Taal evolueert constant, past zich aan haar tijd aan en bedenkt of adopteert de woorden die nodig zijn voor nieuwe ontwikkelingen, ideeën en waarden. De volgende dertien woorden stammen uit vreemde talen maar verdienen in de nabije toekomst een plaatsje in het Nederlands.

KANSO

(Japans, zelfstandig naamwoord) elegante eenvoud, een aantrekkelijk ontbreken van rommel. Past perfect in de ontspullen-trend. Zoals in : “Mijn kamer is niet saai maar kanso.”

Nakama

(Japans, zelfstandig naamwoord) beste vriend(in), iemand voor wie je een diepe, platonische liefde voelt. Voor wie het over zijn bff (best friend forever) wil hebben, maar geen twaalf meer is.

ENGENTADO

(Spaans, werkwoord) ‘over-mens-t’ zijn, verlangen naar tijd alleen wegens te veel mensen op te korte tijd. Zoals in : “Na een week op een druk kantoor ben ik een beetje engentado.

orenda

(Huron, een uitgestorven taal van de Canadese Iroquoi-indianen, zelfstandig naamwoord) de menselijke wil om de wereld te veranderen, ook al zijn er indrukwekkende krachten aan het werk. Zoals in : “Al is de beslissing over de zevenduizend ontslagen gevallen, de werknemers blijven orenda.”

WON

(Koreaans, zelfstandig naamwoord) weerstand om een idee of illusie op te geven. Zoals in : “Een acteercarriére zit er voor Marie echt niet in, maar ze blijft won.”

MOKITA

(Kivila, een taal op Papoea-Nieuw-Guinea, zelfstandig naamwoord) iets wat iedereen weet, maar waar niemand over praat, gemakkelijker te gebruiken dan the elephant in the room. Zoals in : “De affaire van Jan en Arrianne, pfff, mokita.”

Mensch

(Jiddish, zelfstandig naamwoord) iemand met waardigheid en eergevoel, die je kunt bewonderen en als voorbeeld zien omdat hij of zij een nobel karakter heeft. Een mensch is verantwoordelijk, doet het juiste en heeft een diepgeworteld rechtvaardigheidsgevoel. Het is een van de grootste complimenten die je iemand kunt maken.

ENRAONAR

(Catalaans, werkwoord) iets bediscussiëren op een geciviliseerde, volwassen manier. Hopelijk ooit de norm op fora, Twitter en andere online beerputten.

CWTCH

(Welsh, zelfstandig naamwoord, spreek uit als ‘kwitsj’) het soort full-bodyknuffel dat je van je moeder krijgt en je het gevoel geeft dat je even in een warm bad vol liefde zit. Nu steeds meer mensen alleen wonen of single blijven, moeten we onze huidhonger ergens anders stillen. Met regelmatige cwtch’en bijvoorbeeld.

Inventief met termen

Voor sommige gevoelens of fenomenen bestaan doodgewoon geen woorden. John Koenig van The Dictionary of Obscure Sorrows en Eden Sher van The Emotionary verzonnen ze dan maar zelf.

ONISM

(bedacht door John Koenig, zelfstandig naamwoord) je bewust zijn van hoe weinig van de wereld je zult meemaken, de frustratie dat je maar één lichaam hebt, dat maar op één plek in tijd en ruimte is. Vandaag acuter dan ooit, nu we scrollend doorheen Instagram en Facebook zo veel meer weten over andermans leven en andere delen van de wereld.

EXOCHISM

(bedacht door Eden Sher, zelfstandig naamwoord, samentrekking van ‘ex’ en ‘masochism’) jezelf folteren door telkens weer de Facebook-, Twitter- en Instagrampagina’s van je ex te bekijken.

Tekst Nathalie Le Blanc

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content