehands.

Wie vult jouw belastingsbrief in?

Vroeger heb ik mijn belastingen zelf ingevuld. Ik deed dat heel graag. Nu doet mijn vrouw de administratie van de zaak.

Is muziek voor jou ‘behang’?

Muziek is er eigenlijk om mijn driften te temperen. Stel dat ik zin zou hebben om te masturberen en ik speel wat viool, dan zou die drift weggaan.

Heb je een soort werkdiscipline?

Ik sta te laat op om echt van een geregeld leven te kunnen spreken. Maar dat zal wel beteren zeker, als we kinderen kopen en een gezinnetje stichten?

Heb je een lievelingswerktuig?

Ik heb één stemsleutel die ik erg graag gebruik. Hij is van Franse makelij, met een notelaren handvat. Als tekenaar heb je ook niet echt veel materiaal nodig. En die enkele pennen en potloden worden dan op de duur lievelingsmateriaal.

Heb je een elektronische agenda?

Ik heb geen agenda. Mijn vrouw zegt wat ik moet doen. Als ’t maar niet te veel is. Een halve dag werken per dag is voor mij genoeg.

Gie Cortens / Foto’s Lieve Blancquaert

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content