Eenvoudige wijnen die geen pijn doen in de portemonnee. Daar willen we het over hebben in deze rubriek. Château Simple, wijn voor beginners, die ook de kenners wel bevalt. Deze week: Bulgarije.

De typische Bulgaarse wijnregio’s en vooral de controliran region, het lokale appellation-systeem, hebben in het buitenland geen wervende waarde. Daarom werd de wijn, van in het begin, verhandeld onder de naam van de druivensoort. Toen in 1990 het oververmoeide communistisch regime begon te wankelen, kwam er een totaal onverwacht besluit van de Bulgaarse regering om de wijnindustrie te demonopoliseren: het staatsmonopolie werd opgeruimd en meer dan tachtig verschillende wijnbedrijven verloren hun overkoepelend combinaat en kwamen er, ook op de buitenlandse markten, alleen voor te staan. Het overkoepelend staatsmonopolie Vinimpex, dat vroeger de uitvoer controleerde, hield op met functioneren en de Engelse importfirma van Todorov, de B.V.C. (Bulgarian Vintners Company), zag zich wel verplicht om eigen kwaliteitsregels op te stellen. Hiervoor werd het label Domaine Boyar ingesteld, dat geen wijndomein is maar wel een merk. De oenologen van Boyar Estates gaan ter plaatse de producties controleren en bemiddelen ook in de aankoop van wijngaarden.

Op het etiket van Boyar staat, vreemd genoeg, bovenaan een koninklijk keurmerk, een soort embleem van hofleverancier, terwijl Bulgarije toch al lang geen koninkrijk meer is. De Bulgaarse ex-koning Simeon II werd in 1946 op 9-jarige leeftijd verbannen toen de communisten aan de macht kwamen. Drie jaar eerder was het jongetje op de troon gezet na de dood van zijn vader Boris III, die aan zijn einde kwam na een stormachtige vergadering met Hitler. Men sprak van hartstilstand, maar iedereen wist dat hij vergiftigd was. Jarenlang woonde de verbannen koning in Madrid en van daaruit werd het gebruik van het koninklijk keurmerk toegelaten. Inmiddels is Simeon II terug in zijn land waar hij, na een klinkende verkiezingsoverwinning in juli vorig jaar, de positie van premier bekleedt.

Premium Reserve Merlot 1997, Boyar Estates, Regio Iambol

Strakke, goed gevulde kleur met een aanzet van evolutie of houtlagering. De neus is getekend door fijn fruit, de smaak is evenwichtig met een stevig accent en zelfs goed geknoopt maar niet ‘lekker’. (Colruyt: 4,19 euro)

Merlot 2000, Regio Iambol, Delhaize botteling.

Goed gevulde en verse kleur met een presente neus van merlot maar niet ontwikkeld en met rood fruit. De smaak is brutaal, kort en met dun, oppervlakkig bitter. (Delhaize: 2,95 euro)

Cabernet Sauvignon 2000, Blue ridge, Boyar Estates, Thracian Valley Region

Open, zachte kleur en een discrete neus, erg zacht voor cabernet sauvignon. Een smakelijke aanspraak in de mond, karaktervol lekker maar zonder potentieel. Nu heel goed te drinken. (GB: 4,56 euro)

Cabernet Sauvignon 1999, Plovdiv Regio

Goede kleur met openheid aan de rand en een zachte, wat a-typische neus van rood fruit. De zuur-bittere smaak is ruw en kort. (GB: 3,22 euro)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content