Herwig Van Hove

Eenvoudige wijnen die geen pijn doen in de portemonnee. Daar willen we het over hebben in deze rubriek. Château Simple, wijn voor beginners, die ook de kenners wel bevalt. Deze week: driemaal rood uit Spanje.

Vandaag proeven we drie verschillende rode Spaanse wijnen van verschillende appellations ( Denominacion de Origen): Penedès, Navarra en Rioja, maar telkens met de lichtbittere tempranillo als hoofddruif.

De eerste appellation, Penedès, ligt nabij Barcelona en is bij ons vooral gekend door de familie Torres, die aan de basis lag van de geweldige sprong naar kwaliteit die de Spaanse wijnen het laatste decennium hebben gemaakt. Miguel Torres introduceerde in Spanje de koele gisting en de kelderhygiëne, en bewees meteen dat ook in Spanje frisse en goed gestructureerde wijnen konden worden gemaakt. De 25.000 hectaren wijngaard van Penedès produceren 1,5 miljoen hectoliter van de meest verscheiden wijnen, op wijngaarden in het kustgebied, maar ook in de hogergelegen koelere streken van Penedès Superior. De wijnen van de D.O. moeten verplicht in de productiestreek gebotteld worden op straffe van verlies van appellation. Daarom is de Delhaize-wijn die wij proeven geen eigen botteling, maar het werk van Bodegas J. Sarda. Deze firma bottelt vooral wijnen die bij de boeren in de streek worden aangekocht en ze worden dan onder verschillende merknamen uitgevoerd. Ze oogst veel succes met een miswijn onder de naam Twelve Apostles die door de geestelijke overheid is goedgekeurd. Allemaal geen spontane tekenen van hoge kwalitatieve vlucht. De hieronder besproken wijn is gemaakt van druiven tempranillo (50%), garnacha (30%) en carignan (20%).

De tweede appellation, Navarra, ligt wat ten zuiden van Pamplona, de stad waar alle Europese pelgrimspaden naar Compostela samenkomen: vanuit Pamplona is er nog enkel dé Camino. De 24.000 hectaren wijngaard bestrijken een gebied van de Pyreneeën tot de Ebro en dat geeft aanleiding tot een enorme verscheidenheid aan wijnen. De rode wordt gemaakt van tempranillo, garnacha en graciano, maar van garnacha wordt er ook een heerlijk frisse rosé geproduceerd; in het zuiden van het D.O.-gebied is het dor en droog en daar komen stevige, gevulde wijnen van; en in Tierra Estella komt er vooral veel structuur in de wijn en verdraagt hij gemakkelijk wat vatlagering.

Bodegas Iraché, waar onze Navarra-wijn vandaan komt, is gevestigd vlak bij het Monasterio Iraché, aan de voet van de Montejurra, de ‘Heilige’ berg van Navarra: een vast doorgangspunt van de Santiago-route. De firma heeft wel eigen wijngaarden (o.m. 15 ha tempranillo) maar koopt ook veel druiven van de streekcoöperaties. Castillo Iraché is een merknaam voor een exportkwaliteit, gemaakt van tempranillo, garnacha en graciano.

De derde wijn is een Rioja – wellicht de best bekende appellation uit Spanje – die wordt gemaakt in een gebied ten oosten van Navarra, rond de stadjes Logroño en Haro. Ook deze regio maakt deel uit van het stroomgebied van de Ebro en wordt gewoonlijk in drie kleinere gebieden onderverdeeld: Rioja Alta (19.000 ha), Rioja Alavesa (9800 ha), beiden koel en in het westen, en het lagergelegen Rioja Baja (13.000 ha) waar de wijn wat zwaarder is en meestal wordt gemaakt van garnacha. De tijd van de superzware wijn van het Baja-gebied (vroeger gemakkelijk 18°) is definitief voorbij: men werkt er nu naar een zeker evenwicht of kweekt groenten. De naam Rioja komt van het riviertje (rio) Oja, dat in de Ebro uitkomt en dat ook Santa Domingo de la Calzada bevloeit, het stadje dat beroemd is om zijn levende kippen in de kerk en om zijn prachtige Parador.

Penedès 1999, Bodegas J. Sarda

Heel mooi geconcentreerde, sombere kleur en een neus met diep rood fruit maar ook wat dof. De smaak heeft een bitteraccent van tempranillo maar is iets lomp en ongenuanceerd, hij eindigt verbrokkeld en met een zure toets. Tuinwijn. (Delhaize 182 fr.)

Castillo Iraché, Navarra 1999, Bodegas Iraché.

Vrij lichte kleur met een nuance van jong rood; een elegante maar ook iets discrete, fijne neus met wat onderbouw na opschudden; een fris zuur accent in de smaak, van in het begin tot en met het einde. Deze wijn kan bij vis. (Colruyt: 159 fr.)

Antaño, Rioja 1998, Bodegas Solar de Carrion.

Vrij lichte kleur met een toets van jong purper; ruime frisse neus met finesse en wat onderbouw. De smaak is evenwichtig met goede lengte en een balans van zuur en bitter. Vrij stevige wijn, kan bij geroosterd vlees. (GB: 189 fr.).

Herwig Van Hove

Partner Content