Wijnen voor het weekend

Passende wijnen kiezen bij gerechten is niet simpel. Daarom enkele suggesties voor bij de weekendmaaltijden, van pretentieloze ‘doordrinkers’ tot complexe ‘aristocraten’ waar je met fijne teugjes van geniet.

vrijdagavond Snelle wijnen uit de supermarkt

1. Château Pique-Sègue 2002

(Montravel, Frankrijk)

Fris en zuiver fruitig, met aroma’s van witte perzik, appel en lychee. Idem voor de smaak, die vrij vol is en middelmatig gestructureerd. Er is wat kruidigheid en warme alcohol, maar het geheel blijft door de zuren fris en aromatisch. Doordrinkwijn zonder pretenties en met een goed evenwicht. Goed bij koude en warme salades, gerookte vis, pasta en charcuterie. (4,56 euro bij Carrefour).

2. La Clotière 2002

(Saumur Champigny, Frankrijk)

Lichtpaarse kleur, aangename geur van rijp rood en zwart bessenfruit. Lichte paprikatoetsen en kruidigheid. Dezelfde aroma’s in de smaak, over de hele lijn zacht en fruitig. Past bij gevogelte, charcuterie, rood vlees en salades met groene kruiden. (6,08 euro bij Delhaize).

3. Raimat Tempranillo 2000

(Costers del Segre, Spanje)

Vrij romige, dikke en kruidige rode wijn, uitgesproken aroma’s van eikenhouten vat en vanille. Het fruit (aroma’s van braambessen en blauwe bosbessen) blijft daar gelukkig bovenuit steken. De wijn blijft over de hele lijn fruitig en lichtkruidig en past daardoor bij aromatische bereidingen als pizza, pasta met tomaten- of paprikasaus, pikante salami en belegde broodjes allerhande. (11,00 euro bij Delhaize).

Zaterdagavond Zomers feest

4. Abadia Retuerta Rosado 2000

(Castilla y León, Spanje)

Rosé tussen wit en rood in. Heeft zowel frisse zuren van een witte wijn als knapperige fruitige aroma’s van een rode wijn. Vrij volle toetsen van rood fruit als frambozen, rode bessen en aardbeien. Frisse zuren van aanzet tot afdronk en een volle structuur. Veel meer dan een zomers aperitief en aan tafel geschikt bij gevogelte, carpaccio, salades en zomerse aperitiefhapjes. (6,96 euro bij De Wijnmakelaarsunie, 011 23 06 10).

5. Rymill Shiraz 1996

(Coonawarra, Australië)

Aardse rode wijn met een flinke dierlijke toets. De wijn is niet gemaakt om finesserijk te zijn, maar doet de druivensoort shiraz geen oneer aan. Aroma’s van fris rijp zwart fruit, munt en eucalyptus. Er is wat evolutie in geur en smaak, de wijn is perfect op dronk. Ideaal bij gegrild, geroosterd of gebakken rood vlees, zeeduivel, zalm of forel op de barbecue. (11,16 euro bij Wase Wijnkelder, 03 779 67 48).

6. Fleur de Cros 2000

(Loupiac, Frankrijk)

Goudgele kleur, aroma’s van gedroogde abrikozen, gele perzik en wat citrus. Fris en zoet tegelijkertijd, dankzij knapperige zuren. Ongecompliceerde zoete witte wijn voor weinig geld. Goed gekoeld lekker bij desserten met fruit en ijsroom of als aperitief. (8,98 euro bij Carrefour).

Zondag Langzaam genieten

7. Juliusspital Riesling Spätlese trocken Randersackerer Pfülben 1999

(Franken, Duitsland)

Vrij jonge en gesloten riesling. Knisperig mineralig zonder typische petroleumtoets, goede fruitvulling. Aroma’s van blank fruit en citrus, typisch voor jonge riesling. Past zeer goed bij even mineralige producten als oesters, rauwe mosselen, jakobsschelpen en carpaccio van vis. Veel bewaarpotentieel. (14,25 euro bij Langbeen Duitse Topwijn, 0475 634 524)

8. Saint-Aubin Premier Cru La Chatenière 2002, Marc Colin

(Bourgogne, Frankrijk)

Complex gestructureerde terroirchardonnay. Aroma’s van hazelnoten, boter en mineralen. Vrij sterke houttoets die na lang staan in het glas verdwijnt. Floraal en mineralig karakter, met volle aroma’s van zomerbloemen, geel pitfruit, honing. In de mond droog en vol tegelijk. Goed bij vis met rijke saus en gevogelte met roomsaus. (20,95 euro bij De Wingerd, 03 770 72 18).

9. Poliziano Asinone 2000

(Vino Nobile di Montepulciano, Italië)

Zeer gestructureerd, bijna aristocratisch. Fijn fruit met daaronder subtiel hout, een typische Montepulciano: frivool, met toetsen van citruszeste, kruiden en fijne zuren. Perfect bij rood vlees met aromatische groenten (tomaten) en kruiden of lichte vleesstoverijen met knoflook.

(29,95 euro bij Leirovins, 09 369 07 95).

Filip Verheyden I Foto’s Michel Vaerewijck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content