Eenvoudige wijnen die geen pijn doen in de portemonnee. Daar willen we het over hebben in deze rubriek. Château Simple, wijn voor beginners, die ook de kenners wel bevalt. Deze week: stevig wit (3).

HERWIG VAN HOVE

De flessen van vandaag zijn een beetje speciaal. Eerst en vooral een woordje over de Hermitage Blanc 1995. Hermitage is een van de meest beroemde appellations van de noordelijke Rhône. Het gebied is slechts 126 hectaren groot voor rood en wit samen, en werd afgebakend bij een vonnis van de administratie, lang voor er van AOC’s sprake was. Het is de enige prestige-appellation die in de loop der jaren nooit is uitgebreid. De witte wijnen ervan, gemaakt van het druivenduo roussanne (excellent) en marsanne (structurerend) zijn in principe fijn en krachtig tegelijk en kunnen op fles perfect verouderen.

Vervolgens proeven we van twee Crozes-Hermitage. Deze hebben met Hermitage niets te maken, wat de naam ook moge suggereren, en dat is vaak het geval in appellationland! Maar er is meer. In het begin, toen de AOC’s werden afgebakend, was de appellation beperkt tot de gemeente van dezelfde naam, maar bij decreet van 1952 werden de tien omliggende gemeenten in de AOC opgenomen en dat vooral omdat de fruitkweek totaal ten gronde ging. Zo beslaat deze appellation nu 1100 hectaren met een gemiddelde opbrengst van wel 43.000 hectoliter. De witte wijn heeft, volgens de boekjes, een floraal boeket dat maakt dat hij perfect past bij zoetwatervis zoals snoek. Hij wordt gemaakt van marsanne als dominante druivensoort. De druivensoorten van de noordelijke Rhône, marsanne, roussanne en viognier (van de AOC Condrieu) geven, zelfs in dit relatief warme Rhôneklimaat, witte wijnen met voldoende frisheid en natuurlijke zuren. Maar het zuidelijk klimaat genereert tegelijk ook een zekere stevigheid die meebrengt dat deze wijnen aan tafel ideaal passen bij doorsmakende visschotels zoals de eerder vermelde snoek of tarbot in saus. Afwachten wat in het glas komt.

Ook de Savennières 1996 is een wat speciale fles. De productie van deze wijn is miniem: 3000 hectoliter met de cru’s Coulée de Serrant (7 ha) en deze van La Roche-aux-Moines” (19 ha) erbij. De opbrengst is beperkt tot de gemeente Savennières. De wijn moet bij wet gemaakt zijn van 100 procent chenin-druiven. Savennières is een gemeente vlakbij Anjou aan de Loire en de naam alleen al doet verlichte amateurs watertanden. Wijn van chenin is misschien wel de best bewarende witte wijn ter wereld: hij is van nature wat houterig en begint maar te verzachten na een tiental jaren fles. De zoete versies ervan, zoals Bonnezeaux of Quart de Chaume, gaan nog veel verder: de Bonnezeaux 1947 komt nu pas kijken.

Ten slotte zijn er vandaag nog twee bourgognes Aligoté. De aligoté is een aparte witte druivensoort die destijds enkel op de hogere (koudere) percelen werd aangeplant maar die nu is afgedaald naar lagere percelen die voor chardonnay niet geschikt zijn. In principe komen er lichte, frisse witte wijnen van met een accent op soepelheid en op fruit.

Hermitage Blanc 1995

Gezonde kleur met een gele nuance en een gesloten neus met diepte. Ook na opschudden gesloten. Glorieuze stevige smaak met charmerende bovenbouw maar ‘vergeestelijkte stevigheid’ in de diepte, na opschudden. Ideaal bij het grote viswerk, zoals tarbot in saus. Grote wijn. (Delhaize: 10,99 euro).

Crozes-Hermitage 2000, Les Vignerons Réunis

Frisgele kleur en een open fruitneus van marsanne. Een gezonde evenwichtige smaak met fris fruit. Eerder voor het aperitief. (GB: 6,59 euro).

Crozes-Hermitage 2000

Frisgele kleur en een fruitneus maar nu met wat breedte (roussanne?). Smaakt niet zo simpel als de vorige, heeft iets onderbouw. Moet goed passen bij mosselen. (Delhaize: 5,92 euro).

Savennières 1996, Pierre Soulez

Doffe, gele oxidatiekleur en zuurzoete, versleten, doffe oxidatiesmaak. (Delhaize: 7,31 euro).

Bourgogne Aligoté, 2001, Les Vignerons des Monts de Bourgogne

Frisse, gele kleur en een eenvoudige fruitneus. Alcoholische smaak met wat zuur op het einde. (GB: 4,75 euro).

Les Chevaliers de la Reine, Bourgogne Aligoté, 1998. Reine Pédauque.

Alleen Frans op het tegenetiket, met een waarschuwing om de wijn niet te laten verouderen. Gele nuance in de kleur (1998?) en een ronde maar gezonde neus met diepte. De smaak is ongenuanceerd rond met een zuur einde. Iets te oud. (GB: 5,70 euro).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content