Vintage, Wine & Food Experiences

ONDERBERGEN 35

9000 GENT

09 223 51 32

WWW.VINTAGEWINE.BE

Vintage heeft zijn vaste klanten, die passen bij het sfeertje. Het eet- en wijnhuis is namelijk een beetje anders : wat hipper, wat verfijnder en ook wat duurder dan de horeca in de nabije omgeving. De zaak is tien jaar geleden opgestart als wine bar en werd zo’n vier jaar terug overgenomen. Bij die gelegenheid werd de keuken vergroot en werd geel de huiskleur. Het geheel wordt gepresenteerd als een totaalbelevenis. De nieuwe formule is bedoeld voor jonge mensen die bereid zijn om te betalen voor iets bijzonders. De inrichting is ongedwongen trendy.

Onze jassen werden keurig aangenomen. Er kwamen welkomsthapjes en een meisje met witte handschoen aan kwam nog wat extra bestek leggen. Op tafel staat zout noch peper. Wij vroegen een glaasje wit, waarop sommelier Mathieu Begthel zei dat hij ?met iets leuks zou komen”. Het werd een verdienstelijke Zuid-Afrikaanse Ataraxia.

Wij kozen voor de formule ‘drie gangen à la carte’ (44 euro), negeerden het wijnaccompagnement en namen een fles rode Hacienda Albae 2006, Vino de la Tierra de Castilla (33 euro). Het bleek een vrolijke zonneklopper zonder veel diepgang. Tartaar van zeebaars kwam, zoals op de kaart vermeld, met olijfolie, yuzu, lemongrass-gin-vinaigrette, pesto van waterkers, komkommer- en kaffir-sorbet, kroepoek van rode biet en scheutensalade met chuka wakame (zeewier). Drie kamschelpjes lagen in het bord met gebrande pompoen, hazelnootboter, hoorn des overvloeds, boudin noir, emmentaler-emulsie, crunch van paddenstoelenbrood, vanille en Kikuna Cress. Het geheel had het formaat van een amuusje. Filet van roodbaars van matige hoedanigheid werd gepresenteerd onder korst van olijven en begeleid door lasagne van courgette, aubergine en saint-nectairekaas, schuim van groene kruiden, gegrilde paprika en bosuitje, en mediterrane tomatensaus. Makreel was half gegaard in dashi-bouillon en werd vergezeld van rotollo van butternut en ricotta met noten, zalfje van spruiten met amandel, gegrilde knolselderie en saus van porcini. Afsluiten deden wij met acid citric, gemaakt van aspic van Grand Marnier en Cointreau met citrusvruchten, ijs van oranjebloesem, een zilveren sfeerkogel met Timur-peper, krokant rozenwater en siroop van bergamot. De gerechten klinken indrukwekkend, maar de smaak mag niet worden ondergeschikt aan de presentatie.

Bar, shop en restaurant zijn op zondag gesloten. Zaterdagnamiddag is de bar doorlopend open. Snelle lunch 17 euro.

DOOR PIETER VAN DOVEREN – FOTO MICHEL VAEREWIJCK

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content