Marc Reynebeau moet wegens een te drukke agenda verstek laten gaan als jurylid in De slimstemens ter wereld, las ik onlangs in De Morgen. Verwondert mij niets. Want wat kreeg ik tijdens de afgelopen Bibliotheekweek zomaar cadeau ? De armen stoer gekruist, een ten day shadow over de nobele trekken : Marc Reynebeau, zij het in de vorm van een bladwijzer. BV’s in spe hebben er meteen een nieuw ijkpunt bij. Wat wil je later worden, jongen ? De held van je eigen strip, een aangetrouwde Pfaff of Planckaert, kokermens in De Pappenheimers ? Nee ma, bladwijzer.

En zeggen dat Marc zijn BV-schap aan ons, de vrouwen van Weekend Knack, te danken heeft. Enigszins per abuis, maar toch. Dat ging zo : een paar jaar geleden dook toenmalig collega Reynebeau plots op in één van onze eindejaarslijstjes. Als sekssymbool van de denkende vrouw no less. Wat eigenlijk een grapje van een freelancer was. Een vent bovendien, zij het niet fanatiek. Maar het kwaad was geschied. Aangezien onze goede smaak op het gebied van mannelijk schoon buiten kijf staat, kampeerden er de volgende morgen vijf televisieploegen in de gang van het Brussels Media Centre. De eerste die de reporters daar tegen het lijf liepen, was een redactrice van ons Franstalige zusterblad Le Vif / L’Express Weekend, die verkeerdelijk begreep dat het over Dirk Draulans ging en dus ademloos fort sexy en extrêmement intelligent stamelde. Lap, het grootste misverstand na de millenniumbug was een feit. Een lapsus echter die Reynebeau geen windeieren legde : van een obscure huiskamergeleerde en auteur van een enigszins hermetische poëziebundel ontpopte hij zich na die vliegende start van Rechtvaardige Rechter over Tekstbaron en Opperslimste Mens tot de ultieme consecratie : bladwijzer. Wat hem, we gaan daar niet flauw over doen, geweldig goed afgaat. Steek Marc frontaal en tot aan zijn middel in De helaasheid derdingen of Schuld zonder boete en je kent meteen je plaats in de wereldliteratuur. In de begeleidende folder zit hij dan weer in Wat moet ik aan ? van de Britse stijlgoeroes Trinny Woodall en Susannah Constantine, wat bewijst dat hij niet te beroerd is om zijn eigen beperkingen toe te geven. Niet voor niets heet de actie : ‘We worden allemaal wijzer in de bib.’

Maar er is meer. De allergrootste fans kunnen namelijk meedoen aan een wedstrijd met als hoofdprijs… de enige echte Marc Reynebeau ! Zolang de voorraad strekt en weliswaar onder strikte voorwaarden, maar wie een beetje thuis is in de tarieven van escortbureaus begrijpt meteen dat dit een buitenkans is. Ik heb in elk geval het deelnemingsformulier al in huis. Terwijl ik dit schrijf, staar ik dromerig naar buiten : een date met Marc bij Permeke, ter hoogte van de afdeling zelfhulpboeken. En later samen op een berenvel voor een knappend haardvuur, waar hij op zoek gaat naar het Nut van mijn Verleden. Daarna wacht hem nog slechts één uitdaging : bladwijzer worden in het Penisboek van Goedele Liekens.

Linda Asselbergs

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content