Het hoeven niet altijd sanseveria’s of cactussen te zijn. Knack Weekend gaf vier Belgische designers carte blanche in een vensterbank. De opdracht : denk out of the box en zet jezelf in de etalage.

MULLER VAN SEVEREN: STILLEVEN OP SOKKEL

Wie ? Creatief kunstenaars-koppel Fien Muller en Hannes Van Severen uit Gent. In 2011 brachten ze hun meubelcollectie uit, in 2013 zat die al in de Designs of the Year-expo van het Londense Design Museum.

Creatief met vensterbank ? Het is intrigerend om te zien hoe het duo aan de slag gaat met de vensterbank. Hannes verschuift een element wat naar rechts, Fien corrigeert naar links. En omgekeerd. Eerst is er chaos. En dan : een stilleven met schilderijallures. Op magische wijze ontstaan. In compleet evenwichtige dialoog. “Onze venster-banken, ook bij ons thuis, zijn als het ware moodboards. Er zit beweging in, er komen steeds dingen bij, er ver-dwijnen elementen. We laten er materialen rondslingeren waarmee we ooit aan de slag willen, of restanten met vreemde vormen uit het atelier.” De foto is een weer-spiegeling van de stijl Muller Van Severen : spanning tussen oud en nieuw. Sculpturale dimensies. Klassieke mate-rialen op verrassende wijze verwerkt. De maquette van de trap werd uitgevoerd in beton en is op verscheidene plaatsen in Europa te bewonderen. Ook de bank bestaat echt, en verbaast voorbijgangers in het plaatsje Anglet, aan de Spaans-Franse grens. Meerdere objecten komen uit de schatkast van de ouders : het langwerpige Afrikaanse sierstuk, het 19e-eeuwse schilderij en de kandelaar. De vrouwentorso dateert uit de Sint-Lukasperiode van Hannes. De felgekleurde sculpturen dragen haast een onzichtbare Muller Van Severen-stempel. Het zijn restanten polyethyleen, het materiaal waaruit hun beroemde snijplanken zijn gemaakt. De stapel aan elkaar geplakte munten kreeg het duo cadeau van galeriste Sofie Lachaert. “Onderschat een vensterbank niet. Je loopt er achteloos voorbij, maar het zijn in feite heuse sokkels.”

Stijl in drie woorden ? “Plastisch, sculpturaal, speels.”

Producten in de pijplijn ? Op de meubelbeurs in Milaan ging hun dagbed voor Kvadrat in première. De komende maanden organiseren ze solo-expo’s in Berlijn en Kopenhagen, en in Antwerpen bij Valerie Traan.

www.mullervanseveren.be

SYLVAIN WILLENZ: DECO BRICO

Wie ? Brusselse ontwerper voor internationale topmerken zoals Cappellini, Hay en Established and Sons, maar evengoed het Belgische Objekten en Tamawa.

Creatief met vensterbank ? “Super functioneel met een onverwachte wending. Zo kun je mijn werk omschrijven en ook deze vensterbank.” Cool in compositie, zonder poeha. Drie producten werden ontworpen door Willenz : de industriële Torchlamp is een bestseller, de Dropemmer is een recent ontwerp voor het Belgische label Xala, en Profile, de nieuwe stoel, tekende hij voor het Deense merk Stattmann Neue Moebel. De plantensproeier van Gardena is design uit de Brico. “Nee, niet door mij ontworpen, maar dat had wel gekund.” Thuis drukt Willenz zich iets minder artistiek uit. Zijn huis heeft welgeteld één vensterbank. Daarin staan planten en een kandelaar.

Stijl in drie woorden ? “You’ve seen it but you haven’t.”

Producten in de pijplijn ? Willenz toonde op de meubelbeurs in Milaan de rekjes Bracket Included voor Wrong for Hay, en werkt aan een textielcollectie voor het Nederlandse Febrik.

www.sylvainwillenz.com

LABT: BALANSACT

Wie ? Het creatief laboratorium van het Gentse Atelier Ternier, dat meubelen op maat maakt. Eigenaar is Frank Ternier, een West-Vlaamse Gentenaar. Labt is een weinig bekende parel van de Belgische designscene. Fris, eerlijk en inventief.

Creatief met vensterbank ? “Labt is mijn speeltuin waar de ideeën die bij Atelier Ternier van tafel vallen, toch grond krijgen. We laten ze geen onkruid worden, maar verzorgen ze, geven ze water tot ze groot genoeg zijn om uit te stekken en een plaatsje in de vensterbank kunnen krijgen.” What you see is niet altijd what you get. In de schaal Orbit liggen geen appels, de houten Plancs met prints zijn geen snijplanken, maar louter decoratie. De trofee lookalike is een ongedefinieerd object. Op het randje van experimenteel, daar balanceert Labt, net als deze opstelling.

Stijl in drie woorden ? Buiten de lijnen.

Producten in de pijplijn ? Labt lanceert binnenkort een tafel in samenwerking met architecte Marie-José Van Hee.

www.labt.be

ALAIN GILLES: MENSJES & MAQUETTES

Wie ? Brusselse ontwerper, bekend van zijn Big Table, een bestseller bij Bonaldo.

Creatief met vensterbank ? “Ik moet bekennen : bij mij thuis staat er niets. Althans niet in mijn woonruimte. In mijn bureau beneden staan er wel objecten, ter inspiratie. Een beetje zoals op de foto, ja. Maar minder ordelijk. Eerder creatieve chaos.” Alain Gilles is een babbelkont. Terwijl hij zijn objecten plaatst, klinkt een non-stop stroom aan weetjes. De beelden zijn uitvergrote prints van zijn Instagram-account, waar hij de meest absurde details op plaatsen over de hele wereld in beeld brengt. Hongkong, Guinea, Brussel. De draagbare zonnelamp Nomad is een van zijn populairste producten. Hij ontwikkelde ze voor Afrikaanse landen waar elektriciteit schaars is, maar de lamp werd onverwacht een hit in Europa. De mensjes en maquettes verwijzen naar zijn officeboxen voor Buzzispace en de roodwitte spaken zijn zichtbare onderdelen van zijn nieuwe tafel Tracks voor Bonaldo. En het speelgoed ? “Gevonden bij Spullenhulp. Ze dienden ter inspiratie voor mijn nieuwe collectie keukenspullen voor een nog op te richten merk (lacht). Top secret.” De vensterbank is klaar. Ze oogt ludiek en vrolijk, net als Alain Gilles zelf.

Stijl in drie woorden ? “Kleurrijk, grafisch en architecturaal.”

Producten in de pijplijn ? Gilles toonde op de meubelbeurs in Milaan twee nieuwe tafels, Gap en Tracks, bij Bonaldo. Volgend jaar lanceert hij een merk voor keukenaccessoires.

www.alaingilles.com

DOOR VEERLE HELSEN & FOTO’S FREDERIK VERCRUYSSE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content