De lezers van Weekend Knack beantwoordden massaal onze oproep om te stemmen voor hun voorkeursrestaurants. Zij kozen hun favorieten in vier categorieën : het meest trendy eethuis, de beste Belgische keuken, de beste prijs-kwaliteitverhouding en de fijnste inventieve gastronomie. Een portretje van de bekroonde restaurants.

HET MEEST TRENDY RESTAURANT

Nez Rouge ligt aan het Neusplein in Antwerpen, kwam in de plaats van Centre Ville en is ’s avonds te herkennen aan de rode gevelverlichting. Met Nez Rouge zet eigenaar en chef-kok Frank Hermes een degelijk en vlot restaurant in de markt, waar wordt gewerkt met correcte producten. Frank Hermes is geen onbekende in het Antwerpse horecawereldje. De kok werd gevormd in de Schone Van Boskoop in Boechout en was vijf jaar lang souschef in het druk bezochte Antwerpse eethuis De Kleine Zavel. In zijn eigen restaurant kiest hij voor mediterrane gerechten met exotische specerijen en veel groenten. De muziek staat zacht, zodat er rustig gebabbeld kan worden. De inrichting is modern met rood als terugkomende kleur. Vanuit de eetzaal heb je zicht op het keukengebeuren of kijk je via de grote vensters de straat in.

Restaurant Nez Rouge : Nationalestraat 114a (Neusplein), 2000 Antwerpen. 03 237 55 97. www.nezrouge.be. Parking Cammerpoorte, Nationalestraat 38. Dinsdag gesloten.

DE BESTE PRIJS-KWALITEITVERHOUDING

Piet Devriendt opende zo’n vijftien jaar terug in een loods van een groothandel in schaal- en schelpdieren een eenvoudig restaurant, waar de mensen bij elkaar schuiven aan grote tafels. Vanaf de eerste dag liep het storm voor de Oesterput. In deze keet, met aan de ene kant betonnen putten als leefbassins voor wriemelende kreeften en aan de andere kant een open keuken over de volledige lengte van de muur, wordt massaal genoten van superverse schaal- en schelpdieren. Kreeften worden op bestelling gekookt. Succesnummer bij uitstek is de Plateau Royal, opgebouwd uit oesters, rauwe mosselen, scampi’s, coquilles, garnalen, langoustines, wulken, kreukels en een halve kreeft. Ook garnaalkroketten, Jumbomosselen en zeetong van twee in een kilo zijn specialiteit. De klanten komen van overal : twintig procent is Duits en vijf procent Japans ! In de zomer staat men in de rij voor een stoel want reserveren is uitgesloten.

Oesterput : Wenduinsesteenweg 16, 8370 Blankenberge. 050 41 10 35. Dagelijks open (in de winter alleen vrijdag, zaterdag en zondag). www.oesterput.com

DE BESTE BELGISCHE KEUKEN

Een landschap dat Jacques Brel zou bekoren : wuivende populieren in het vlakke land en een oude hoeve die voor eeuwig genesteld lijkt op een kruispunt van kanalen. De typisch Belgische brasserie Siphon – sinds 1901 in handen van de familie Callewaert – heeft de reputatie dat zij een van de beste prijs-kwaliteitverhoudingen biedt van de kuststreek en het hinterland. Haar populariteit is te danken aan smakelijke gerechten uit de tijdloze Belgische keuken en aan lichtverteerbare prijzen. De grijze garnalen uit Zeebrugge worden met de hand gepeld, de paling in ’t groen is een toonbeeld van versheid, de haan in wijn is langs de hele kust gereputeerd en de royale stukken rundvlees zijn een feest voor bordeauxliefhebbers, die in een goede fles tegen een gelegenheidsprijs een gedroomde tegenspeler vinden. Al decennialang doet het eethuis de passie hoog oplaaien door zijn gevulde wijnkelder. De Siphon is een omweg waard !

Siphon : Damse Vaart-Oost 1, 8340 Oostkerke-Damme. 050 62 02 02. www.siphon.be

DE FIJNSTE INVENTIEVE KEUKEN

Hof van Cleve uit Kruishoutem wordt internationaal aangezien als het beste Belgische restaurant. Chef-kok Peter Goossens is zonder twijfel een uitzonderlijk begaafde kok die seizoen na seizoen op een geraffineerde manier kwaliteitsproducten verwerkt tot inventieve, lichte gerechten. Peter Goossens werd klaargestoomd aan de hotelschool Ter Duinen en liep stages in gerenommeerde Franse huizen als Le Pré Catalan en Lenôtre. Terug in België ging hij aan de slag in de IJzerberghoeve. Toen dit restaurant werd verkocht, verhuisde hij naar Hof van Cleve. De spijskaart is beknopt, sterk seizoengebonden en afgestemd op de beste producten, zoals langoustines uit Guilvinec of gegrilde moot van tarbot. De prijzen zijn gekruid, omdat Goossens alleen het allerbeste koopt en omdat hij vijfentwintig personeelsleden in dienst heeft. De bereidingen van de topchef en zijn keukenbrigade zijn origineel gepresenteerd, zijn lichtverteerbaar door een goed gedoseerd gehalte aan zure smaken, en hebben swing en frisheid.

Hof van Cleve : Riemegemstraat 1, 9770 Kruishoutem. 09 383 58 48. www.hofvancleve.com. Menu’s : van 85 tot 235 euro. Zondag en maandag gesloten.

Door Pieter van Doveren I Foto’s Jan Caudron

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content