Juweelontwerpster Nadine Wijnants is een passioneel verzamelaarster en ze kan niet zonder water.

Weet je nog wat het eerste juweel was dat je maakte?

Ja. Toen ik twaalf was, maakte ik zo’n indiaans halsjuweel. Glazen, blauwe buisjes met koperdraad ineengezet. Dagen was ik daarmee bezig. En eigenlijk was dat wel mooi – toen.

Hoe zou je jezelf typeren?

Hard werkend. Ik ben afschuwelijk punctueel en streng voor anderen, maar zeker ook voor mezelf.

Verzamel je?

Ik ben een hartstochtelijk verzamelaar van poezen. Ik heb er zo’n 300. Toen we zelf nog in antiek deden, kocht ik elke week wel een kat. Het zijn mijn lievelingen.

Je hebt nog meer verzamelingen.

Beren, maar die heb ik allemaal verkocht. En porseleinen figuurtjes die juwelen dragen, dat is mijn nieuwste passie.

Houd je alles bij?

Ja. Ik moet me forceren om iets weg te doen. En ik kan heel moeilijk kiezen. Zo heb ik uit Turkije eens dertien kelims meegebracht.

Als je morgen op reis mag vertrekken, waar ga je naartoe?

Naar India. Voor een combinatie van rust en nieuwe inspiratie. Zo hebben we dit keer kamelenbeen in de collectie zitten. Dagen zijn we daarnaar op zoek geweest, tot in het kleinste hoekje van elk atelier. Dan reis je zo intens en zo anders dan wanneer je van tempel naar tempel gaat.

Wat is voor jou het mooiste moment van de dag?

Thuiskomen, meteen op mijn bed gaan liggen met de Rosse, mijn poes, bij mij. Die poes is alles voor mij – na Marc, mijn echtgenoot, dan.

Wat is je lievelingsgerecht?

Stokvis met puree en een mosterdsaus, zoals mijn moeder hem klaarmaakt. Dan eet ik tot ik doodval.

Wat is je lievelingsrestaurant?

Er zijn er twee, hier in Antwerpen: Grand Café Leroy en, vlakbij, De Kleine Zavel, in ’t Zand. Pas zes maanden open, maar zo lekker. Ik ben erg trouw in die dingen: als het goed is, kom ik keer op keer terug.

Heb je een lievelingsdrank?

Champagne. Drink ik elke dag.

Welke eigenschap waardeer je het meest in een ander?

Lief zijn, geduldig, attent. Wederzijds respect, dat vind ik eigenlijk het belangrijkste.

Hecht je belang aan uiterlijk?

Ja, veel zelfs, al gebruik ik weinig make-up. Ik heb wel iets met parfum. Ik denk dat je mij 100 dagen zonder schmink kan zetten, maar niet één dag zonder parfum. Féminité du Bois van Shiseido is mijn favoriet.

Wat is het lievelingsstuk uit je kleerkast?

Mijn broeken. Ik heb ooit een hele stock opgekocht, honderden seventies-broeken. Een gedeelte heb ik verkocht, een deel heb ik gehouden. Ik draag niets anders meer, ze zijn echt mijn lijfstuk geworden.

Heb je een levensmotto?

Zoveel mogelijk genieten. Ik doe dat veel te weinig.

Je gaat nooit de deur uit zonder…?

Ik ga meestal de deur uit zonder. Zonder sleutels, zonder geld. Als ik echt een dag op stap ga, dan heb ik wel mijn parfum bij en een fles water. Ik kan niet zonder water.

Wat is je volgende project?

De nieuwe winkel die we over 14 dagen openen. In de Nationalestraat, naast Dries Van Noten. We hoorden dat er een pand vrijkwam. Eerst zagen we het niet zitten, maar later beseften we dat de kans te mooi was om te laten voorbijgaan. Marc en ik, wij zijn zo: als we even tot rust komen, zoeken we een nieuwe uitdaging.

Hilde Verbiest / Foto’s: Catherine Lambermont

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content