Eenvoudige wijnen die geen pijn doen in de portemonnee. Daar willen we het over hebben in deze rubriek. Château Simple (204), wijn voor beginners, die ook de kenners wel bevalt. Deze week : witte rhône.

We associëren witte wijn niet met het zuiden : chenin-wijn hoort thuis in de Loire en riesling in de Elzas of in Duitsland. Zuiderse zon en warmte zijn immers dodend voor de frisse zuren die witte wijn zo attractief maken. Het warme geweld doet het fruit rijpen en veroorzaakt hoge zoetgehaltes met de eruit volgende stevige alcohol en smakelijke tannines: kortom, de eigenschappen van goede rode.

Men kan natuurlijk het ‘rode’ karakter van de wijn onderdrukken met zeer korte contacttijden tussen gistende most en schillen en pitten, maar dan komt men niet uit op witte wijn maar hoogstens op rosé. Men kan ook het dreigende, zwaar zuiderse karakter van wit onderdrukken door vóór het volrijpe stadium te oogsten, maar dan komt er onrijpe zuurheid van. Met de overal, ook in het zuiden, ingevoerde chardonnay en sauvignon blanc zal dat meestal nodig zijn, en dan komt er weliswaar zure wijn van, maar zuur van het onrijpe type zoals bij een groene appel. Een correct rijpe appel is ook zuur maar dat zuur is omhuld door een rijpe zachtaardigheid die we ‘frisheid’ noemen.

Met deze te vroeg geoogste chardonnay of sauvignon _ meestal in de warmere Nieuwe-Wereldlanden of in de zuiderse gebieden waar vins de pays wordt gemaakt _ bestrijdt men dan heel dikwijls het grasachtige, onrijpe zuur met een flinke dosis restsuiker. Onvoorbereide proevers zullen gehaltes tot 5 gram per liter als charme ervaren maar het maakt de wijn ongeschikt voor zijn meest wezenlijke functie : het begeleiden van gerechten aan tafel. Verder gaat dergelijke wijn heel snel vervelen.

In de meeste wijnregio’s van het zuiden heeft men echter voor witte wijn geen import nodig van chardonnay en dergelijke. Er zijn overal lokale witte druivensoorten beschikbaar die in de loop der eeuwen heel goed aangepast zijn en rijpe frisheid kunnen brengen zonder restsuiker. Denken we maar aan viura uit Spanje, aan trebbiano, cortese, arneis, verdicchio en vernaccia uit Italië of vermentino uit geheel Zuid-Frankrijk. Ook het Rhônegebied heeft een stel witte druiven waarvan frisse en karaktervolle wijn gemaakt wordt : monocépage-wijn van viognier in de noordelijke Rhône en een assemblage van roussanne, bourboulenc, clairette, grenache blanc, marsanne en viognier in de zuidelijke Rhône. Proeven wat in het glas komt.

Côtes du Rhône 2003, ‘Les Bouvreuils’

Geelgroene kleur maar niet 100 procent fris. Een ronde, massieve neus met een kleine oxidatietoets (te oud ?). De smaak is door oxidatie beschadigd, te oude wijn. (GB/Carrefour : 4,19 euro).

Côtes du Ventoux 2003, ‘Les Regains’

Frisse, wat zwakke geelgroene kleur en een frisse neus met reliëf. Frisse, evenwichtige smaak met zelfs iets lengte. Goede wijn in zijn genre.

(Delhaize : 3,19 euro).

Côtes du Lubéron 2004

Nogal bleke kleur maar niet ronduit waterachtig en een frisse neus met reliëf en karakter. Dito evenwichtige smaak. Goede wijn in zijn genre.

(Colruyt : 2,89 euro).

Côtes du Rhône 2004

Zeer bleke, waterachtige kleur en een frisse, puntige neus met wat rondeur na opschudden. De smaak is fris en evenwichtig. Goede simpele wijn.

(GB/Carrefour : 4,29 euro).

Château Petit Roubié, Picpoul de Pinet 2004

Picpoul of piquepoul is een friszure druivensoort waarvan armagnac wordt gestookt. Er zou verwantschap zijn met de folle blanche waarvan cognac wordt gemaakt. Normale, geelgroene, frisse kleur en een reliëfvolle zeer frisse neus. De smaak is stralend fris en evenwichtig. Goede wijn. (Colruyt : 4,95 euro).

Côtes du Rhône, ‘Les Truffiers’ 2003

Geelgroene kleur met een lichte nuance van rood en een ronde, massieve neus met een lichte oxidatietoets na opschudden (te oud ?). De smaak is vermoeid en mist frisheid.

(Delhaize : 3,69 euro).

Herwig van Hove I Foto’s Gerald Dauphin

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content