Voor Paul De Wyngaert, nethoofd van Radio 2, vertelt elk voorwerp in huis een verhaal.

Wat is het boeiendste aan radio?

Reportages en programma’s maken. Niet dat mijn huidige job niet boeiend is. Ik ben nu met een heel landschap bezig, met een hele zender, met veel mensen, veel gevoelens en veel karakters.

Aan welk programma heb je de mooiste herinneringen?

Aan Brieven uit de wereld. Omdat ik daarmee een stukje van de wereld heb gezien.

Welke reis is je bijgebleven?

Ik ben met de Trophy door het Braziliaanse Amazonewoud gereden, 1500 km. Alleen heb ik geen woud gezien, omdat alles tot op 1,5 km van de weg platgebrand was. Alsof er een atoombom gevallen was. Waanzinnig lelijk. En tegelijk ook zeer aangrijpend.

Voor welk land heb je een zwak?

Voor Madagascar. Ik ben daar helemaal van het noorden naar het zuiden gereisd, en heb er veel toffe mensen ontmoet.

Breng je souvenirs mee?

Vaak. Maar wel eenvoudige dingen. Een mooie lap stof bijvoorbeeld. Of poppen. Zoals deze Afrikaanse, gemaakt van recuperatiemateriaal.

Ben je een verzamelaar?

Eigenlijk niet. Ik heb nogal wat hebbedingen van Kuifje. Het zijn vaak cadeautjes. Ik vind Hergés tekenstijl heel mooi. Dat Japanse dat erin zit, die scherpe lijnen. Dit kader is eigenlijk voor blinden: je kan Kuifje voelen.

Welk voorwerp heeft voor jou een aparte charme?

Dit miniatuurtafereeltje van een nonnetje in het klooster. Het dateert van rond de eeuwwisseling. Toen moesten nonnetjes dit soort dingen maken om geld te verdienen voor het klooster. Het is eigenlijk een zelfportretje.

Lees je veel?

Nogal, ja. Zowat alles van John Irving, bijvoorbeeld. Bidden wij voor Owen Meany, daar heb ik mee gehuild! Tranen met tuiten.

Welk boek ligt er nu binnen handbereik?

Aphrodite. Liefdesverhalen en andere zinnenprikkels. Over erotisch koken. Omdat ik daar voor Link! iets uit moest klaarmaken. Ik vind het grappig, maar ik geloof er niet in.

Hoe ziet je ideale dag eruit?

Maak er een ideale zondag van: laat opstaan, uitgebreid ontbijten, vertrekken naar Brussel en er het einde van de markt meemaken, daarna uitgebreid koken, vrienden die toekomen en mee-eten, en liefst nog een beetje meekoken ook. Dat vind ik het plezantste: terwijl je al een hapje eet en iets drinkt, nog de laatste voorbereidingen treffen. Koken is een van de dingen die mij het meest ontspannen.

Welke keuken heeft jouw voorkeur?

Ik maak graag exotische uitstapjes. Ik vind het plezant om bijvoorbeeld een namiddagje te koken met een Thaise vriend. Hij lust niks van wat wij maken, en ik vind meestal lekker wat hij klaarmaakt.

Wat is het lekkerste gerecht dat je ooit hebt gegeten?

Ravioli met wittewijnsaus en daarover versgeraspte truffels. Formidabel. Ik ben gek op truffels.

Heb je een lievelingsrestaurant?

Les Perles de Pluie, een Thais restaurant in Brussel, waar je op zondagavond aan het buffet kan aanschuiven. Zálig.

Welke cd ligt er op de speler?

Een uit de reeks TrancePlanet, een verzameling met trancemuziek, een beetje rare fusiemuziek. Die zet ik graag op als ik alleen ben. Braziliaanse muziek is ook nooit ver weg, net als wat Cubaanse sonmuziek.

Welke eigenschap waardeer je het meest in mensen?

Eerlijkheid. Ook in presentators. Ik heb graag iemand die op de radio eerlijk overkomt.

Paul De Wyngaert is verslingerd aan John Irving, houdt van Hergés tekenstijl, en koestert hebbedingetjes als dit kloosterminiatuurtje, Afrikaanse poppetjes en een erotisch kookboek.

Hilde Verbiest / Foto’s Catherine Lambermont

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content