Eenvoudige wijnen die geen pijn doen in de portemonnee. Daar willen we het over hebben in deze rubriek. Château Simple, wijn voor beginners, die ook de kenners wel bevalt.

Deze week : de zuidelijke Rhône.

De totale wijngaardoppervlakte van alle AOC’s van de Côtes du Rhône samen bedraagt ongeveer 52.000 hectaren. Met een rendement van 50 hectoliter per hectare komen we uit op een wijnzee van meer dan 2,5 miljoen hectoliter. Toch zijn in deze immense wijnplas vrij recent nog AOC’s bijgekomen. Het zijn er vier: Côtes du Lubéron, Costières de Nîmes, Côtes du Ventoux en Coteaux du Tricastin. Ze behoren niet tot de eigenlijke Côtes du Rhône maar zijn vanaf 1984 opgenomen in hetzelfde Comité Interprofessionnel.

De druivenmix die voor de samenstelling van de (rode) wijn gebruikt wordt, is trouwens ook dezelfde : eerst en vooral grenache, de basiswijnstok van de zuidelijke Rhône. Goed bestand tegen droogte en wind, komen er krachtige en vooral alcoholrijke wijnen van die echter op zichzelf, ongemengd, heel snel oxidatief verouderen. Dat alleen al is een goede reden om te mengen, maar er is meer. In de zuidelijke wijngaarden is het rijpingsproces, mede door de warme nachten, snel en homogeen en om smaakbreedte en complexiteit te bekomen, is het dan aangewezen om de wijnen samen te stellen uit verschillende druivensoorten. In koelere wijngaarden, denk maar aan de Bourgogne, of zelfs de Beaujolais, is mengen voor smaakcomplexiteit niet nodig.

De tweede druivensoort in de rode mix is syrah, de basisdruif uit de noordelijke Rhône, maar in het zuiden algemeen gebruikt als ‘verbeteraar’. Er komen goed gekleurde, tanninerijke en sterk gearomatiseerde wijnen van : syrah zorgt voor neusexpressie. Dan komt als derde mourvèdre, waarvan onder meer Bandol wordt gemaakt. Mourvèdre rijpt zeer laat en moet ‘de zon zien’. De druifjes geven sterk gekleurde maar vooral erg bittere en ruwe wijnen die moeten verouderen. Mourvèdre brengt structuur en potentieel. Voor echte kwaliteitswijn is hij onmisbaar. In de mix hoort gewoonlijk ook wat cinsault thuis die soepelheid en fruit bijbrengt en die zo de grenachewijn wat charme geeft. En er hoort ook wat van de traditionele carignan bij met zijn wat simpele en eenvoudige krachtige wijn.

De vier nieuwe AOC’s zijn nog low profile, nog niet geteisterd door onredelijke prijzen. We plukten er voor vandaag drie uit de rekken: Coteaux du Tricastin, Côtes du Lubéron en Costières de Nîmes. Volgende keer komt Côtes du Ventoux aan de beurt.

De regio van Tricastin, AOC sinds 1973, werd onmiddellijk na de fylloxeraplaag niet herbeplant en had in de periode toen de grote AOC’s van het Rhônegebied werden vastgelegd, geen wijngaarden. Maar wel veel truffelwouden. Nu nog komt 80 procent van de Franse truffeloogst hiervandaan. De instroom van ‘Fransen uit Algerije’ sinds 1960 bracht hier de wijnstok terug. Er kwamen aangename fruitige wijnen van.

Côtes de Lubéron kreeg zijn AOC-status in 1988 en omvat ongeveer 4000 hectaren. Het klimaat is er wat koeler en daardoor wordt er wat meer witte wijn gemaakt. De rode zijn relatief licht en vlug te drinken.

Costières de Nîmes ten slotte, appellation d’origine contrôlée sinds 1986, is de meest zuidelijke en ook de warmste van de nieuwe appellations. De wijnen zijn rond en zacht maar wel met veel gre- nachekarakter.

Coteaux du Tricastin 2001, Domaine du Serre Rouge

Heel goede rode kleur en een brede neus van de cépage-mix met structuur. De smaak is compleet en sterk en met voldoende lengte. Ernstige wijn. (Colruyt : 2,58 euro).

Costières de Nîmes 2001, Château les Sources de la Marine

Heel goede rode kleur en een wat simpele neus van fijn syrahfruit. In de mond is de smaak wat dun eenvoudig en alcoholisch. Goed als koel aperitief in de tuin. (Delhaize : 2,99 euro).

Côtes du Lubéron 2001, L’Aiguebrun

Goede rode kleur en een brede neus van rood fruit ; ronde aangename fruitige smaak. Tuinwijn. (Carrefour : 2,99 euro).

Costières de Nîmes 2001, Domaine du Haut-Plateau

Heel goede, sombere kleur en een neus van rood syrahfruit. De smaak is soepel, fris, fruitig en aangenaam. Eenvoudige tuinwijn. (Delhaize : 2,95 euro).

Côtes du Lubéron 2000, Les Florets

Goede open kleur en een wat scherpe, simpele fruittoets in de neus, ook iets onzuiver. De smaak is stomp zonder enige nuance. (Delhaize : 2,97 euro).

Costières de Nîmes 2001, Château Vermeil

Goede kleur met een verse nuance en een heel goede, typische syrahneus. De smaak is fruitig en stevig samen met goede bitterheid. Ernstige wijn. (Carrefour : 3,75 euro).

Costières de Nîmes 2001

Heel goede, haast inktachtige sombere diepe kleur en een goede fijne syrahneus. De smaak is rond, soepel en fris. Heel goede tuinwijn, koel schenken. (Delhaize : 2,79 euro).

herwig van hove / Foto gerald dauphin

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content