In deze maandelijkse rubriek verdiept wijnkenner Frank Van der Auwera zich in de laatste nieuwtjes van de wijnwereld.

Paus wordt eresommelier

Is het een vroege aprilgrap of een voorbeeld van the wrong signal at the wrong moment ? De Italiaanse sommeliersvereniging AIS kende onlangs aan paus Benedictus XVI de titel toe van ‘eresommelier’. Een honoraire titel die overigens in alle stilte werd aanvaard door het Vaticaan, ook al voegde de officiële woordvoerster – zuster Mary Elisabeth – er snelsnel aan toe dat dit “allerminst een prioriteit was voor de Heilige Vader”. Maar toch, hij liet deze kelk niet aan zich voorbijgaan. Benedictus was naar verluidt niet alleen aanwezig op de initiatieceremonie, waar hij een zilveren tastevin (proefbeker) kreeg, maar stelde ook – we citeren een anonieme bron – “zeer aandachtige vragen over wijn en het specifieke werk van een sommelier” en bleek enorm geïnteresseerd in de symbolische en culturele waarde die wijn voor het christendom inhoudt. Komt er straks misschien een grand cru ‘Cuvée Benedictus’ op de markt ?

Devotie in de fles

Deze maand is blijkbaar gedoopt in een religieus sausje, want welk godlasterend wijnbericht komt overgewaaid vanuit de VS ? Daar is Stephen Reustle, wijnmaker van Prayer Rock Vineyard in Oregon, op het lumineuze idee gekomen om zijn devotie tot in de fles te vertalen. Op de kurken van 6000 flessen pinot noir, syrah en riesling printte deze overtuigde christen een bijbelvers, in casu Ecclesiastes 9 : 7 : ” Drink your wine with a happy heart, God approves of this.” Wie dacht dat de Bushadministratie dit een inspirerend idee vond, slaat de kurk mis. Stante pede rolde bij Stephen een brief in de bus van het Alcohol and Tobacco Tax and Trade Bureau, met het onheilspellende bericht dat hij misleidende asso- ciaties over alcoholconsumptie en gezondheid verspreidde en meteen moest ophouden.

Een goeroe sterft

Deze rubriek mag zeker geen in memoriam worden, maar we willen toch een knallend eresaluut afschieten voor de eind september overleden Henri Jayer (88), een van de legendarische wijnmakers uit Vosne Romanée. Als wij tegenwoordig opnieuw superieure pinot noir kunnen kopen en drinken, is het onder meer zijn verdienste. Hij stal trouwens ons hart toen hij in 1985 orakelde : “Tachtig procent van alle rode bourgogne is prima bij de start, maar slechts twintig procent is dat nog na de botteling.”

Een wijnleerstoel ontstaat

En u die dacht dat de Unesco alleen kinderen hielp of wereldwijd monumenten beschermde ? In september opende deze internationale organisatie de allereerste pluridisciplinaire leerstoel in ‘Wijn & Cultuur’ aan de universiteit van Bourgogne. Klimatologe Jocelyne Pérard bekleedt als eerste prof voor twee jaar deze leerstoel, die als doel heeft kennis te verschaffen rond nieuwe wijnprogramma’s, die onder meer aan hoog tempo worden opgestart in Vietnam, Brazilië, China of Oost-Europa. Via de piepjonge leerstoel zullen ook cursussen en onderzoek worden opgezet, in de initiële fase vooral via e-learning mastersprogramma’s.

Duurste wijn ter wereld

Het Château Pétrus haalt, samen met een handvol andere exclusieve kanjers zoals Yquem, steevast stratosfeerhoge, exuberante prijzen voor oudere jaargangen of zelfs primeurwijnen. Maar er ligt een concurrent op de loer, die graag de titel van ‘Duurste Fles Ter Wereld’ wil inpalmen. Zijn origine kan misschien verrassen : een Canadese Chardonnay Ice Wine, Billy Myers uit Ontario, een op papier superieure, succulent geconcentreerde maar uiterst arbeidsintensieve dessertwijn, waarvan de druiven werden geplukt na een nachtje vorst van -8°C. De eigenaars willen met dit kleinood, waarvan slechts vijf kistjes werden geproduceerd, alle verkooprecords verpulveren. Hun richtprijs voor deze ijswijn laat immers het angstzweet uitbreken : 30.000 Canadese dollar voor een half (!) flesje, wat neerkomt op zo’n 21.000 euro. Naar verluidt bestaat er veel interesse voor deze waanzinnig geprijsde wijn, vooral vanuit Japan en de Verenigde Arabische Emiraten. Vermoedelijk meer als museumstuk dan voor het ‘glasplezier’.

Frank Van der Auwera

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content