Eenvoudige wijnen die geen pijn doen in de portemonnee. Daar willen we het over hebben in deze rubriek. Château Simple, wijn voor beginners, die ook de kenners wel bevalt. Deze week: Australische wijn.

HERWIG VAN HOVE

Het kan geen toeval zijn: de vier flessen Australische wijn die we hier bespreken, dragen alle de herkomstbenaming: South Eastern Australia, de allerbreedste geografische definitie die mogelijk is. Ze omvat de staten South Australia, New South Wales, Victoria, Tasmania en Queensland. De bedoeling van de Australische wijnwetgever was aanvankelijk om de individuele staten als grootste definiërende origine naar voren te schuiven, maar de meeste grote Australische wijnbedrijven bezitten wijngaarden, of telen druiven, in veel meer gebieden dan de streek waar het bedrijf gevestigd is. Vandaar de statenwaaier van South Eastern Australia.

De Australische staten zijn op hun beurt, via een moeizaam administratief proces, ingedeeld in ‘zones’ zoals de Hunter Valley ten noorden van Sydney in New South Wales of de Barossa-zone ten noorden van Adelaide in South Australia. De zoneafbakening was voltooid in 1994. Deze zones moesten dan verder worden ingedeeld in regions, op initiatief van de betrokken wijnbouwers. Dat vereist echter een akkoord en een bereidheid tot samenwerking tussen de individuele wijnbouwers, en dat is slechts zelden het geval. In Italië zegt men dat het gemakkelijker is om een os bliksemsnel door de wijngaarden te jagen dan om een wijnboer tot een akkoord te brengen. Het is in Australië niet anders. De wetteksten zijn trouwens in hun essentie erg vaag. Een region moet, om voor afbakening in aanmerking te komen, tenminste 500 ton druiven opbrengen van minstens vijf verschillende wijngaarden, niet kleiner dan vijf hectaren elk. Dat op zich is nog haalbaar én gemakkelijk te controleren. Maar bovendien, zegt de wet, moet het gaan om een enkel landschap dat meetbaar homogeen is in zijn druiventeelt. Hiermee kan men elke richting uit! De procedure kan trouwens uitgevochten worden tot op het niveau ‘Hoven van Beroep’ en loopt nog voor vele regions, waaronder het beroemde Coonawarra.

Daarbij komt nog dat de Australische wijnwetgever te allen prijze wil vermijden dat een origineafbakening zou aanzien worden als een garantie voor kwaliteit. De afbakening behelst geografie en klimaat, en geenszins kwaliteit. De wetgever heeft zich met kwaliteit niet te bemoeien, dat wordt overgelaten aan de markt.

Alles wat op het Australische etiket staat, moet ‘waar’ zijn voor ten minste 85 procent. Dus ook de originevermeldingen, het druivenpakket en het millésime, zoals dat is voorgeschreven in het Label Integrity Program. Het resterende (boven die 85 procent) mag komen uit andere regio’s, en mag andere druiven of oogstjaren behelzen (het Californisch systeem).

De vermelde druivensoorten op de etiketten zijn de rode vedetten van Australië . Cabernet sauvignon, die nu 11 procent van de totale wijngaardoppervlakte beslaat, bestond haast niet voor 1985. Het succes komt door het enthousiasme op de exportmarkten. Bovendien is cabernet sauvignon geliefd op het veld omdat de kleine trosjes met de dikke schillen goed bestand zijn tegen regen, en werken de wijnmakers er graag mee omdat de procedures om er wijn van te maken wereldwijd gekend zijn.

Er is ook shiraz met 13 procent van de wijngaardoppervlakte, de originele Australische druivensoort, aangeplant sinds 1860. Van deze oude shiraz-stokken wordt door Penfolds de Grange Hermitage-wijn gemaakt in de Barossa Valley, een van de duurste modewijnen ter wereld.

Merlot ten slotte, met 2 procent van de wijngaardoppervlakte, dient haast exclusief als partner in de bordeauxachtige blend met cabernet sauvignon. De zachtaardige merlot is aan een wereldwijde opgang bezig en we mogen ons weldra aan cuvées van zuivere merlot verwachten.

Jacob’s Creek, Shiraz Cabernet 2000, South Eastern Australia.

Goede frisse en rijpe kleur. Neus met het discrete, puntige van Amerikaanse eik en een duidelijke shiraz-component. Soepele en aangename, fris te drinken wijn. (GB: 5,75 euro)

Cowra Estate, Merlot Cabernet-Sauvignon 2000, South Eastern Australia.

Goede, frisse, rijpe kleur. Open en met een kleine evolutietoets. Typische, wat simpele neus van een kleine bordeaux die mooi verbreedt bij opschudden en een correcte smaak met goede lengte die echter wat verdunt op het einde. (Delhaize: 4,39 euro)

Hardys Cabernet Merlot 2000, South Eastern Australia.

Dezelfde kleur als de vorige, maar een neus met structuur van de houtlagering en diepte na opschudden. Aangename zachte en soepele smaak. Goede, fris te drinken wijn. (Colruyt: 4,83 euro)

Rosemont Estate, Shiraz 2000, South Eastern Australia.

Heel goede, donkere en sombere, gespannen kleur en een rijke shiraz-neus met een rokerige toets van het hout. Smaak van zwart fruit, vol en dik met goede lengte. Lekkere wijn. (GB: 8,87 euro)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content