Eenvoudige wijnen die geen pijn doen in de portemonnee. Daar willen we het over hebben in deze rubriek. Château Simple, wijn voor beginners, die ook de kenners wel bevalt. Deze week: nog bordeaux 2000.

Natuurlijk wordt er al druk over het bordeauxjaar 2001 gesproken. Er hangt veel van af. Als het jaar even goed is als 2000, zijn al diegenen die voor 2000 de hoge prijzen hebben betaald eraan voor hun moeite. Dan kan men verwachten dat de veilingprijzen van de 2000-flessen voor jaren bevroren blijven. Speculanten zijn dan ‘gezien’. Indien het jaar echter beduidend minder is dan het magische 2000, dan mag men verwachten dat de bordeauxmarkt als geheel erg stevig zal blijven. Toch is het nog te vroeg om over het komende jaar definitieve oordelen te vellen: er is namelijk nog geen winter over gegaan. De eerste winterkou doet de wijn bezinken van al wat onstabiel is: smaak en vooral kleur veranderen en verminderen, de structuur ‘zet’ zich. Het ideale moment om over het potentieel iets te kunnen zeggen is april. Toch zijn er nu al objectieve, kenbare elementen die de kwaliteit hebben kunnen beïnvloeden. Een eerste kwestie is: is er voldoende uitgedund en ontbladerd? Uitdunnen van de vruchtentrosjes in het groene stadium is zeer belangrijk. De resterende trossen maken immers een betere beurt want de plant moet voor minder opbrengst zorgen (50 hl/ha wordt als een redelijk rendement beschouwd). In vele wijngaarden van Zuid-Frankrijk, Chili, Zuid-Afrika of Duitsland haalt men gemiddelde oogsten van wel 100 hectoliter per hectare: er kan dan alleen zuur alcoholwater van komen, zonder enige relatie tot de druivensoort.

Terwijl het uitdunnen het rendement in toom moet houden, grijpt het ontbladeren direct in op de bitterkwaliteit. Door de bovenste bladeren weg te knippen enkele weken voor de oogst, bereikt het zonlicht de druiven. Dat maakt dat de tannines die in de schillen zitten beter tot rijpheid komen, ze worden zacht en smakelijk. Kortgesnoeide, uitgedunde en ontbladerde wijngaarden zijn dus een voorwaarde voor kwaliteit.

In afwachting van 2001, duiken we nog even in de 2000’ers.

Château La Tour Saint Georges, Bordeaux 2000.

Goede kleur en traditionele bordeauxneus met finesse en structuur. De smaak is evenwichtig en zet smakelijk aan in de mond maar is ook voldoende stevig. Aangename wijn die wat kan (en moet) liggen. (GB: 3,47 euro)

Château Les Gailhards, Bordeaux 2000.

Wijn van biologische teelt. Goede en frisse kleurconcentratie, de neus is rond en fruitig met een toets overrijp en ook wat gerookt. Goede evenwichtige verse smaak met structuur. Hetzelfde type als Château Côtes des Caris. (Delhaize: 4,93 euro)

Château La Vallade, Premières Côtes de Blaye 2000.

Goede kleur en eenvoudig merlot-fruit aan de neus. De smaak is soepel en fruitig maar wat dun op het einde. (Delhaize, 3,69 euro)

Château La Croix Sainte-Anne, Bordeaux Supérieur 2000.

Goede kleur en zachte neus met finesse en structuur. Aangenaam soepele, rijpe smaak met mooi evenwicht. (Colruyt, 5,58 euro)

Château Côtes des Caris, Bordeaux 2000.

Wijn van biologische teelt. Goed gevulde kleur met een nuance van fris en vers en een ronde, wat massieve neus met een toets van overrijp maar ook bloemig en met veel druivigheid. Heel frisse smaak van druiven en met goed zuur. Deze wijn kan gekoeld ook bij vis. Zelfde type als Château Les Gailhards. (Delhaize: 4,96 euro)

Château La Croix Jacquereau, Bordeaux 2000.

Goede, frisse kleurconcentratie en ronde rijpe neus van merlot. De smaak is zeer evenwichtig en gepolijst, goed soepel en met zachte tannines. Lekkere wijn. (Delhaize: 3,50 euro)

Cordier, Bordeaux 2000, élevé en fûts de chêne.

Alleen Frans en Engels op het tegenetiket. Heel goede, sombere en diepe kleur met evolutie in het volume van de lagering. Klassieke bordeauxneus met rijpe onderbouw na opschudden en een stevige smaak met goede structuur. Moet enkele jaren liggen. (GB: 3,69 euro)

Château Haut Redon, Bordeaux 2000.

De kleur is wat te licht en de neus wat dun zonder onderbouw. De smaak is goed fris maar mist draagkracht. (GB: 4,78 euro)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content