Kriskras door de Arteveldestad, met zestien namen in het adressenboekje, levert vooral veel variatie op. Van strak uitgelijnde settings tot gezellige rommeltjes.

De koude kon ons niet deren, geshopt hebben we. Van de ene woonwinkel naar de andere. Hoewel Gent relatief klein is, kregen we een indrukwekkend aantal meubelen te zien. Natuurlijk was de ene zaak origineler dan de andere, en collectie A interessanter dan aanbod B. Bij Nippon Ya kochten we een paar sokken met een ingewerkte teen en bij Verzameld Werk vielen we voor een sensuele vrouwenmond, een plastic broche. Vreemd voor woonwinkels? Tja, Gentenaars houden zich niet graag aan de regels, het zijn niet voor niets stroppendragers.

Verzameld Werk is een van onze favorieten. Niet omdat ze er een uitzonderlijke collectie hebben of hun meubelen stijlvol weten te presenteren, maar omdat ze het al tien jaar volhouden op hun eigen, soms vreemde en langzame manier. Een echte woonwinkel kun je het niet noemen, want er liggen ook juwelen, textiel en postkaarten. Meubelen zijn er schaars en het merendeel van de huisraad lijkt op kunst. Toegepaste kunst. Je kunt er wel terecht voor een boekenkast, een bankstel of een servies. Ze halen bovendien vier keer per jaar een tentoonstelling in huis.

Verzameld Werk, Onderbergen 21, 9000 Gent, 09-224 27 12. Open van donderdag tot zaterdag van 11 tot 13 uur en van 14 tot 19 uur en elke eerste zondag van de maand van 14 tot 18 uur. Of volgens afspraak.

Loop je de Onderbergen door, de Langemunt in, dan steven je af op een koe. Al twintig jaar is dat de opvallende publiekstrekker van Het Huis aan de Waterkant. In dat grote herenhuis bevindt zich een labyrint vol design. Van wc-borstel tot keukentafel. Het vergt veel moed om tussen de overdaad net dat te vinden waar je naar op zoek bent. Voor de echte shoppers verhoogt de keuze natuurlijk de vreugde. Hoewel hier ook meubelen worden verkocht, ligt de nadruk op kleinere spullen en designobjecten. Dezelfde eigenaars runnen ook De Directeurswoning, waar alleen meubelen te vinden zijn.

Het Huis aan de Waterkant, Hoefslagstraatje 1, 9000 Gent, 09-225 40 43. Open van 9.30 tot 13 uur en van 14 tot 18 uur, vrijdag tot 19 uur en zaterdag doorlopend van 10 tot 18 uur. Op maandag gesloten.

Op de Vrijdagmarkt bevindt zich een relatief nieuwe zaak waar hedendaags design gecombineerd wordt met oosterse antiek. Een combinatie die bijval oogst. In Art Nivo verkopen Peter en Murielle Bobeck meubelmerken die jong en oud kunnen bekoren: Living Divani, Thonet, Porro en Monica Armani om er enkele te noemen. In de middeleeuwse kelders tonen ze serviesgoed en kleine designspullen. Hier en daar staan tussen de meubelen kunstwerken tentoon. Vandaar de naam. Jammer genoeg halen die ook het nivo wat naar beneden.

Art Nivo, Vrijdagmarkt 38, 9000 Gent, 09-233 30 53. Open van maandag tot vrijdag van 10 tot 18 uur. Zaterdag van 14 tot 18 uur en zondag van 11 tot 18 uur. Dinsdag gesloten.

Bij Sint-Jacobs wordt elke vrijdag, zaterdag en zondagvoormiddag rommelmarkt gehouden. Rond het plein etaleren uitdragers en antiquairs hun spullen in kleine winkels. De leukste rommelwinkel van de buurt bevindt zich in Nieuwpoort en heette vroeger Leli’s World. Op de dag van ons bezoek zoekt de nieuwe eigenaar naar een nieuwe naam. Maar de koopwaar blijft dezelfde: modern tweedehandsmeubilair, zoals een uitzonderlijke stoel ontworpen door Renzo Piano en Richard Rogers in 1974 voor het Centre Pompidou, of een bijzettafeltje van Ole Wansjcher uit de jaren zestig. Lang niet alle spullen zijn ontworpen door bekende architecten. Tweedehands en karaktervol volstaan als selectiecriteria.

Leli’s World, Nieuwpoort 7, 9000 Gent, 09-233 71 82. Open op maandag, donderdag en zaterdag van 14 tot 18 uur. Op vrijdag van 10 tot 13 uur en op zondag van 11 tot 13 uur.

Compass ligt net buiten de stadsring, vanaf Sint-Jacobs tien minuten stappen. Wie van designmeubelen houdt en zoveel mogelijk te zien wil krijgen, is haast verplicht de wandeling te maken. In een voormalig stapelhuis aan de Kleindokkaai tref je 3000 vierkante meter toonzaal. Terwijl de meeste meubelwinkels met catalogussen moeten werken, kun je hier veel meubelen van de betere Italiaanse merken betasten en uitproberen. Behalve de grote merken als B&B Italia, Vitra, Baleri, Kartell hebben ze ook een afdeling projectmeubilair. De fans van de uitzonderlijke collectie van Ultra Mobile zijn hier aan het juiste adres.

Compass, Kleindokkaai 25, 9000 Gent, 09-225 82 52. Elke dag open van 9.30 tot 12.30 uur en van 14 tot 18 uur. Gesloten op zondag.

Van een heel ander kaliber is ’t Aksent in de Hoogpoort. Buiten lijkt het niet meer dan een grote etalage, maar achter de schermen gebeurt meer. In een classicistische achterkamer en in de middeleeuwse kelder tonen Katrien De Coninck en Stefan Paeleman hun waar. Meubelen verkopen is niet hun eerste zorg. Ze zijn vooral een interieurbureau en de showroom hoort er nu eenmaal bij. Niettemin hebben ze een collectie sobere meubelen met een duidelijke voorkeur voor hout en natuurlijke materialen. Tussen de buitenlandse merken staan ook eigen ontwerpen, die ze oorspronkelijk tekenden voor een specifieke opdracht en die ze nu als los meubilair aanbieden.

’t Aksent, Hoogpoort 43/45, 9000 Gent, 09-225 71 66. Open van 10 tot 12.30 uur en van 14 tot 18.30 uur. Gesloten op maandag en zondag.

Frank De Clercq is een ouwe getrouwe in de stad. In het Patershol verkoopt hij cadeauartikelen en meubelen, waaronder eigen ontwerpen. Daarbij gaat hij niet uit van de esthetiek, maar van de leefbaarheid en toepasbaarheid. Met zijn ontwerpbureau tekent hij onder andere de inrichting van ’s werelds grootste schepen. Soms levert dat spin-offs op die hij in de winkel verkoopt, zoals een fauteuil van Durlet of zwevende kasten en tafels in eigen beheer.

Frank De Clercq, Oudburg 1, 9000 Gent, 09-224 28 86. Open van dinsdag tot vrijdag van 14 tot 18 uur en op zaterdag van 11 tot 18 uur.

Uit Steppe en Oase brengt je meteen in de sfeer. Je wilt ogenblikkelijk je reistas pakken en er zelf op uit trekken. Wie dat niet zo snel geregeld krijgt, kan de sfeer zelf in huis halen door er een leren mat uit Mauritanië te kopen of een Tibetaanse kast, keramiek uit Zuid-Marokko of een ring uit India. Ze verkopen er spullen uit allerlei prijsklassen. Op zonnige weekends kun je er bovendien op de prachtige binnenplaats gerechten en dranken van over de hele wereld proeven. Een absolute aanrader.

Uit Steppe en Oase, Jan Breydelstraat 21, 9000 Gent, 09-224 07 36. Open van donderdag tot maandag van 14 tot 18 uur. Gesloten op dinsdag en woensdag.

Aan de Graslei, wat ooit de haven van Gent was, bevindt zich naast het oude Tolhuis, HetCooremetershuys. Hier was de Gilde van Coorenmeters gevestigd, die de kwaliteit van het graan moest controleren. Vandaag wordt in het middeleeuwse huis een andere handel gedreven. Onder de gewelven vind je vaatwerk, textiel, spullen voor in de badkamer en slaapkamer, juwelen en zelfs kleren. Allemaal ademen ze een zelfde sfeer. Het natuurlijke wordt er gecombineerd met een gezellig retrokarakter. Elk voorwerp kun je je zo in een landelijk huis voorstellen. Wie echter van modern houdt, is hier niet aan het juiste adres.

Het Cooremetershuys, Graslei 12, 9000 Gent. 09-225 09 65. Open van 10 tot 18 uur, op maandag van 13.30 tot 18 uur en op zondag gesloten.

Iets verder langs het water, onder de Sint-Michielsbrug door, kom je bij Nippon Ya. Modernisten vinden hier wel hun dada. In een oud herenhuis liggen Japanse spullen te koop. Antiek, maar vooral hip, hedendaags design. Die combinatie van het oude en nieuwe Japan maakt het spannend. Je vindt er zowel sokken met een ingewerkte teen als de collectie handtassen van MH Way. Ook het bed van Fabiaan Van Severen waar een tatami op past, staat er te koop. De zaakvoerder reist geregeld naar Japan en brengt zelf designobjecten mee, wat de winkel nog authentieker maakt. Van bekende internationale collecties zoals Driade, Pastoe of Edra verkopen ze de ontwerpen van Japanners.

Nippon Ya, Predikherenlei 12, 9000 Gent, 09-225 05 87. Open van maandag tot zaterdag van 10 tot 18 uur, www.nipponya.com

Om de hoek, een eindje verderop in de Henegouwenstraat, zit Flamant, die houdt er een heel andere smaak op na. De gebroeders Flamant hebben een eigen stijl gecreëerd: style Flamant, die ze in België in zes winkels verkopen, sinds kort zelfs in Parijs ( zie ook p. 152). Hun look is gezellig en neigt naar het Engelse. Ik zou het klassiek noemen, maar de verkoopster houdt het liever op “hedendaags met een geleefde, huiselijke toets”. Veel geschilderde meubelen zien er oud uit, toch is alles nieuw. Bovendien wordt een aantal van de producten in het buitenland aangekocht, wat de sfeer een beetje koloniaal kleurt.

Flamant, Henegouwenstraat 4, 9000 Gent, 09-233 44 60. Open van dinsdag tot zaterdag van 10 tot 18.30 uur, op maandag van 12.30 tot 18.30 uur, gesloten op zondag.

Luc Thielens ziet zichzelf eerder als koper dan als verkoper. Zijn kleine antiekzaak heeft dan ook weinig van een winkel. Soms ligt er maar één enkel stuk in de etalage, op andere keren tref je er rijen deurkrukken naast elkaar. Zolang het maar geestig of ongewoon is. Hij is geen decorateur, probeert ook geen sfeer te scheppen, hij stalt gewoon zijn waar uit en dat op een zeer persoonlijke en geslaagde manier.

Luc Thielens, Onderbergen 21, 9000 Gent, 0475-58 55 80. Open van donderdag tot zaterdag van 14 tot 18 uur.

Wie van de designklassiekers houdt, moet naar Surplus. In een sober kader weet Linda Raats de meubelen op een uitzonderlijke manier te combineren. Je stapt er niet van zitbank naar zitbank, maar van de ene setting naar de andere. Een fauteuil van Alvar Aalto voor een kamerscherm van Charles Eames. De blauwe bank van Maarten Van Severen bij een lamp van Achille Castiglione. Mies van der Rohe verenigd met Eileen Grey. Het is als wandelen door de designgeschiedenis van de twintigste eeuw. Elke belangrijke architect die meubelen heeft ontworpen, is er vertegenwoordigd. Meer nog, ze worden er uitzonderlijk harmonieus met elkaar gecombineerd.

Surplus, Zwartezustersstraat 9, 9000 Gent, 09-223 52 94. Open van dinsdag tot vrijdag van 10 tot 12.30 uur en van 14 tot 18 uur. Zaterdag van 11 tot 18 uur.

Ook Gent heeft zijn kringloopwinkels. Het Ateljee met zijn vier winkels is de bekendste. De beste stukken vind je meestal in het centrum van de stad, waar ze een oud pakhuis vullen. Oma’s fauteuils, een bankstel uit de fifties, oude kopjes en schoteltjes of misschien een bruidsjurk. Alles wordt overzichtelijk geëtaleerd, nu en dan kun je er voor een prikje prachtige rommel op de kop tikken.

Ateljee, Zandpoortstraat 49, 9000 Gent. Open van maandag tot vrijdag van 10 tot 18 uur. Op zaterdag van 10 tot 17 uur.

In een plechtstatig kader worden in De Directeurswoning drie stijlen getoond. In de kelder doen ze het hip, op de drie verdiepingen brengen ze een huiselijke, moderne collectie en in de nok, met een prachtig uitzicht op Gent, tonen ze de designklassiekers. In tegenstelling tot veel andere meubelzaken is dit louter en alleen een winkel. Tekentafels tref je er niet aan. Hier werken alleen binnenhuisarchitecten, maar meer dan meubeladvies geven ze niet. Welk meubel je waar moet plaatsen, wordt bekeken, maar je hele huis hertekenen, nee, dat niet.

De Directeurswoning, Opgeëistenlaan 2, 9000 Gent, 09-225 24 48. Open van dinsdag tot zaterdag van 10 tot 13 uur en van 14 tot 18.30 uur. Vrijdagavond tot 19 uur en op maandag gesloten. Van oktober tot Pasen is de winkel op zondag open van 15 tot 19 uur.

May 17 is het laatste nieuwtje in Gent. Iedereen heeft het erover. Ontwerper Fabiaan Van Severen verbouwde een oud benzinestation tot showroom en het resultaat mag gezien worden. Hij toont er zijn eigen collectie, van handtas tot bed. Het is niet uitgesloten dat Van Severen ooit werk van collega’s in huis haalt. Nu liggen er al tapijten van Francine Van Der Biest te koop.

May 17, Krijgslaan 38, 9000 Gent. 09-222 89 00. Open van woensdag tot zaterdag van 10 tot 12.30 uur en van 14 tot 18 uur.

Hilde Bouchez / Foto’s Michel Vaerewijck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content