Herwig Van Hove

Eenvoudige wijnen die geen pijn doen in de portemonnee.

Daar willen we het over hebben in deze rubriek. Château Simple (228), wijn voor beginners, die ook de kenners wel bevalt. Deze week : nieuwewereldwijnen (2).

Over te grote hectarerendementen bij nieuwewereldwijnen hebben we het al gehad : boven 50 hectoliter per hectare maakt men geen goede rode wijn. Voor wit mag het iets meer zijn, maar zeker geen 100 hectoliter. Dat is echter wel het geval met de gemiddelde opbrengst in Duitsland van een hectare riesling. Men mag dus, bij een symmetrische verdeling over de percelen, verwachten dat er evenveel percelen zijn met meer dan met minder dan 100 hectoliter. Hier ligt dan ook de oorzaak van het feit dat ruim de helft van de Duitse rieslingwijn niets anders is dan dunne en zoeterige rommel. (Bij de andere helft zijn er wel veel schitterende wijnen.)

In dezelfde rommelcategorie klasseren we de grote plas mierzoete maar zwaar alcoholische ruby en tawny port en ook de enorme productie van ‘zure waterwijn’ voor de latere champagnes. De hoeveelheid suiker die nodig is om het alcoholgehalte van deze flauwe wijntjes uit Reims en omstreken op te peppen tot het champagneniveau, staat gelijk met de opbrengst van bijna evenveel hectaren suikerbieten als champagnewijngaarden.

De toe te juichen, gezonde trend is nu om deze waardeloze ‘alcohol’ uit het voedingscircuit te nemen en industrieel te gebruiken in motorbrandstof of in cosmeticaproducten zoals haargroeimiddelen.

Te grote rendementen degraderen niet alleen de wijn als geheel, ze veroorzaken ook belangrijke partiële onevenwichten zoals te veel alcohol, te veel tannine of te veel zuur. In de meeste nieuwewereldlanden plant men nieuwe wijngaarden in volle zon : er komen mierzoete druiven van waarvan het sap vergist tot hoog alcoholische wijn. Hij bevat te veel alcohol om normaal aan tafel te kunnen functioneren. Maar dergelijke wijnen zijn wel snel verslavend en voeren tot verdoken, al dan niet sociale dronkenschap. Trop is te veel. Het alcoholgehalte is maar aanvaardbaar als het in het totaalevenwicht van fruit, zuur en bitterheid is ingebouwd.

Ook de traditionele Europese wijnlanden komen in de gevarenzone, onder meer door de algemene opwarming van de aarde. Nu al is er in Bordeaux een klimaat dat aan het Algerije van de jaren vijftig doet denken. De ‘sterke’ wijnen zijn in opmars, en dat heeft niet alleen te maken met de Amerikaanse ‘Parkeriaanse’ traditie van ‘alwaysthe best and the biggest’, maar ook met het feit dat professionele proevers op blinde proeverijen altijd de power-wijnen vooraan plaatsen (zij hebben soms wat dronkemansneigingen en gaan dikwijls ‘voor de alcohol’).

Tannine en zuur zijn, minder dan het alcoholgehalte, afhankelijk van zonlicht en kunnen in het wijnmaakproces gemakkelijker technisch worden bijgestuurd. Daarover volgende keer.

Die Kroon, Cinsaut-Shiraz 2005, Paarl South Africa

Heel goede, compacte kleurconcentratie met een lichte nuance van vers en een wat houterige neus van shiraz. Ook de smaak is shirazdominant met lengte en frisheid. Eenvoudige wijn voor bij geroosterd varkensvlees.

(GB/Carrefour : 3,99 euro).

Nuwehoop Merlot 2005, South Africa

Heel goede, compacte kleur met een zachtrode nuance van rijp. De neus is typisch merlot (gedroogde pruimen) en goed persistent bij opschudden. De smaak is getekend door fijn fruit en een toets structurerend hout, ook voldoende fris reliëf. Past bij alle gekorst vlees, ook gebraden worst. (GB/Carrefour : 4,49 euro).

Merlot 2004 Las Puertas, Viña La Rosa Chili

Heel goede kleurconcentratie met zacht roze van juist rijp en een typische merlotneus van zwart fruit met goede eenheid na opschudden. De smaak is zeer genereus en sappig met fruit en goed getemde bitterheid. Ideaal bij geroosterd vlees. (Delhaize 3,99 euro).

Cabernet Sauvignon 2004, Chapoutier Australia

Goede, zachtrode kleurconcentratie. Zeer fijne maar toch rijpe cabernetneus en wat poivrons na opschudden. De smaak is getekend door structuur en eenheid, een discrete houttoets en mooi ingesloten bitter. Erg boeiende wijn met een excellente prijs-kwaliteitverhouding. Past bij fijne vleeswaren of een delicate stoofpot van kip. (Colruyt : 3,95 euro).

Undurraga Cabernet Sauvignon 2005, Colchagua Valley, Chili

Heel goede kleur met zacht rood en spanning, duidelijk getypeerde cabernetneus met zwart fruit na opschudden en een kleine reductietoets die snel weggaat in het glas. Goede, smakelijke aanzet in de mond met de typische lichte poivron-smaak, maar ook ingebouwd fijn bitter en rijp fruit. Moet excellent zijn bij saignant gebakken vlees. (Delhaize : 5,49 euro).

Etchart Cabernet Sauvignon 2003, Mendoza Argentina

Geëvolueerde, rijpe kleur met goede concentratie in het volume en een fijne peperneus van cabernet met rijpheid na opschudden. De smaak is rond in de aanzet maar eindigt met naakt bitter. Wijn voor bij paté.

(GB/Carrefour : 5,85 euro).

Besluit : verrassend goede reeks in het goedkopere segment. Geen spoor van vermoeiende, zoeterige rijpheid maar wel veel structuur en finesse.

Foto Gerald Dauphin

herwig van hove

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content