Vlaanderen is in de ban van het wokken : lekker, snel en goedkoop. Geen wonder dat de wokrestaurants als paddenstoelen uit de grond schieten. Wij probeerden er tien uit, verspreid in Vlaanderen.

Wokken is populair, want in een handomdraai roerbak je simpele ingrediënten met wat kruiden en specerijen in een parabolische pan op groot vuur tot een lekker en gezond hapje. Het goede van de wokformule is dat zowel de restaurateur als de klant er profijt uit halen, omdat de restaurateur door lage personeelskosten en lage kosten van het eten de prijzen redelijk houdt en toch nog wat kan verdienen. Het valt dan ook te verwachten dat er in de nabije toekomst nog heel wat nieuwe wokrestaurants zullen bijkomen.

Wij bezochten tien wokrestaurants in Vlaanderen en letten op omgeving, prijs/kwaliteit, gebruiksvriendelijkheid van de formule, de wachttijd, versheid van ingrediënten en gekoelde opslag, de keuze van ingrediënten, de smaak, hygiëne, het showelement (sommige wokmeesters laten de vlam in de pan slaan : dat is onnodig en gaat ten koste van de kwaliteit). Wij stelden vast dat er weinig onderscheid in kwaliteit is. Overal werden de ingrediënten gekoeld bewaard en waren ze van redelijke kwaliteit. Overal was het eindresultaat ook min of meer smakelijk en kwamen we met een rond buikje en een lichte rekening buiten. Het viel eveneens op dat het repertoire van uitgestalde basisingrediënten erg gelijklopend was : kip, rundvlees, scampi’s, inktvis, broccoli, wortel, ui, bamboe, paddenstoelen… Idem voor de voorgestelde sausen.

De meeste wokrestaurants beschikken over een ruime parking. Er is vaak een opvallend prijsverschil tussen lunch en diner. De kwaliteit van de restaurants hebben we symbolisch samengevat met een wok (van 1 tot 5 wokken).

Het smakelijkste en rijkst gevarieerde restaurant vonden we in Aartselaar (4 wokken). Niet dat restaurant Peking Wok er met kop en schouders bovenuit stak. Geen enkel restaurant werd goed genoeg bevonden voor een maximumscore. Anderzijds kwamen we ook geen uitschuivers tegen zodat we alle andere wokrestaurants met twee of drie wokken beloonden. De buffetformule is vooral gericht op functioneel en plezierig eten en heeft minder oog voor finesse en smaakdiepgang. Liefhebbers van subtiel gekruide Chinese keuken zullen maar zelden aan hun trekken komen.

Vermelden we tenslotte nog dat De Wok en ’t Tafeldier, het pioniersrestaurant in dit genre, tijdens onze woksafari gesloten was wegens grondige verbouwing. De Antwerpse zaak heropent begin september met een nieuwe naam en dito concept. Naast wokvuren zullen ook tandooriovens er voor nieuw culinair vermaak zorgen.

Zelfs mosselwokformule

Of de burgemeester van Antwerpen van wokken houdt, is niet bekend. Indien hij tijdens een lunchbreak graag de Aziatische weg wil opgaan, hoeft hij maar de straat over te steken. Zelfs op de Suikerrui kan je tegenwoordig naar believen wokken. Chinezen vertalen dat op zijn oud-Antwerps als Wokà gogo. De uitbaters tonen daarbij gevoel voor couleur locale want in deze notoire straat bieden ze zelfs een mosselwokformule met bijvoorbeeld gember of pikante saus (14,50 euro). We probeerden de lunchformule die begon met een bordje gefrituurde hapjes die vooral heet en naar krokante deeg smaakten. Recht uit de diepvries en met minimale vulling stelden ze weinig of niets voor. Op naar het verzorgde buffet waar we één keer van mochten nemen (10,50 euro). De kok van dienst maande ons aan om op ons bord wat meer op te stapelen. De brave man was uiteraard niet op de hoogte van onze zending. Groenten waren krakend vers en gecombineerd met streepjes rundvlees en hete pepersaus was het geheel best te genieten, al slaagde de wokchef er niet in om de vlam uit de pan te houden. De à gogo-formule voor 18 euro is enkel ’s avonds te verkrijgen en omvat naast de fameuze starters ook verder teppanyakibereidingen, sushi, dimsum en een fruitbuffet.

a

Wok à gogo, Suikerrui 16, 2000 Antwerpen, 03 231 87 16, dinsdag gesloten, wokagogo@telenet.be,

www.wokagogo.be

Meerdere, gevarieerde buffetten

In Peking Wok anticiperen de uitbaters al op een mogelijke wokverzadiging door meerdere buffetten aan te bieden. Zo kan je hier even makkelijk een bordje met typische teppanyaki-ingrediënten vullen die een chef daarna in een mum van tijd op de bakplaat bereidt. De prijs voor het wokbuffet (21,50 euro of 16,50 euro ’s middags, met uitzondering van zondag) bevat verder ook versgestoomde dimsum, sushi, grill met satés, warm buffet met een viertal Chinese gerechten, gefrituurde lenterolletjes en samozas, gebakken rijst en frieten, twee soepen, taarten, roomijs en fruitbuffet. Alles is naar hartenlust te nemen en de ingrediënten voor wok en teppanyaki zijn uitermate gevarieerd en van behoorlijke kwaliteit, inclusief lamskoteletten en scampi’s. Je kunt kiezen uit een achttal sausen waarin verse look meestal ruim aanwezig is. De ingrediënten voor de wok worden eerst kort geblancheerd, wat in het geval van scampi’s jammer is. Ondanks de driehonderd zitplaatsen, die tijdens ons bezoek bijna allemaal benomen waren, liep de dienst aan tafel, weliswaar beperkt tot het brengen van drank en afruimen van borden, bijzonder vlot. De wijnkaart is relatief uitgebreid en klantvriendelijk geprijsd met een vineuze topchampagne zoals Gosset Brut voor slechts 39 euro.

a

Peking Wok, Antwerpsesteenweg 27, 2630 Aartselaar, 03 877 77 50, alle dagen open. www.peking-wok.be.

Andere vestiging : Koningin Astridlaan 85, 2550 Kontich, 03 457 30 32, alle dagen open.

Aziatisch eetcafé

Chess Café Leuven ligt aan de basis van succesvolle, gelijknamige wokrestaurants in Hasselt, Gent en Kortrijk. De Aziatische eetcafés, waar er in het weekend ’s avonds laat wordt gedanst, zijn te vinden op onverwachte plekken. Voor Leuven is dat de gelijkvloerse verdieping met tussenverdiep van een omgebouwde graansilo, gelegen in een grijze arbeiderswijk, waar Leuvenaars tot de opening van Chess Café, zes jaar terug, zelf niet kwamen. Voor de deur is parkeergelegenheid en een mooi terras. Binnen combineert Chess Café de exotische sfeer van een wokrestaurant met de ongedwongen sfeer van een café om de hoek. Ook hier kies je zelf de ingrediënten uit gekoelde bakjes in twee mobiele buffetwagens. Met een gevuld bordje ga je naar de keuken, waar de Aziatische kok van dienst er iets lekkers van roerbakt. De wokschotel kost tijdens de lunch 8 euro. ’s Avonds is er alleen de wokformule naar believen (18 euro). Met soep of voorgerecht betaal je 2 en 3 euro extra. Studenten krijgen 4 euro korting (behalve op vrijdag en zaterdag) en de jarige eet gratis. Wij aten een wokschotel van redelijke kwaliteit met pikante special move-saus en vonden de huiswijn drinkbaar.

a

Chess Café, Fonteinstraat 1a, 3000 Leuven, 016 22 28 88, alle dagen open. www.chesscafe.be

Vol programma tegen eenheidsprijs

Wok Dynasty in Heverlee behoort tot de mooiere wokrestaurants in het land. Het megarestaurant met honderdvijftig zitplaatsen binnen, plus mooi terras, is een project van de ondernemende mevrouw Wu (Ming Dynasty Leuven). Het succes zette haar aan om een tweede Wok Dynasty in Keerbergen te openen en daarbij zal het niet blijven. Heverlee kreeg een moderne en functionele inrichting met roestvrij staal en beton. De grote ruimte is in compartimenten ingedeeld en er is een Japanse zitput. Wok Dynasty biedt tegen een eenheidsprijs van 22 euro (19,90 euro van maandag- tot en met donderdagavond) een heel programma aan : soep naar keuze, een ruime variatie aan Aziatische voorgerechten, Japanse teppanyaki, het wokbuffet met keuze uit negen sausen en fruit, ijs en Aziatische snoeperijen na. Wij werden ontvangen door een kordate gerant, proefden diverse Aziatische hapjes, zoals loempia gevuld met wortel en vermicelli (lekker en goedkoop !), sushi en gefrituurde inktvis en gingen naar de teppanyakikok. Ons wokgerecht kwam met pikante szechuansaus, mirin en extra look. Fruit, ijs en gebak vormden het nagerecht. Wok Dynasty mikt hoog en dan moet alles perfect zijn (dus geen verflenste wortel en courgette) ! ’s Middags is er op weekdagen wok naar believen voor 12 euro.

a

Wok Dynasty, L.E. Van Arenbergplein 11-13, 3001 Heverlee, 016 20 01 60, dagelijks open. www.wokdynasty.be

Lage prijs troef

Chen’s Wok Palace heeft zijn onderkomen in een oude villa die wordt weggedrukt door de uitdijende industrie aan de Leuvensesteenweg (in de eetzaal aan de achterkant kijkt men uit over een zee van daken van nieuwe wagens). Een verguld boeddhabeeld verwelkomt de bezoekers aan de ingang. Binnen wacht een keurige, traditionele Chinese inrichting met veel donker gelakt hout. Vriendelijke, jonge Chinezen leggen uit hoe de formule werkt. In het verlengde van de bar is een ingebouwde wokhoek, uitgerust met drie woks. Wij kwamen voor de lunch en kregen voor 13,80 euro gepeperde Chinese soep en een bord met zeven Chinese en Japanse hapjes (loempia, sushi enz.). Voor de wok naar believen kozen wij slordig, in op ijs bewaarde kommen opgestelde ingrediënten. Onze keuze werd voor onze ogen geblancheerd en met de gewenste saus geroerbakt. De huiswijn was banaal maar ongevaarlijk. Mooi gepresenteerd rijp fruit en koffie sloten deze propere Aziatische maaltijd af. Bij Chen’s Wok Palace is de lage prijs troef !

a

Chen’s Wok Palace, Leuvensesteenweg 589,

3070 Kortenberg, 02 252 10 48, maandag gesloten.

Vlammenshow

Voor een bezoek aan het Show Cooking restaurant Wok of Fame kan je terecht in Beerse of Hasselt. Wij togen naar Hasselt. Het wokpaleis, met Japanse, Chinese en Indonesische keuken in één buffet, bevindt zich tussen showrooms aan de commerciële Genkersteenweg. Binnen wacht een grote ruimte met 280 zitplaatsen, met tussenschotten ingedeeld en op zijn Chinees ingericht in goud en rood. Voor 13,50 euro is er van maandag tot en met donderdag een wokbuffet naar believen met Japanse teppanyaki. De lunch kost op weekdagen slechts 9,50 euro. In het weekend is dat 16,50 euro. Wij kwamen in het weekend, kregen uitleg over wat wij moesten doen. Van de soepen naar de gekoelde salades, waar alles keurig was uitgestald en ook vers was, maar door het gebruik van mayonaise niet erg Chinees proefde. Bij de warme voorgerechten was een keuze aan dimsum, Aziatische hapjes, saté, kippenvleugels, varkensribbetjes en babi pangan (geroosterd nekvlees van varken). Om de Vlaming te behagen bakt de teppanyakikok de ingrediënten in boter, overgiet alles met brandstof en laat de vlam in het gerecht slaan. Ook de wokmeester doet mee aan de vlammenshow. Een beperkte keuze aan min of meer vers- en blikfruit, ijs en taart vormen het nagerecht.

a

Wok of Fame, Genkersteenweg 80, 3500 Hasselt, 011 72 33 77, dagelijks geopend.

Aparte Thaise versie

Op het Gentse Zuid vinden we een Thais wokrestaurant, De Orchidee, dat qua concept van de vaste lijn afwijkt. Aan het groentebuffet, met onder meer sojascheuten, bloemkoolroosjes, dungesneden bamboescheuten, Chinese paddenstoelen, uiringen en witte kool mag je één keer je bord volladen waarna je aan de open keukentoog om één hoofdingrediënt mag vragen. Kippenwit, rund- of varkensvlees of tofoe haalt de chef zelf uit de eigen koeling. Je kunt daarbij kiezen uit vijf bereidingswijzen. De chef gebruikt geen vooraf samengestelde sausen zodat je zelf, indien gewenst, de bereiding kan laten bijsturen. De formule kost 6,50 euro voor één portie waarbij de kok fijne Thaise rijst serveert. Wie kiest voor scampi’s of inktvis als hoofdingrediënt betaalt 8,50 euro en voor een combinatie van bijvoorbeeld kip en rundvlees betaal je een supplement van 2,50 euro. De Thaise ladychefs beschikken niet over de typische krachtige gasbranders die nodig zijn om de groenten in een mum van tijd heet en knapperig te krijgen maar leveren toch mooi werk af. Hun formule richt zich niet op klanten die zich graag naar believen rond eten maar wel op liefhebbers die voor weinig geld een voedzame en lekkere maaltijd willen nuttigen. Er zijn voor 15 of 17 euro ook twee menuformules waarin aperitief, soep, wokgerecht, dessert en koffie of thee begrepen zijn.

a

De Orchidee, Vlaanderenstraat 105, 9000 Gent, 09 224 40 49, alle dagen open, weekends alleen diner. www.restaurantdeorchidee.be

Bestellen in de open keuken

Wok Dynasty is een traditioneel Chinees restaurant dat buiten de kaart met talloze specialiteiten ook een wokbuffetformule aanbiedt. Klanten kunnen wel niet zelf hun bordje samenstellen maar kunnen in de open keuken gewoon zeggen waar ze zin in hebben. Op middagen in de week is de keuze beperkt tot inktvis, kip, varkens- en rundvlees in combinatie met voldoende gevarieerde groenten en vier vooraf samengestelde sausen (9,50 euro). Voor het diner en tijdens het weekend kan je ook kiezen uit scampi’s, tong, oesters en ander duurder lekkers en dan kost de formule 25 euro. In beide formules kan je naar believen bestellen. Bij de bereiding van onze schotel sloeg de vlam herhaaldelijk in de pan, wat een onaangename secundaire smaak opleverde. De gebruikte pikante saus ‘van de chef’ miste diepgang. De kwaliteit van het rundvlees was meer dan behoorlijk. Vooraf proefden we van het koude en warme buffet waarnaast ook champignonsoep stond te dampen. Uit het aanbod aan koud lekkers kozen we gemarineerd varkensvlees, ribbetjes en kippenvleugels die verwarmd veel beter zouden smaken. Beignet van kip uit het warm buffet kon wel bekoren.

a

Wok Dynasty, Antwerpsesteenweg 938, 9040 St.-Amandsberg, 09 228 28 88, alle dagen open.

Keuze zat aan verse producten

Wokrestaurant Oud China vinden we in een ruim winkelcenter in Lochristi. In de nabijheid liggen een aantal bekendere fastfoodrestaurants. In feite horen wokbuffetrestaurants veeleer in dit genre thuis dan in het segment van reguliere Aziatische restaurants. Ook in Oud China is alles in standaards gegoten, tot de smaak toe. Keuze zat uit koude en warme voorgerechten, inclusief soep, en het wokbuffet puilt uit van verse producten waarbij ook verse mosselen opvallen. Wanneer we deze laatste met wat gember, verse chili en look willen laten wokken, moet de wokchef van dienst passen. Hij beschikt enkel over negen premixsausen en we kiezen daarom maar voor de szechuanvariëteit, een kleverige saus waar we de verfrissende gember moeten bij denken. Pure smaken vinden we wel op de teppanyaki waar de chef met kennis van zaken een stukje biefstuk bereidt. Een beetje look, boter, sojasaus en peper en zout levert een beter resultaat op maar vraagt ook meer nauwkeurigheid dan het onstuimige roer- en bakwerk in de wok. Voor een naarbelievenformule, inclusief teppanyaki, voorgerechten, dimsum, wok en dessertbuffet betaal je voor de lunch 15 euro en ’s avonds 21 euro.

a

Oud China, Antwerpsesteenweg 94D, 9080 Lochristi, 09 356 92 12, alle dagen open.

Beperkt aanbod

Het Wok Paleis bevindt zich boven de Covee-winkel aan de Gentsesteenweg. Vergulde draken en een Chinese vijver omlijsten de ingang. Boven wacht een Chinese eetzaal vol oosterse smuk, zoals muurtableaus met reliëf in zoete kleuren, met goud omlijst Aziatisch meubilair en kunstbloemen. De open wokkeuken bevindt zich in de hoek, naast de twee mobiele buffetmeubels. Tijdens de lunch betaalt men 9,50 euro voor een wokschotel, ’s avonds en in het weekend is dat 19,50 euro voor wokken naar believen en dan is het repertoire uitgebreider. Wij werden vriendelijk onthaald en vonden de keuze aan voorgerechten beperkt en schamel gepresenteerd. Er zijn twee soepen (tomatensoep en gepeperde, Chinese glibbersoep). Wij proefden van vier gefrituurde dimsumhapjes en kikkerbillen. De huiswijn was gewoon slecht. Ook het aanbod aan wokingrediënten was karig, en helemaal penibel was de keuze aan nagerechten, die bestond uit in suikersiroop geweekt blikfruit, eventueel met een bol ijs. Omdat niet alle bakjes waren gevuld, vroegen wij of ze misschien op verlof gingen. Hoe konden wij zoiets vragen : Chinezen werken meestal zeven dagen op zeven !

a

Wok Paleis, Gentsesteenweg 349, 9300 Aalst, 053 80 21 88, maandag gesloten.

Door Wim Asaert en Pieter van Doveren I Foto’s Michel Vaerewijck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content