Elegant, retro en pelsig, zo kondigde de wintermode zich aan op de modedefilés in Milaan en Parijs. Let wel : ook de ‘nieuwe sensualiteit’, die deze zomer inzet, vergt de komende winter een fraai stel benen.

Vrouwelijk maar gereserveerd, sexy doch zedig : de mantelpakjes van Tom Ford voor Gucci vatten de tijdgeest perfect samen. Volumineuze mouwen, die ook hemden en trenchcoats kenmerken, zijn een andere must-have.

Zwart en wit zijn dé kleuren van de nieuwe glamourlook, bij Giorgio Armani, Max Mara, Chanel en ook Givenchy. In het slanke, ingesnoerde silhouet van ontwerper Julien MacDonald is Parijs nooit veraf.

Stella McCartney leent van de jaren tachtig en vijftig voor een romantische collectie waarin slanke silhouetten afgewisseld worden met zwierige mantels en, een populair nummer dit eindejaar, capes.

Naomi Campbell in een krijtstreeppak van Dolce & Gabbana, met een knipoog naar het verleden. De korte, strakke avondjurken van het tweetal, onder meer in smaragdgroen met franjes, lenen zich perfect voor een charleston.

Ook enfants terribles Viktor & Rolf kozen deze keer voor een klassiek defilé en moderne elegantie. Breedgeschouderde blousons en hemden met architecturale, soms gelaagde kragen worden gecombineerd met jeans en zelfs ruwe trainingspakken.

Max Mara speelt met ruitjespatronen, zoals Burberry al enige tijd doet, onder meer op klassieke tweedstukken als carcoats. Ook het veelvuldige leder en de omnipresente laarzen op dijhoogte vertonen nostalgische trekken.De zakelijke en kortgerokte wintercollectie van Chanel ligt helemaal in de lijn van de wintertrend, en wordt met leren laarzen en beenwarmers aangevuld. Lovertjes, sierspijkers, kettingen en ander metaalwerk domineren de afwerking.

De wintermode inspireert zich in vele gevallen op de creatieve hoogdagen uit de annalen van de vrouwenmode. Ook Giorgio Armani. Zijn eerste lijn sluit aan op de jaren-twintigtrend, een periode waarin pioniers als Amelia Earhart de luchtvaartwereld versterkten en er nieuwe heldinnenbeelden ontstonden. Emporio Armani steunt de miniroktrend. Ook trapezevormige mantels, leggings en, opnieuw, dijhoge laarzen roepen de vrijgevochten golden sixties op. Hij werkt avondjurken met linten af, anderen wisselen af met vlechtwerk en korseteffecten.

Louis Vuitton doet denken aan het jaren-zestigfuturisme van Courrèges. Minirokken, kniehoge sokken met LV-logo en een rigide snit worden verzacht door het warme kleurenpalet, chique elementen als handschoenen op armlengte en ruime bontmanteltjes. Balenciaga zou jaloers kunnen zijn.

Pastelkleuren zijn in de wintermode al even ver te zoeken als militaire referenties. Zwart en wit worden afgewisseld met opvallende tussenkleuren, meestal in accessoires als schoenen of handtassen. Bij Burberry spelen felgroen en kobaltblauw echter een hoofdrol. Dezelfde opgewekte en ook sportieve aanpak geldt ook voor de spaarzame retro-elementen.

Bonthaters zullen er deze winter niet naast kunnen kijken : felgekleurde bontmantels, bontkragen en -capes mogen verwacht worden in de etagales van Celine, Dior, D&G, Versace, Dries Van Noten, Ann Demeulemeester en een dozijn anderen. Het beoogde stijleffect is chic of juist meisjesachtig. Martin Margiela doopt de wintercollectie van Hermès in een sober en zacht kleurenpalet. Dubbele lagen, een rode draad, versterken het silhouet en vergroten de luxeuze vrouwelijke teneur. In de eigen collectie toont hij hoe ook een minder traditionele, deconstructivistische aanpak tot een hypervrouwelijk resultaat leidt.

Olivier Theyskens heeft de komende winter heel wat ogen op hem gericht. Zijn eerste collectie voor Rochas werd een verrassing : soberheid, elegantie en het Parijs van de jaren vijftig, zo kenden we de Belg nog niet. Nauwe mantelpakjes vult hij aan met inventieve, al dan niet gestrikte (avond)jurken in satijn, tule of roze taf. Het doet alweer denken aan Balenciaga (zie ook nr. 10) .

Donatella Versace bespeelt de juiste registers het komende seizoen : terwijl de Versace-collectie haast dromerig vrouwelijk is, met zachte kleuren, avondjurken-met-korset en afwerking met satijnen rijgkoorden, tapt Versus uit een jonger, gewaagder vaatje. Abstracte grafische motieven en opvallende kleuren zijn seizoentrends.

De wintermode is doordrongen van retroromantiek. Met jaren-twintigreferenties als bloemen- prints en kleine, met bont afgewerkte hoedjes blikt Dries Van Noten niet alleen het verst terug, zijn collectie behoort ook tot de meest nonchalante van het seizoen.

John Galliano houdt ervan nieuwe collecties met de nodige verpakking en kitsch te presenteren. De collectie zelf, met motiefjurken die geïnspireerd zijn op het einde van de jaren veertig, past echter helemaal in de algemene trend waarbij de modewereld flirt met klassieke vrouwelijkheid. Bij Trend Les Copains zijn de avondjurken met jaren-twintigsnit al even flamboyant.

Wie er de benen voor heeft, kan de komende winter niet genoeg leggings inslaan. De futuristische silhouetten in satijn en chiffon van Ungaro, de felle kleuren, studs en andere jaren-tachtigelementen van Sonia Rykiel, de kinderlijke-motieftopjes van Bernhard Willhelm, Dior, allemaal maken ze er gebruik van. Ook Veronique Branquinho, die een mooie, vrouwelijke collectie verkiest boven gimmicks.

Wim Denolf / Foto’s Reporters

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content