Anja Daems, presentatrice van Soes (Radio 2) en Herexamen (TV 1), voelt zich nogal ‘onthecht’. Maar boeken en schoenen, daar kan ze niet aan weerstaan.

Wat waren je lievelingsvakken op school?

Geschiedenis en Nederlands. Geschiedenis, omdat ik wil weten hoe het verleden het heden beïnvloedt. En Nederlands omdat ik zo graag lees.

Aan welke vakken had je een hekel?

Geen. Maar de wetenschappelijke vakken, chemie en fysica, begreep ik gewoon niet. Nu nog niet trouwens.

Als je een droomklas zou mogen samenstellen, wie zit daar dan in?

Niet per se bekende mensen. Ik zou wel graag ooit een uitzending maken met professoren in de klas, mensen die alles weten en kunnen uitleggen waarom.

Heb je bewondering voor zulke mensen?

Het fascineert mij: hoe hebben ze die kennis bij elkaar gekregen? Maar weten is slechts één aspect van het leven. Je kan heel intelligent zijn en tegelijk heel dom. Ik heb bewondering voor iedereen die iets met hart en ziel doet.

Welk boek ligt op je nachtkastje?

Op dit moment een heel dun boekje dat ik in de bibliotheek vond: “De Vinger die naar de Maan” wijst. Een inleiding op het taoïsme en het boeddhisme.

Heb je een lievelingsauteur?

Dikwijls is het zo dat ik een bepaalde periode veel van één auteur lees. Ik heb bijvoorbeeld een hele reeks boeken van A.F. van der Heijden. En van Couperus. Ik hou erg van dat ingehouden vuur dat je in zijn boeken vindt.

Hou je van muziek?

Jazeker, maar het is niet mijn leven. Geef mij 1000 frank om naar de Fnac te gaan en ik kom terug met boeken. Muziek helpt mij ook niet over moeilijke momenten heen. Boeken wel.

Welk boek zou je kunnen lezen en herlezen?

Ik heb nog nooit een boek een tweede keer gelezen.

Hou je van shoppen?

Nee. Er is niets waar ik zo’n hekel aan heb dan aan een hele namiddag winkel in, winkel uit.

Heb je desalniettemin vaste shoppingadressen?

De buurt waar ik eerst ga kijken, is achter de Wilde Zee in Antwerpen. Met de nieuwe winkel van Anna Heylen en verderop die van Yamamoto. En daartegenover de schitterende interieurwinkel, Home Store. Ik wil er ooit een tafel kopen.

Stel: je mag morgen vertrekken, welke bestemming kies je dan?

Zuid-Amerika. Ik zou heel graag naar Peru, Mexico of Guatemala gaan. De indiaanse cultuur interesseert mij. Ik heb een grote wereldkaart en daar sta ik wel eens bij te dromen: waar wil ik ooit nog naartoe?

Van welke objecten krijg je nooit genoeg?

Schoenen. Ik koop altijd en overal schoenen. Als ik iets meebreng van een reis, zijn het schoenen. Hoge, lage, smalle, brede. Ik heb er zelfs met een hartje op, ooit gekocht in Barcelona.

Waar ontmoet je je vrienden liefst?

Thuis, bij mij of bij hen. Liefst met eten erbij. Niks is zo gezellig als met een bende rond een tafel te zitten en lekker te eten. Ik ga ook regelmatig op restaurant.

Naar welke restaurants ga je het liefst?

Ik probeer graag alles uit. Vorige week was dat een designrestaurant. Gisteren een Braziliaans. Ik hou ook erg veel van de Mexicaanse keuken.

Wat is je dierbaarste bezit?

De mensen van wie ik hou. Maar mensen zijn geen bezit… Mijn boeken dus. Ik word al nerveus als iemand naar mijn boekenkast gaat.

Wat betekent je huis voor je?

Momenteel is het alleen nog maar een hoop stenen bij elkaar. En verder: dat hier nu mensen in werken omdat ze mij graag zien.

Hecht je belang aan uiterlijk?

Nee, eigenlijk niet. Ik hou van sobere kleding, maar met make-up ben ik een absolute kluns. Ik vind het verschrikkelijk moeilijk om me op te maken.

Welk parfum gebruik je?

Dolce Vita van Dior en Acqua de Gio van Armani.

Welke eigenschappen waardeer je in anderen?

Eerlijkheid, recht door zee zijn.

Kijk je televisie?

Ja, op een toestel dat ik met mijn Plechtige Communie heb gekregen. Programma’s als de Schalkse Ruiters, Man Bijt Hond en Nieuwe Maandag. Maar ik blijf er niet voor thuis.

Kijk je naar jezelf in Herexamen?

In het begin kon ik dat niet. Zeker niet als er mensen bijwaren. Nu wel. Maar je ziet zoveel fouten.

Wat vind je het mooiste moment van de dag?

Elk moment kan gezellig zijn. Ik kan enorm genieten van een ontbijt dat uitloopt. Maar ook ’s avonds met mensen gaan eten vind ik zalig. Uiteindelijk maak je zelf een moment gezellig.

Hilde Verbiest / Foto’s: Catherine Lambermont

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content