De winter is een weinig glamoureuze tijd: een rode neus, een droge huid, gesprongen lippen en ruwe handen met kloven zijn niet bepaald bevorderlijk voor je sex-appeal. Gelukkig bestaat er een arsenaal aan potjes en tubes waarmee je barre tijden met glans trotseert.

Of je nu op wintersport gaat of niet, je verzorgingsgewoonten pas je het best aan de barometer aan. De koude, gure wind, een venijnig winterzonnetje, maar vooral de grote temperatuurverschillen tussen binnen en buiten doen zelfs een vette huid trekken en oncomfortabel aanvoelen. Een iets rijkere crèmetextuur dan je gewoon bent, kan dat ongemak verhelpen.

Voor wie echt de buitenlucht opzoekt, volstaat een gewone hydraterende of voedende crème vaak niet, je hebt een aangepast product of een cold cream nodig. Koude, wind en centrale verwarming tasten de natuurlijke beschermlaag van de huid aan, zodat deze snel geïrriteerd raakt en gevoelig reageert. Niet het moment dus om te experimenteren met fruitzuren, peelings en diepreinigende maskers. Integendeel: een zeepvrije, hydraterende reiniging ( Lancôme, Dior Prestige, Issima van Guerlain, Re-Nutriv van Estée Lauder) en een hydraterende en voedende verzorgingscrème zijn dan geen overbodige luxe.

Clinique maakt meteen duidelijk wanneer je Weather Everything SPF 15 kunt gebruiken. Voor droge, gevoelige huidtypes dreigt er permanent gevaar voor couperose. Goed smeren is de boodschap, met de Crème Spéciale en de nieuwe nachtcrème Confort Extrême van Sisley bijvoorbeeld, want gesprongen adertjes zijn onomkeerbaar. Het Multi-Réparateur Restructurant-serum van Clarins beschermt, versterkt de huidbarrière en herstelt opgelopen schade. Je brengt hem onder je nachtcrème aan en indien nodig gebruik je hem ook ’s morgens. Voor verzorging gelden dezelfde codes als voor kleding: verscheidene laagjes geven de beste bescherming. Dus hoort er boven op je basisverzorging nog een goede sunblock, als het even kan een speciale wintersportversie die je onder andere bij Roc, Piz Buin en Lancaster vindt.

Na een dag intensief sporten volgt de beloning in de badkamer. Een warm bad met een flinke scheut olie en een royaal gezichtsmasker laden de batterijen weer op. Afronden met het betere smeerwerk: een goede hand- en voetcrème (Clinique Stop Signs, Nivea, Neutrogena, Lancaster Suractif) en een romige bodylotion zoals die van Clarins of Nivea Soft.

Eenmaal uit de zon wordt de opgelopen schade zichtbaar: een goede aftersun mag niet ontbreken. Droge, geïrriteerde en verbrande zones schreeuwen om een SOS-crème zoals Crème Réparatrice van Sisley. Voor kleinere schade zoals droge plekjes en kloofjes volstaat de veelzijdige 8 Hour Cream van Elisabeth Arden, die zelfs weerspannige wenkbrauwen in toom houdt en wonderen doet als herstellende gloss. Want niets is zo dodelijk voor après-skipassie als droge lippen met velletjes en kloven. Lippen hebben haast geen talgklieren en de dunne hoornlaag biedt nauwelijks bescherming. Een balsem met ceramiden legt een beschermingsfilm en bevat liefst ook hydraterende lipiden. Maak van de nood een deugd: Vichy’s Nutrilogie-lipbalsem en Cliniques Superbalm geven een mooie transparante glans.

Ook slap en statisch haar is funest voor je sex-appeal. Mutsen en het contrast tussen verwarming en winterkou veranderen weelderige lokken in kleffe klitten of statische sprieten die als een halo rond je hoofd zweven. Allemaal te verhelpen met een extra dosis proteïnen en hydratatie in de vorm van een smeuïge verzorgingscrème (bij Shiseido, Lancôme en Guhl).

Sofie Albrecht / Foto Diane Hendrikx

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content