WINKELS VAN WAARDE

De koeltogen bij Traiteur Van Hecke dateren uit de jaren zestig, de rest van het interieur is nog enkele decennia ouder. © EVY RAES

Ze hebben stijl en sfeer te over, en ze zijn authentiek. Voor haar boek ‘Goed bewaarde winkelinterieurs – Sinds 1875’ trok Katherine Ennekens samen met fotografe Evy Raes langs waardevol maar vaak bedreigd winkelerfgoed in België. Een voorproefje.

TRAITEUR VAN HECKE, GENT

Geopend : sinds 1900

Interieur : sinds 1900, en vervolgens aangepast in 1930 en 1960

Eigenaar : Catherine Van Hecke

Gentse waterzooi, asperges op Vlaamse wijze, en Mechelse koekoek met morilles : het zijn maar enkele specialiteiten van deze gerenommeerde Gentse traiteur, een familiezaak die inmiddels aan de vierde generatie toe is. Ze werd opgestart door de overgrootvader van huidig zaakvoerster Catherine Van Hecke (59), een charcutier die ook wild en gevogelte verkocht. Het aanbod in de toonbanken evolueerde echter samen met de voorkeuren van het cliënteel. Net als het interieur, want aanvankelijk ging het slechts om een klein winkeltje. In 1930 werd het naburige huis gekocht en verbouwd tot een ruime handelszaak. De Amerikaans ogende koeltogen dateren dan weer van de jaren zestig. “Wellicht sluit de winkel definitief zijn deuren op de dag dat het voor mij genoeg geweest is”, vertelt Van Hecke als we haar naar de toekomstplannen vragen. “Dat is echter nog niet voor morgen, ik denk nog lang niet aan stoppen.”

Traiteur Van Hecke, Koestraat 40,

9000 Gent. Info : 09 225 36 02, www.traiteurgent.be.

DE WALVIS, SINT-NIKLAAS

Geopend : sinds 1919

Interieur : van 1919

Eigenaar : Josette Amand.

Een helrode gevel en een nostalgisch groen interieur zijn het handelsmerk van deze voormalige drogisterij in Sint-Niklaas. De 120 schuifjes met Franse naamplaatjes maken deel uit van het oorspronkelijke interieur. “Die waren best praktisch, en we zagen geen reden om in de loop van de jaren te verbouwen”, zegt Josette Amand (92) in het boek. Josette stapte in 1946 in de zaak van haar vader en leerde het vak al doende. Toen ze de winkel acht jaar geleden sloot, had ze de kaap van de tachtig al lang overschreden. “Onze klanten kwamen dikwijls een probleem voorleggen”, vertelt Josette. “De kurken van hun flessen pasten niet goed, ze hadden muizen of luizen, en dan moesten wij een oplossing bedenken. Het was dus meer dan zomaar producten verkopen. Dikwijls kwamen ze achteraf vertellen of het probleem van de baan was, en dat maakte deze job heel dankbaar.” Helemaal verleden tijd is De Walvis trouwens niet : ondanks de gesloten deur kloppen klanten voor moeilijk te vinden producten nog steeds bij Josette aan.

De Walvis, Ankerstraat 27, 9100 Sint-Niklaas.

COUTELLERIE A. JAMART – AU GRAND RASOIR, BRUSSEL

Geopend : sinds 1821

Interieur : van 1920, al zijn de kasten wellicht nog ouder

Eigenaar : Jean Cielen.

Kappers, slagers en andere beroepen die wel eens een schaar of mes nodig hebben, kennen maar al te goed deze speciaalzaak, op een steenworp van de Brusselse Grote Markt. Au Grand Rasoir is met meer dan tweeduizend verschillende artikelen het aangewezen adres voor een kreeft- of sigarenschaar of een scheermes. Ook met oudere instrumenten kunt u er terecht, want die kunt u ter plaatse opnieuw laten slijpen. De zaak werd opgericht door de familie Jamart, die de fakkel pas meer dan een eeuw later, in 1929, doorgaf aan de grootvader van de huidige eigenaar, Jean Cielen (54). “Vroeger was alle meubilair bruin, maar dat hebben we bordeaux geschilderd”, vertelt Cielen, die de liefde voor het vak overerfde van zijn grootmoeder en de zaak uitbaat sinds 1983. De opvolging is ondertussen reeds verzekerd : dochter Ann zet de traditie voort.

Coutellerie A. Jamart – Au Grand Rasoir, Gasthuisstraat 7, 1000 Brussel. Info : 02 512 49 62, www.coutellerie-jamart.be.

HUIS PLASMAN, HERENTALS

Geopend : sinds 1946

Interieur : sinds 1946

Eigenaar : Lea Verhesen.

Aanvankelijk verkocht deze zaak in Herentals vooral naaigerief, zoals stikzijde, lintjes en knopen. Later, toen vrouwen broeken gingen dragen en de huisvlijt afnam, legde zaakvoerster Lea Verhesen (79) zich toe op kousen. Een job die ze nog steeds met plezier uitoefent. “Ik ben hier meer dan vijftig jaar geleden begonnen als verkoopster”, vertelt Verhesen in het boek. “De oprichtster, mevrouw Plasman, was een Waalse. Een goede commerçante, maar haar Nederlands was niet fameus. Een verkoopster als ik kwam dus goed van pas.” Toen de oprichtster zestien jaar later stopte, nam Verhesen de zaak over. “In al die jaren heb ik niets aan het interieur veranderd. Waarom zou ik, de kasten zijn degelijk en functioneel.”

Huis Plasman, Zandstraat 12, 2200 Herentals. Info : 014 21 14 71.

Goed bewaarde winkelinterieurs – Sinds 1875, (29,95 euro) verschijnt begin mei bij

Uitgeverij Luster.

Info : www.lusterweb.com.

DOOR WIM DENOLF & FOTO’S EVY RAES

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content